Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Munkácsy – képek Amerikából

2010. július 7. 0:17
A műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket a körülményeket megteremteti számukra a Csikász Galéria.

Munkácsy Mihály asztalos legényből lett híres festő. Képeit az egész világ csodálja, ezekből a minap különleges biztonsági intézkedések mellett 36 érkezett Veszprémbe. Egy amerikai műgyűjtő, Pákh Imre tulajdonában vannak, neki és a vándorkiállításnak köszönhetően Magyarországon több millióan láthatják az alkotásokat.


Derecskei Andrea és Mészáros Zoltán

Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok főszervezője már 2005 óta egészíti ki a programsorozatot jeles kiállításokkal. A Munkácsy képek járták az országot és 2009 végén nem vitték vissza őket Amerikába, így lehetőség nyílt arra, hogy Veszprémbe is eljussanak a festészet magyar világklasszisának alkotásai.

– A kiállítás keretein belül harminchat festményt láthat a közönség, rajtuk keresztül a közönség megismerheti Munkácsy Mihály egész munkásságát. A műgyűjtővel még januárban sikerült megállapodnunk, mondanom sem kell, hogy a feltételek részben anyagiak, amihez már hozzá vagyunk szokva, így remélhetőleg minden az elképzeléseink szerint zajlik – számolt be Mészáros Zoltán.

Ezek a műtárgyak különleges bánásmódot és tárolást igényelnek, ezeket e körülményeket meg kell teremteni számukra, ilyenek a helyiség hőfoka, a levegő nedvességtartalma és egyebek. A rendkívül értékes műalkotások biztonsága kulcsfontosságú, a védelmükről gondoskodtak itt, Veszprémben is. Az épületen belül is és kívül is őrzik a képeket biztonsági őrökkel, riasztószolgálattal és kamerás megfigyeléssel.


Hegyeshalmi László és Áfrány Gábor

A képek az utolsó megjelenésük óta pihentek a Hungart cég érdi raktárában, egy részük pedig a Nemzeti Galériában volt látható. Veszprém a vándorkiállítás sokadik helyszíne. Érkezésükkor látszólag semmi rendkívüli dolog nem történt. Egy fehér furgon parkolt a Csikász Galéria bejáratánál, ahonnan óvatosan vitték be az épületbe a hatalmas csomagokat. Hegyeshalmi László, a Művészetek Házának igazgatója felügyelte kicsomagolásukat. A munkások sebészi precizitással bántak a csomagoló eszközökkel, majd elhelyezték a festményeket a termekben. Falra kerülésük ugyan csak a napokban lehetséges, hiszen előtte kissé átváltozik a galéria.


Derecskei Andrea és Hegyeshalmi László

- Szeretnénk egy belsőséges, korhű kiállítást létrehozni – mondja Derecskei Andrea, a kiállítás kurátora. - A helyszín kicsit hasonlítani fog a festő életében használt palotácskákra, az installáció ami a képek korhű megjelenítését teszi lehetővé szalonhangulatot kölcsönöz a helyiségeknek.

A Munkácsy – képek Amerikából című kiállítás július 10-től tekinthető meg október közepéig. Az önkormányzatnak köszönhetően a veszprémi általános- és középiskolákban tanuló diákok szervezett keretek között ingyen látogathatják majd.

Janni Anikó
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.