2023. február 7.
//
Tódor névnap

Munkácsy – képek Amerikából

2010. július 7. 0:17
A műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket a körülményeket megteremteti számukra a Csikász Galéria.

Munkácsy Mihály asztalos legényből lett híres festő. Képeit az egész világ csodálja, ezekből a minap különleges biztonsági intézkedések mellett 36 érkezett Veszprémbe. Egy amerikai műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában vannak, neki és a vándorkiállításnak köszönhetően Magyarországon több millióan láthatják az alkotásokat.


Derecskei Andrea és Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője már 2005 óta egészíti ki a programsorozatot jeles kiállításokkal. A Munkácsy képek járták az országot és 2009 végén nem vitték vissza őket Amerikába, így lehetőség nyílt arra, hogy Veszprémbe is eljussanak a festészet magyar világklasszisának alkotásai.

– A kiállítás keretein belül harminchat festményt láthat a közönség, rajtuk keresztül a közönség megismerheti Munkácsy Mihály egész munkásságát. A műgyűjtővel még januárban sikerült megállapodnunk, mondanom sem kell, hogy a feltételek részben anyagiak, amihez már hozzá vagyunk szokva, így remélhetőleg minden az elképzeléseink szerint zajlik – számolt be Mészáros Zoltán.

Ezek a műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket e körülményeket meg kell teremteni számukra, ilyenek a helyiség hőfoka, a levegő nedvességtartalma és egyebek. A rendkívül értékes műalkotások biztonsága kulcsfontosságú, a védelmükről gondoskodtak itt, Veszprémben is. Az épületen belül is és kívül is őrzik a képeket biztonsági őrökkel, riasztószolgálattal és kamerás megfigyeléssel.


Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor

A képek az utolsó megjelenésük óta pihentek a Hungart cég érdi raktárában, egy részük pedig a Nemzeti Galériában volt látható. Veszprém a vándorkiállítás sokadik helyszíne. Érkezésükkor látszólag semmi rendkívüli dolog nem történt. Egy fehér furgon parkolt a Csikász Galéria bejáratánál, ahonnan óvatosan vitték be az épületbe a hatalmas csomagokat. Hegyeshalmi László, a Művészetek Házának igazgatója felügyelte kicsomagolásukat. A munkások sebészi precizitással bántak a csomagoló eszközökkel, majd elhelyezték a festményeket a termekben. Falra kerülésük ugyan csak a napokban lehetséges, hiszen előtte kissé átváltozik a galéria.


Derecskei Andrea és Hegyeshalmi László

- Szeretnénk egy belsőséges, korhű kiállítást létrehozni – mondja Derecskei Andrea, a kiállítás kurátora. - A helyszín kicsit hasonlítani fog a festő életében használt palotácskákra, az installáció ami a képek korhű megjelenítését teszi lehetővé szalonhangulatot kölcsönöz a helyiségeknek.

A Munkácsy – képek Amerikából című kiállítás július 10-től tekinthető meg október közepéig. Az önkormányzatnak köszönhetően a veszprémi általános- és középiskolákban tanuló diákok szervezett keretek között ingyen látogathatják majd.

Janni Anikó

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.