Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

75 éves jubileumát ünnepli az Ipari

2024. március 21. 14:28
Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát.

1949-ben jött létre a Vegyipari Technikum, amely első tanévében még a mai Padányi épületében működött, hogy aztán az angolkisasszonyok rendházában találjon magának végső otthont. Az egykori rendházat az évtizedek során újabb szárnyakkal bővítették, és ezzel együtt fejlődött az iskola portfóliója is. Jelenleg vegyész, környezetvédelmi, gépész, informatikai, mechatronikai és kisgyermekgondozó szakokon tanulhatnak a fiatalok. 

A háromnegyed évszázados jubileumot sokszínű programsorozattal ünnepelte az intézmény. Kikerült az Iskola utcai kerítésre egy molinó, mely a többgenerációs iparis családokon keresztül szemezget az iskola történelméből. Szerda délelőtt több mint ötven egykori iparis diák tért vissza az alma materbe és beszélgetett a ma itt tanulókkal régi emlékeiről valamint életpályájáról. Délután öregdiák találkozót szerveztek, míg a jubileumi hét programsorozatára az esti gálaműsorral tették fel a koronát a Petőfi színházban, ahol jelenlegi és korábbi diákok mutatták be közös műsorukat. 

A gálaesten dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, az iskola egykori diákja köszöntötte a megjelenteket. Felelevenítette, hogy nemrég a tanárképzésben résztvevőkkel folytatott beszélgetés során szegezték neki a kérdést: jó döntés volt-e ezt az iskolát választani? Ő úgy gondolja, az volt: az Ipari építkezik a régi hagyományaiból, és ma is az egyik legnagyobb erénye, hogy kerek egész embereket képez, a természettudományos tárgyak mellett a közismereti területeket, a kultúrát, a sportot is fontosnak tartja. Itt a tanulók nemcsak szaktudásra tehetnek szert, hanem elsajátíthatják a praktikus és tényközpontú gondolkodást is. Mint mondta, ő maga is a mai napig építkezik a rendszerben látáshoz kapcsolódó, itt megszerzett képességeire, és jó szívvel emlékezik vissza azokra a nagy pedagógus egyéniségekre, akik nem csak az általuk oktatott tárgyakra, de emberségre, csapatmunkára is tanították. 

Magyar ZitaMagyar Zita

Magyar Zita a hivatal elnökeként ma is bátran biztatja a nyolcadikosokat, hogy válasszák az Iparit, mert ez egy hagyományokkal rendelkező, a magas szakmai tudást és a tanulók önmagukba vetett hitét erősítő intézmény. A gazdaság, technológia, munkaerőpiac változásai kihívások elé állítják a szakképzést, melyekre hatékony választ kell adni. Új szakmák jelennek meg, átalakulnak a munkakörök, ezért kreatív, rugalmas, versenyképes tudásra van szükség. Olyan intézmények kellenek, amik ilyen fiatalokat képeznek, mint ahogy az Ipari is teszi.

Az iskola jubileumi programsorozata csütörtökön nemzetközi diákkonferenciával folytatódik, melyen a magyar fiatalok mellett olasz tanulók is részt vesznek a Selye János laboratóriumfejlesztési pályázathoz kapcsolódóan. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Rendezné a viszonyokat a Mester utcában Hartmann Ferenc Rendezné a viszonyokat a Mester utcában Hartmann Ferenc A Mester utca állapotára hívta fel a figyelmet hétfői sajtótájékoztatóján Hartmann Ferenc, a Híd a Városért polgármester-, illetve Csóri Péter, a szervezet önkormányzati képviselő-jelöltje. tegnap 13:55 Idén egymillió forinttal támogatta a Módszertani Bölcsődét Bázsa Botond Idén egymillió forinttal támogatta a Módszertani Bölcsődét Bázsa Botond A körzet önkormányzati képviselője a képviselői keretből biztosított forrásokat az intézménynek.  tegnap 12:39 Meghosszabbították a jelentkezési időt a kedvezményes árú önkormányzati nyári táborokra Meghosszabbították a jelentkezési időt a kedvezményes árú önkormányzati nyári táborokra Meghosszabbította a jelentkezési határidőt, a költségeket viszont továbbra is bőven a piaci árak alatt tartja az önkormányzat az idei nyári táboroknál. A veszprémi lakhelyű és veszprémi iskolába járó diákok június 5-ig jelentkezhetnek a szünidei táborokra, amelyekről Hegedűs Barbara alpolgármester árult el további részleteket sajtótájékoztatóján. tegnap 12:39 Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. 2024. május 27. 10:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.