A húsvét előtti böjtölés szokása már a kereszténység hajnalán, a II. században megjelent, igaz akkor még csak kétnapos volt. Az V. század elején viszont már elterjedt a bibliai negyvenes szám a böjttel kapcsolatban is, ilyenkor a kereszténység legnagyobb ünnepét megelőzően a vallásos emberek tartózkodtak a húsfogyasztástól.
Az évszázadok alatt aztán folyamatosan változott, konkretizálódott ez a vallási célú önmegtartóztatás. Elfogadott lett, hogy a hústól tartózkodni kell, de például halat lehet enni. Érdekesség, hogy Dél-Amerikában, ahol a világ keresztényeinek nagy része él, kapibarát, vagyis vízi disznót is lehet enni, hiába tartozik az emlősök családjába. Erről egyébként a Vatikán is nyilatkozott.
A böjt vallási háttere abban áll, hogy ha az ember képes lemondani valami olyan élvezeti faktorról, ami számára fontos, akkor megerősödik az Isten iránti elköteleződése. Generációkkal ezelőtt ennek leginkább a húsfogyasztás felelt meg. Persze praktikus okai is voltak, a keresztény egyház pedig kiváló szociológiai felismeréssel rájött, hogy ilyen tájban rendszerint az éléskamrák már kiürültek, annak érdekében pedig, hogy ez ne keltsen felzúdulást, egyfajta vallási töltetett kapott az önmegtartóztató életmód, ami így kényszerűségből egyből önként vállalt lemondássá alakult át a közhidelemben.
A legújabb keresztény trendek viszont egyre inkább új tartalommal töltik meg a böjti időszakot, és a húsmentes negyven nap már csak egy opció a böjtölésre. Teljesen elfogadottá vált az is, ha valaki más, számára fontos élelmiszerről, esetleg tevékenységről mond le. Lehet az az alkohol, az édesség, a tévézés és a sort hosszan lehetne folytatni.
Sokan viszont még mindig a klasszikus módon áldoznak hitük meggyőződése szerint a keresztény vallásnak, és a húsfogyasztásról mondanak le. A katolikus egyház egyébként számos engedményt bevezetett már ezzel kapcsolatban is. Eleve egy lehetőségként írják elő a böjti tilalmak betartását és csak tizenhat éves kor felett. Várandós nőkre, kismamákra és betegekre pedig nem is vonatkozik. Ahogy nem feltétlenül kell negyven napig végig betartani, a leglazább nézet szerint elegendő, ha a húsvét előtti negyven nap alatt csak pénteken nem eszik húst valaki.
Mi most ez utóbbi szempontjából vizsgáltuk meg a veszprémi éttermek által kínált pénteki napi menüket. Vajon mennyi lehetősége és hány alternatívája van azoknak, akik pénteken hús nélkül szeretnének étkezni?
Hét népszerű étterem kínálatát néztük át, elöljáróban pedig kijelenthető, hogy majdnem mind a heten átmentek a szűrőn, miszerint van vegetáriánus tétel a kínálatukban.
A Papírkutyában például rögtön négy étel is, amiben ugyan az egyik – málnás-kókuszos chia puding – desszert, de mellé is lehet tartalmas, de húsmentes főételeket választani, például a csőben sült karfiolos szarvacskát fűszeres joghurttal.
A Skorpió Ír Pubban két leves és négy főétel közül lehet választani a napimenükben. Pénteken a két levesből az egyik – brokkolikrémleves – szintén húsmentes, valamint a C és D menük választásakor sem sérti meg senki a böjti tilalmat a gombapaprikással vagy a diós gubával.
Az Elefántban három ételt kínálnak ebédre, ezek közül a levest – csülkös bableves – el kell engednie annak, aki tartja a böjtöt, viszont a két főétel közül bármelyiket választhatja, hiszen a rántott sajtban és a túrókrémes palacsintában sincs hús.
A Chill Bistro szintén egy levessel és két főétellel készül a napimenükben. Pénteken a leves itt is húsos – ők a bableves Jókai-verzióját kínálják – a főételeknél pedig a sertés szűzérmék helyett mákos gubát is lehet választani.
Az Oliva – hűen a mediterrán életérzéshez – ezen a héten is efféle ételeket kínál ebédre, amelyek közül a medvehagymakrémleves fetával és a medvehagymás pesztós spagetti pecorino sajttal szintén megfelel a böjti étrendnek.
A Gustóban szintén heti menüsort kínálnak, az előétellel és desszerttel együtt nyolc ételt. Ezek közül a céklakrémleves, a Spaghetti all’Amatriciana, a kecskesajt rizottó és a vargabéles is hús nélkül készül.
Végül sokak kedvelt étterme a Kossuth utcai Marica, ahol viszont nem találtunk a pénteki kínálatban húsmentes ételt, ott á la carte lehet megoldani ezt.