Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
20°C

75 éves jubileumát ünnepli az Ipari

2024. március 21. 14:28
Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát.

1949-ben jött létre a Vegyipari Technikum, amely első tanévében még a mai Padányi épületében működött, hogy aztán az angolkisasszonyok rendházában találjon magának végső otthont. Az egykori rendházat az évtizedek során újabb szárnyakkal bővítették, és ezzel együtt fejlődött az iskola portfóliója is. Jelenleg vegyész, környezetvédelmi, gépész, informatikai, mechatronikai és kisgyermekgondozó szakokon tanulhatnak a fiatalok. 

A háromnegyed évszázados jubileumot sokszínű programsorozattal ünnepelte az intézmény. Kikerült az Iskola utcai kerítésre egy molinó, mely a többgenerációs iparis családokon keresztül szemezget az iskola történelméből. Szerda délelőtt több mint ötven egykori iparis diák tért vissza az alma materbe és beszélgetett a ma itt tanulókkal régi emlékeiről valamint életpályájáról. Délután öregdiák találkozót szerveztek, míg a jubileumi hét programsorozatára az esti gálaműsorral tették fel a koronát a Petőfi színházban, ahol jelenlegi és korábbi diákok mutatták be közös műsorukat. 

A gálaesten dr. Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke, az iskola egykori diákja köszöntötte a megjelenteket. Felelevenítette, hogy nemrég a tanárképzésben résztvevőkkel folytatott beszélgetés során szegezték neki a kérdést: jó döntés volt-e ezt az iskolát választani? Ő úgy gondolja, az volt: az Ipari építkezik a régi hagyományaiból, és ma is az egyik legnagyobb erénye, hogy kerek egész embereket képez, a természettudományos tárgyak mellett a közismereti területeket, a kultúrát, a sportot is fontosnak tartja. Itt a tanulók nemcsak szaktudásra tehetnek szert, hanem elsajátíthatják a praktikus és tényközpontú gondolkodást is. Mint mondta, ő maga is a mai napig építkezik a rendszerben látáshoz kapcsolódó, itt megszerzett képességeire, és jó szívvel emlékezik vissza azokra a nagy pedagógus egyéniségekre, akik nem csak az általuk oktatott tárgyakra, de emberségre, csapatmunkára is tanították. 

Magyar ZitaMagyar Zita

Magyar Zita a hivatal elnökeként ma is bátran biztatja a nyolcadikosokat, hogy válasszák az Iparit, mert ez egy hagyományokkal rendelkező, a magas szakmai tudást és a tanulók önmagukba vetett hitét erősítő intézmény. A gazdaság, technológia, munkaerőpiac változásai kihívások elé állítják a szakképzést, melyekre hatékony választ kell adni. Új szakmák jelennek meg, átalakulnak a munkakörök, ezért kreatív, rugalmas, versenyképes tudásra van szükség. Olyan intézmények kellenek, amik ilyen fiatalokat képeznek, mint ahogy az Ipari is teszi.

Az iskola jubileumi programsorozata csütörtökön nemzetközi diákkonferenciával folytatódik, melyen a magyar fiatalok mellett olasz tanulók is részt vesznek a Selye János laboratóriumfejlesztési pályázathoz kapcsolódóan. 

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia arroganciából is kapott egy kis ízelítőt a világ A francia „mi majd megmondjuk, hogy hogyan kell” sztereotípia kapott egy jókora muníciót. Ironikus módon pont maguktól a franciáktól, vagyis a párizsi olimpia szervezőbizottságától, akik a közel négyórás ceremónia alatt a francia szabadság eszményének bemutatását leginkább drag queenek vonaglásában tudták elképzelni. Közben néha a sportolókat is mutatták. ma 1:28 Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Pannon Egyetem Pannon Egyetem: a humán és reál tudományterületeken is voltak slágerszakok Reneszánszát éli a társadalomtudományok és bölcsész-képzések népszerűsége, de a reáltudományok slágerszakjai is őrzik előkelő helyüket a Pannon Egyetem kínálatában. A szerdai felvételi ponthatárok kihirdetése után most az egyetem vezetősége ismertette a számokat és statisztikákat, ahol kiderült az is, hogy milyen ösztöndíjjal segítik azokat, akik önköltséges képzésen tudják csak elkezdeni egyetemi tanulmányaikat. tegnap 16:06 A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendi postaládák kézzel írt pozitív üzenetekkel teltek meg péntek reggelre A herendieket péntek reggel igazán különleges és személyes meglepetés várta: egy helyi lakos pozitív üzenetekkel töltötte meg mindenki postaládáját. A szívből jövő gesztus nemcsak örömet okozott, hanem elindított egy hullámot a közösségi médiában is, ahol a város lakói megosztották egymással a kedves, kézzel írt pozitív megerősítéseket. tegnap 12:10 Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Pannon Egyetem Úristen is volt a színpadon, de az igazi főszereplők a tizennyolcévesek voltak a Pannon Egyetem ponthúzó partiján Egy egészséges ember pulzusa nyugalmi állapotban percenként 60-100, ez izgalmi helyzetben akár 120-140 szívdobbanás is lehet. Szerda este a Gyárkertben sok tinédzsernek kúszott fel a szívverése erre a szintre és nem csak azért, mert a színpadra Magyarország jelenleg egyik legnépszerűbb csapatát, a Valmart várták. Nem sokkal este nyolc óra után megérkeztek az első SMS-ek a telefonokra, hogy sikerültek-e az egyetemi felvételek. A Pannon Egyetem erre az alkalomra szervezte meg Pont Ott Partiját, hogy a tizennyolcévesek együtt élhessék át ezeket a pillanatokat. 2024. július 25. 11:59

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.