Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Saját rekordját döntötte meg a Pannon Egyetem

2024. március 19. 14:38 // Forrás: Nyitókép: Fux Marcell/Pannon Egyetem
Annak ellenére, hogy a tavalyihoz képest országosan csaknem 5500-zal kevesebben nyújtották be jelentkezésüket valamely hazai felsőoktatási intézménybe, a Pannon Egyetemen idén is nőtt a jelentkezések száma. A legkeresettebb „pannonos” szak 2024-ben a Humántudományi Kar pszichológia képzése, ezt követik a Gazdaságtudományi Kar gazdálkodás és menedzsment, valamint a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus nappali tagozatos alapképzései.

Négyszázzal többen jelentkeztek idén a Pannon Egyetemre, mint tavaly, ami akkor az elmúlt tíz év rekordja volt. Portálunk megkereste Csillag Zsoltot, a felsőoktatási intézmény kancellárját, hogy többet megtudjunk arról a stratégiáról, ami révén a veszprémi egyetem várakozáson felül teljesített a 2024-es jelentkezési időszakban.

Megtudtuk, hogy bár a korábbi évek kimagasló számainak tükrében tisztában voltak azzal, hogy a Pannon Egyetem láthatósága hazai és nemzetközi szinten is jóval erősebb, mint a korábbi időszakban, az idei felvételi eljárás így is számos homályos foltot tartogatott, amelyek miatt előzetesen nem tudtak pontosan kalkulálni a jelentkezők számával.

Ennek egyik oka a szakképzési rendszer átalakulása, ahonnan minden évben számos fiatal jelentkezett az egyetemekre, idéntől viszont ötödik évben is a szakképzési rendszeren belül maradnak a diákok. A másik tényező, ami hatással van az egyetemi jelentkezések számára, az a korábbi kötelmek eltörlése, mint például a kötelező nyelvvizsga. Ez a könnyítés tavaly már érvényes volt, így akkor könnyebb volt magas számokat produkálnia a hazai egyetemeknek, a Pannon viszont a tavalyi rekordév után megmaradt a csúcson, sőt túl is szárnyalta azt.

Ez azért is kimagasló eredmény, mivel országosan 5500 fővel csökkent a felsőoktatásba jelentkezők aránya, a Pannon Egyetemre mégis négyszázzal többen adták be a jelentkezésüket,

összesen 9483-an, akik közül 2421-en első helyen jelölték meg Veszprémet.

Csillag Zsolt külön kitért az idén először meghirdetett pszichológia szakra is, ami repülőrajtot vett több mint 500 jelentkezéssel, amelyből 103 első helyes.

Fontos kiemelni, hogy a tíz legnépszerűbb szak közül négy a Gazdaságtudományi Kar, négy a Humántudományi Kar, kettő pedig a Műszaki Informatikai Kar képzése.
A Pannon Egyetemet első helyen megjelölő jelentkezések listáját a programtervező informatikus nappali, az óvodapedagógus levelező és a pszichológia nappali alapképzés vezeti.

Csillag Zsolttal készült korábbi interjúnkban részletesen beszélgettünk arról a stratégiáról, amit a Pannon Egyetem követ a beiskolázás és a szakok szervezése során is. A „nem elég jónak lenni, annak is kell látszani” kijelentés a kancellártól mára szállóige lett az egyetemen, a gyakorlatban pedig már többször visszaigazolta magát az aktív online és személyes jelenlétben is, hiszen a Pannon Egyetem beiskolázási stratégiájának az is a része, hogy számos középiskolába személyesen látogatnak el.

Ami pedig az új képzések szervezését illeti, folyamatosan reagálnak a piaci igényekre, ez hívta életre a pszichológia, a tanító, vagy éppen az óvodapedagógus szakokat is, de a Gazdaságtudományi Kar és a Műszaki Informatikai Kar közös gondozásában a mesterséges intelligenciára alapuló képzések is bekerültek a kínálatba.

vehir.hu
további cikkek
1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. 2024. április 19. 22:43 Programajánló - A háború és béke kérdései Programajánló - A háború és béke kérdései Mindannyiunkat aggodalommal töltenek el a világban jelenleg zajló brutális háborúk, a megoldhatatlannak tűnő fegyveres konfliktusok. Mégis a modern társadalom információs zajában, a témában erősen átpolitizált kommunikációs térben roppant nehéz a valódi történésekről tudományosan megalapozott, hiteles információkhoz jutni. Erre reagál most a Pannon Egyetem és az MTA VEAB, akiknek közös szervezésében az egyik leghitelesebb magyar biztonságpolitikai szakértő érkezik Veszprémbe előadást tartani. 2024. április 9. 11:32 Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Pannon Egyetem Befektetőként tért vissza a Pannon Egyetemre az egykori hallgató Az egyetem a tudást, a cégek pedig a piaci tapasztalatukat és saját tőkéjüket teszik bele abba az az együttműködésbe, ami mindkét félnek előnyös a nap végén. A Pannon Egyetem most egy olyan befektetőcéggel írt alá együttműködési megállapodást, aminek alapítója annak idején Veszprémben végzett, most pedig befektetőként tér vissza az alumni intézménybe. 2024. április 2. 14:52 Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere. 2024. március 26. 22:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.