Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

Tanuló galériát adtak át a Humántudományi Karon

2024. március 26. 22:37
Kedd délelőtt az N épület első emeletén hivatalosan is átadták a tanuló galériát, amely a HTK új kiállító- és közösségi tere.

A közösségi tervezési folyamat Navracsics Judit és Poór Zoltán docens kezdeményezésére indult el 2022-ben, az új óvópedagógus képzésben tanuló évfolyammal közösen, a Bevezetés a vizuális kultúrába tantárgy keretein belül, Cseh András DLA vezetésével. A funkció és használat közös meghatározása, valamint az ehhez kapcsolódó térkísérletek alapján a belsőépítészeti terveket a CAN Architects pro bono készítette el. A kiállítótér a vizuális kultúra, a természeti és épített környezeti nevelés kreatív alkotófolyamatait mutatja be.

Az eseményen Navracsics Judit, a HTK dékánja elmondta: a mostani az újítások első állomása, bízik benne, hogy a további munka is gördülékeny lesz. A hallgatói tér egyik célja, hogy a Pannon Egyetem hallgatinak illetve a külsős partnerek munkáit egyaránt kiállíthassák. Navracsics bízik benne, hogy később majd az egyetemmel együttműködésben álló óvodák, iskolák gyermekeinek a munkáinak is teret adhatnak, szorosabbra fűzve ezzel is a viszonyt az intézmény és a város, a régió között.

Cseh András építész, a Neveléstudományi Intézet docense is felszólalt. A nagy ablakban látható négy makett a szóban forgó tér lehetséges elképzeléseit ábrázolja. Az egyetem szépen fokozatosan újul meg, Cseh látja benne a tanulási terek további lehetőségét.

A kiállításnak három témája van: tér – tárgy – kép. A szóban forgó tárlat egy történeti képsorozat, egy választott történeti kép másolása, egy hazai és egy nemzetközi példából lehetett választani. A kreatív másolás közben világossá válik az alkotók számára, hogy miként lehet gyermekekkel megvalósítani a folyamatot, így nevelői, oktatói szerepek elsajátítására is sor került. A kiállítás további témája: a tanulási terek. Itt az alkotók arra a kérdésre válaszolnak műveikben, hogy a különböző korosztályoknak milyen térszükségleteik vannak, ami a fejlődésüket szolgálja, érzelmi és társas kompetenciákat megjelenítve.

A folyosóról leválasztott, fával keretezett világ igazi kuckós élményt nyújt a pihenni, olvasni vagy tanulni vágyó hallgatók számára.

Szabó Eszter
Szalai Csaba
további cikkek
Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Tizennégy lépésben a fenntarthatóbb jövőért Nyolcadik alkalommal rendezte meg a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényüket, melyet idén a Pannon Egyetemmel közösen szerveztek meg. 2024. május 24. 23:14 A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak. 2024. május 24. 15:52 Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.   2024. május 22. 11:09 A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg. 2024. május 22. 17:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.