Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyar olyan, hogy levágják egy ágát, aminek a helyén új rügyeket növeszt

2024. március 15. 10:02
Hajmáskéren csütörtökön kora este tartották meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit felidéző ünnespéget. Az eseményen Ovádi Péter, országgyűlési képviselő mondott beszédet, aki kiemelte, a magyar nép olyan, mint egy földbe gyökerező erős fa, aminek letört ágaiból mindig új rügyek hajtanak ki.

A település művelődési házában tartott ünnepségen a helyi iskolások adtak ünnepi műsort, március 15. ünnepi gondolatait pedig Ovádi Péter tolmácsolta a megjelenteknek.

A képviselő beszéde elején a Himnusz alcímét idézte: "a magyar nép zivataros századaiból." Kölcsey mondata tökéletesen jellemezte a XIX. század eseményeit, de Ovádi Péter szerint ez a "zivatar" az egész magyar történelemben jelen van, még manapság is, viszont azzal, hogy a magyarok újra és újra felálltak, még akkor is, amikor letörték egy águkat például a szabadságharc leverésével azt jelenti, hogy a gyökereink mélyre nyúlnak, a nemzet túlélő és mindig új rügyeket növeszt.

"A történelem viharja ismét letört egy ágat a magyar fáról. Egy vastag, erős ágat. Nyomában forgács és élettelen gallyak maradtak csak. Igen ám, de a csonk helyén új rügyek nyíltak. Mert a magyar az ilyen. Lecsapják egy ágát, ő pedig újakat növeszt a helyén."

Ovádi Péter beszélt arról is, hogy bár a szabadságharc után túl kellett még élni Haynau vérers megtorlását is, valójában ez is a kiegyezéshez vezető út része volt, ami után Magyarország fejlődni tudott.

Ezután rátért a jelen kor dilemmáira is, amit az ugyancsak zivataros világpolitikai helyzet hozott magával. "Itt állunk fölbe gyökerezve stabilan és immáron a megérdemelt szabadságunkban Európa szívében, az egymásnak feszülő nagyhatalmak mégis folyamatosan borzolják a béke és szabadság nyugodt állóvízét." - Mondta Ovádi.

A képviselő feltette a kérdést, hogy mit tehet ilyen esetben egy akkora nemzet, mint a magyaroké. Szerinte két lehetősége van. Vagy behódolni egy nagyobb hatalomnak és hagyni, hogy ő meghozza a döntéseket, és ha szerencséje van az országnak, akkor nem kerül rosszabb helyzetbe, mint előtte volt.

A másik opció viszont az, hogy saját lábára áll, saját döntéseket hoz még akkor is, ha ezekhez vállalnia kell a vitákat és kompromisszumokat. 

"Akik ma nem értik azt, hogy Magyarország miért is olyan eltökélt az európai béke és kölcsönös tiszteletadás mellett, azok nem ismerik 1848 történetét és még sosem tapasztalták azt, hogy milyen, amikor idegen udvarokból, vagy jelen esetben idegen irodaházakból próbálják ránk erőltetni egy nemzetérdek elleni döntés terhét. Nekünk magyaroknak viszont ez nem újdonság és éppen ezért tudunk egyenes gerinccel ma is kiállni magunkért. A piros, fehér, zöld trikolór és a béke zászlajával a sorainkban. A zivataros századok csak így tudnak elvonulni, hogy végre beállhasson az a hőn áhított béke, ami nekünk magyaroknak oly természetes, másoknak pedig ugyan elnyomott, de tudat alatt remélt vágyuk." - Zárta gondolatait Ovádi Péter.

Az ünnepség után a jelenlévők Ovádi Péter és Köbli Miklós polgármesterrel együtt megkoszorúzták a település emlékművét.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek LEGO-ból épített robotokkal versenyeznek Idén rendezik meg 10. alkalommal a World Robot Olympaid LEGO robotépítési és programozási versenyt, melynek RoboMission elnevezésű negyedik regionális elődöntőjét péntek délelőtt tartották meg a Völgyikút Házban.   ma 8:28 Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Mit keresett a Veszprém és Hajmáskér közötti vasútvonalon egy gőzmozdony pénteken? Nem a MÁV döntött úgy, hogy mozdony flottáját néhány klasszikus darab újbóli beindításával bővíti. Egészen más oka volt, hogy péntek délután egy gőzmozdony többször is megtette a Veszprém és Hajmáskér közötti szakaszt a sínpályán. ma 8:30 Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok oktatás Veszprémben küzdenek a természettudományok vándorkupájáért a fiatalok A veszprémi Kossuth Lajos Általános Iskola ad otthont a Szabó Szabolcs Alapítvány vándorkupájának. A versenyre az ország tizenhárom iskolájából érkeztek hetedikes és nyolcadikos diákok, hogy összemérjék tudásukat a természettudományok területén. tegnap 14:11 Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson gazdaság Tisztán önerőből valósított meg egy közel félmilliárdos beruházást a Jager Holding Nemesvámoson Uniós forrás és állami támogatás nélkül, kizárólag saját erőből építette fel Csatári László nemesvámosi vállalkozó cégcsoportjának legújabb üzemcsarnokát és gyártósorát, ahol olyan víz-, gáz-, csatorna-, és elektromos vezetékeket gyártanak, amit egész Európában forgalmaznak majd. A beruházás egy igazi polgári vállalkozói mentalitást tükröz, aminek a helyi gazdasági környezet is kedvez, hangzott el a csütörtöki átadóünnepségen. tegnap 14:04

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.