Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

A felelős állattartás az ünnepek idején is fontos

2024. március 27. 10:36
A húsvéti időszakban számos család gondolja úgy, hogy élő nyúllal lepi meg a gyermekeket, ugyanakkor fontos mérlegelni, hogy állatot tartani hosszú távú elköteleződést jelent.

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvés kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos arra kéri a lakosságot, hogy a meggondolatlan, elkapkodott vásárlás helyett gondolja végig mindenki azt, hogy egy állat tartása nem csak arra a pár napra szól, míg az ünnep tart. Fontos kiemelni, hogy egy nyúl akár 10 évig is élhet, ezért nem utolsó szempont az sem, hogy tudják-e vállalni az állatorvosi költségeket, a tartásához szükséges eszközök beszerzését, a takarmányozást és táplálást.

Mindezeken túl nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a továbbiakban is időt, energiát és gondoskodást igényel egész életén keresztül. Az állatvédelmi törvény preambuluma is kimondja, hogy „az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége”. Gerinces állat elhagyása, elűzése vagy kitevése pedig egyenesen bűncselekménynek számít.

Illusztráció: Ансплэш Степана on UnsplashIllusztráció: Ансплэш Степана on Unsplash

Aki felelősen úgy dönt, hogy saját körülményei és lehetőségei nem teszik lehetővé egy élőlény felelős tartását, szintúgy élvezheti az állatok társaságát, hiszen hazánkban számos állatkert és civil szervezet nyújt lehetőséget arra, hogy nyuszi látogatásban, etetésben, jelképes örökbefogadás élményében részesülhessen.  

Felhívja a lakosság figyelmét Ovádi Péter arra is, hogy az alábbi linken elérhető egy kifejezetten a húsvéti időszakra készített térkép, mely segítségével bárki kiválaszthatja a lakóhelyéhez legközelebbi intézményt, ahol nyulakkal és egyéb állatokkal találkozhat, ünnepi programokon vehet részt. A nyitvatartási időkről, belépőjegy árakról is bárki tájékozódhat a felületen.

Amennyiben felelősen döntünk, nemcsak az ünnep lesz boldog és békés mindannyiunk számára, hanem az utána következő időszak is!

vehir.hu
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.