Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Büszkén lobog a Kertváros zászlója

2024. március 12. 21:00
2022-ben civil kezdeményre, az EKF támogatásával készültek el azok a városrészi zászlók, melyek a veszprémi polgárok egyes lakókörzetekhez fűződő identitását erősítik. A lobogók már több rendezvényen is megjelentek, de az egyes városrészekben is ott vannak. Kedden ünnepélyes keretek között vonták fel a Kertváros zászlóját.

A Vilonyai és a Cholnoky utca kereszteződésében felvont zászló avatásán Brányi Mária alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője, a Védegylet Veszprémért Egyesület fővédnöke mondott ünnepi beszédet, aki felidézte, bár korábban a hivatalos, önálló településrészek között nem szerepelt a Kertváros, az Európa Kulturális Fővárosa program által támogatott projektben mindenképpen szerettek volna részt venni ők is. „Szerettük volna, ha saját arcot, identitást tudnánk adni az addig csak Tersányszky Józsi Jenő utca, Budapest út, Cholnoky és Ady utca által körülhatárolt tömbnek.” Így született meg a Kertváros elnevezés, hangsúlyozva a terület jellemzőit.

Alapvetően egy családi házas lakóövezetről van szó, mely még az 1920-as évek közepén kezdett kialakulni. Hungler József Veszprém településtörténete című munkájában ír arról, hogy 1925-ben elsőként az Ádám Iván utca, a tömb nyugati határa kezd el benépesülni, majd 1927-ben megnyitják a Viola utcát, 1928-ban pedig már a Balaton és a Látóhegy utca nyomvonaláig nő a városrész- ecsetelte Brányi.

Ha megnézzük, látjuk, hogy tulajdonképpen a korábban Csomai telepként ismert belső mag szerveződik át és bővül ki: az a Csomai telep, ahol a Csomai Károly téglagyárában és építőipari üzemében dolgozók munkások és a MÁV alkalmazottak találnak új lakóhelyre.

Csomai Kálmán kézjegye egyébként a mai napi tetten érhető a városrész utcáiban: az üzemében épült kerítéselemek, illetve azok egyes formái továbbra is láthatók a Balaton, a Diófa, a Rózsa és az Ady utcákban. Csomai nevét egyébként nemcsak emiatt érdemes megjegyezni, de azért is, mert ő volt az, akinek a tervei alapján átépült a Davidikum, aki Medgyaszay István tervei alapján megépítette a Petőfi Színházat.

És akinek a munkássága jelképesen a Kertváros zászlóján is helyet kapott: a zöld-fehér lobogónak egyrészt a Csomai-féle kerítéselemekre hajazó geometrikus formák adják a mintázatát, másrészt a városrész másik emblematikus eleme, egy fa.

Az ünnepségen Taba Dorottya Lúcia, a Petőfi színház színésze szavalta el Reményik Sándor  Zászlószentelés című versét.Az ünnepségen Taba Dorottya Lúcia, a Petőfi színház színésze szavalta el Reményik Sándor Zászlószentelés című versét.

A zászló egyébként nemcsak a Vilonyai és Cholnoky utca kereszteződésében lesz majd látható, még a héten juttatnak egy-egy kisebb méretű példányt a városrész legfontosabb intézményeinek, vállalkozásainak, akik szintén kitűzhetik azt, illetve azonos mintájú kendők is elérhetők még limitált számban, mindezzel pedig az alpolgármester reméli, az itt élőkben még inkább erősíteni tudják a kertvárosi identitást.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.