Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C
2024. július 24. Kinga, Kincső
Veszprém
23°C

Történetének legsötétebb napjára emlékszik Olaszfalu

2024. március 24. 14:53
1945 márciusában, a világháború utolsó heteiben a szovjetek lemészárolták a falu férfi lakosságát. 

1945. márciusára a nyugat felé haladó frontvonal elérte Zirc térségét. 22-én, csütörtökön a Tés felől érkező szovjet csapatok részben Bakonynána, részben Felsőpere irányába szorították vissza a védekező német haderőket. A környező településeket és a visszavonuló csapatokat folyamatos légicsapások érték, a polgári lakosság a pincékbe bújva igyekezett átvészelni a poklot. Délutánra a szovjet tankok elérték Felsőperepusztát és felszámolták az ottani német utóvéd állásokat, majd estére a tűzérség lőni kezdte Olaszfalut, és az oroszok behatoltak a lángokban álló településre, amit ezúttal a német tűzérség vett tűz alá.

A német ágyúzás hajnalig tartott. Március 23-án, pénteken reggel a front már áthaladt Olaszfalun: a németek 9 óra körül kiürítették Zircet és Bakonybél irányába vonultak vissza. Az igazi katasztrófa azonban azután történt, hogy a harcok elcsitultak a faluban. A pontos okok mindmáig ismeretlenek, de az eseményekben bizonyosan közrejátszott, hogy a falu elöljárósága egy hónappal korábban sikeresen mentette meg a fiatal leventéket attól, hogy a németek kitelepítsék őket. A bevonuló szovjeteknek azonban gyanús lett a sok fiatal férfi, akiket családjuk köréből, a pincékből, otthonaikból fogtak össze – volt, akit ott helyben lelőttek, másokat a majorság magtárába hurcoltak, ahol sortűzzel végezték ki őket. Harminckét polgári áldozatot követelt a vérengzés, a többségük 22 évnél fiatalabb volt.  

A tragikus események évfordulóján hagyományosan megmelékezést rendeznek a településen, ahol ezúttal Ovádi Péter parlamenti képviselő mondott beszédet.  Ovádi felidézte, hogy 1945. március 23-án a német csapatokat visszaszorító szovjet alakulatok féktelen pusztítást végeztek, otthonokat döntöttek romba. "De mindezek csak élettelen tárgyak, amiket széttörhetnek, lerombolhatnak, a dolgos kezek egyszer újjáépítették volna. Az emberi élet viszont nem ilyen" – hangsúlyozta a képviselő. 

"Bármennyi szörnyűséget el lehet képzelni, hogy mik történnek a lövészárkokban, egyik sem ér fel azzal, ami Olaszfaluban történt. Mert az önök településén 1945. március 23-án nem háborús harcok dúltak. Itt szándékos, aljas gyilkosság történt. Ideológiák és politikai vezérelvek nélkül csupán az emberélet kioltása" – fogalmazott Ovádi. – "De még ezt is lehet fokozni azzal, ha ezután nem gyászolhatjuk el, nem beszélhetünk róla, nem adataik meg a lelki feloldozás. Az olaszfalusiaknak ezen kellett átesniük, hiszen a tragédia után, a háború végével a Vörös hadseregre, mint az ország felszabadítóira kellett hivatkozni. Köztük azokra a katonákra, akik itt is gyilkoltak."

A képviselő rámutatott: ma már megadhatjuk a tisztességet az áldozatoknak, emelt fővel emlékezhetünk rájuk, kimondhatjuk az elkövetett szörnyűségeket. 

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Kékszalag Vétett a szabályoknak a Kékszalag nyertese, az óvás mégis elmaradt Megóvhatta volna a Kékszalag végeredményét a második helyen befutó Prospex-Delta, végül a vitorláscsapat vezetője és kormányosa a csapat többi tagjának véleményével ellentétesen nem tette ezt meg, így a Fifty-Fifty megtarthatta győzelmét. Lichtenberger Attila a Prospex-Delta vezetője az Indexnek beszélt hosszan arról, hogy milyen szabálytalanságot követett el a győztes hajó és végül ők miért nem éltek az óvással. A Prospex-Delta kormányosa egyébként a veszprémi dr. Kaiser Kristóf, akivel korábban mi is készítettünk interjút. tegnap 17:12 Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt állatvédelem Nem zár be végleg, csak felújítják a veszprémi állatorvosi rendelőt Szó sincs arról, hogy végleg bezárna a Veszprémi Állatkórház, csupán más lesz az üzemeltetője, aki vállalta, hogy néhány hónap alatt felújítja az épületet, hogy aztán ismét kinyithasson rendelőként. Megkerestük az új üzemeltetőt, dr. Pásztor Istvánt, hogy többet megtudjunk a részletekről. tegnap 10:46 Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország második űrhajósa az Axiom Space Ax-4-es missziójával repül a világűrbe Magyarország véglegesítette megállapodását az amerikai Axiom Space-szel, miszerint a második magyar űrhajóst a vállalat soron következő Ax-4-es missziójával bocsájtják fel a világűrbe - tájékoztatta Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért felelős miniszteri biztosa. tegnap 10:47 Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát Bakonybélben rendezik a 9. Közép-Európai Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpiát augusztus 7. és 9. között. 2024. július 22. 21:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.