Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C
2024. május 2. Zsigmond
Veszprém
19°C

Folytatódik és kibővül a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány országos állat-asszisztált foglalkozássorozata

2024. március 13. 9:43 // Forrás: Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány
Év végéig 150 intézményben 300 érzékenyítő foglalkozást tervez az Alapítvány kutyák, macskák, hüllők és rovarok részvételével.

A tavalyi évben a kísérleti programsorozat keretében az Alapítvány kutyás foglalkozásokat tartott 1500 gyermeknek, több mint 30 hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű térségben működő oktatási intézményben, összesen 9 vármegyében. Idén a Közös Ügyünk az Állatvédelem Alapítvány Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztossal együttműködésben nem csupán folytatja, hanem kibővíti a programsorozatot: új helyszíneken, új állatfajok közreműködésével zajlanak majd a játékos foglalkozások. Az idei első állomás a Cseppkő Gyermekotthoni Központ volt, ahol az Alapítvány foglalkozásvezetőinek munkáját kutya mellett már macska és hüllő is segíti.

Az országos állat-asszisztált foglalkozássorozat kibővítését Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos is üdvözölte. Kiemelte: a 2022-ben első ízben megszervezett Állatvédelmi Témahéten több mint 130 ezer, a 2023-as Állatvédelmi Témahéten már több mint 250 ezer gyermek tanulhatott az állatok világáról és a felelős állattartásról. Mindez azt mutatja, hogy a gyerekek rendkívüli fogékonyságot tanúsítanak az állatvédelem iránt. Az élő állatos bemutatók és foglalkozások mindig nagy sikert aratnak, így azon dolgoznak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvánnyal, hogy minél több gyermek találkozhasson állatokkal, vehessen részt élő állatos foglalkozáson.

Vetter Szilvia, a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány elnöke elmondta: kiemelten fontosnak találták azt is, hogy az állatvédelmet ne csak a kutyavédelemmel azonosítsa a társadalom. Bár a kutyák praktikusan és emocionálisan is központi helyet foglalnak el, és a kutatások szerint minden második magyar háztartás kutyatartó, embervédelmi, állatvédelmi és természetvédelmi szempontból is indokolt feladat az állatvilág sokszínűségének bemutatása a gyerekeknek. Az Alapítvány éppen ezért az idei évtől kezdve a kutyás foglalkozások mellett például macskás, csigás és rovaros programokat is szervez – természetesen mindezt a jogszabályok, a biztonsági és az állatjólléti szempontok maradéktalan betartásával.

Dr. Herczeg Krisztián, a Cseppkő Gyermekotthoni Központ Budapest igazgatója hangsúlyozta, hogy fantasztikus, maradandó élményt nyújt a gyermekeknek egy – egy ilyen foglalkozás megvalósulása. Az állatokkal való kapcsolaton keresztül megtanulják a gyermekeink a szeretetet, törődést, a gondoskodást, ezek elsajátítása a későbbiekben, az emberi kapcsolataikban is kiemelt szerepet játszik. Az állatterápia kedvezően hat a gyermekek személyiség fejlődésére, növeli az önbizalmukat, pozitívan hat az érzelmi fejlődésükre.

Az állatok társasága kedvező hatással van mind fizikai, mind pszichés egészségünkre és általános közérzetünkre, emellett segít fejleszteni személyiségünket. Az óvodás és kisiskolás korban a gyerekek könnyen elsajátítják a felelős állattartás alapjait. Az állatok jelenléte lehetőséget kínál arra, hogy olyan készségeket és képességeket fejlesszenek, amelyek segítik a jó kapcsolatok kialakítását és fenntartását mind az emberekkel, mind az állatokkal. Fontos megjegyezni, hogy ez a folyamat játékos és élvezetes formában történik, ami tovább erősíti a tanulás hatékonyságát és örömét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Veszprémben járt Magyar Péter Veszprémben járt Magyar Péter A Vén Európa és Szent Pál idézet is elhangzott Magyar Péter országjáró körútjának veszprémi állomásán május 1-jén délután a Kossuth utcán, amelyre néhány száz szimpatizáns és érdeklődő látogatott ki. Az „ellenzéki messiásként” is emlegetett Magyar a veszprémi jobboldali városvezetésről egy szót sem ejtett beszédében, ellenben börtönnel fenyegette meg a Fidesz-kormány tagjait, az oligarchákat, de még az újságírókat is. ma 11:55 Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Nem több és nem is kevesebb, mint amit várunk egy május 1-től - ilyen volt a Gyárkertben a majális Hosszú évek után először most érződött, hogy a veszprémi majális nem csupán egy tessék-lássék rendezvénye volt a városnak, hanem megragadta azt a hangulatot, amit ettől a naptól el lehet várni rendezvény szinten. Az idei veszprémi majális ezért nem volt több, de nem is kevesebb ennél, hiszen a Gyárkertben körhinták, dodzsem, céllövölde, kürtőskalács, fagyi és sör mellett a retro zenék és koncertek között élvezhették az emberek a szerdára eső munka ünnepét. tegnap 21:09 Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Haszkovó Szó szerint egy egész várost építettek fel a városon belül Az Építők kövénél emlékeztek meg azokra a munkásokra, akik a 20. század második felében több ütemben felépítették a Jutasi úti lakótelepet, vagy ahogyan a helyiek emlegetik, a Haszkovót. Az ünnepségen elhangzott: a ma élő fiatal generáció tagjainak is meg kell ismernie, hogy kik voltak azok, akik egykor otthonaiknak az alapjait lerakták. ma 16:07 Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. 2024. április 30. 15:28

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.