Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből

2024. március 27. 21:36
Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.
 

Az új kiállítás az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat egyik legnagyobb volumenű beruházása, amely szorosan kapcsolódik a Jókai utca 8-as szám alatt található Ruttner-ház- és a vár felújításához is.

A börtönben található régebbi kiállításhoz képest egy meglepően új és sokkal szélesebb perspektívából szeretnék bemutatni a fegyintézetek világát. A tárlatot Can Togay, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa művészeti és kreatív főtanácsadója és a Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak elképzelései alapján állították össze, úgy, hogy több történelmi szál szorosan kapcsolódva alkotja meg a börtönök történetének egészét.

Porga Gyula és Can TogayPorga Gyula és Can Togay

,,Ez nem csak egy szürke vagy fekete kiállítás, ahogy nevezik általában azokat a kiállításokat, amelyek a börtönöket borzongató helyként jelenítik meg, hanem az igazságszolgáltatást egy sokkal tágabb spektrumban is bemutatja, egy adott történelmi kontextuson belül”- mondta el Can Togay a koncepcióról a hivatalos megnyitó előtti sajtóbejáráson.

Továbbá azt is megtudhattuk tőle, hogy az ,,Ember a rács mögött” annak a komplex stratégiának a része, melynek célja, hogy Veszprém turisztikai vonzerejét növeljék.

Erről beszélt Porga Gyula polgármester is, aki az ActiCity, illetve a Zöld Város projektek mellett legalább annyira fontosnak tartja, hogy létrejöhetett a most nyíló kiállítás is az EKF keretein belül. 2000-ig működő börtön volt a veszprémi várbörtön, amelyben most, más, országos börtönkiállításokhoz nem hasonlítható modern és interaktív tárlatot nyitnak meg, amely az idelátogatók és a helyiek számára is rengeteg érdekes információt tartalmaz Veszprémről és a város ikonikus alakjairól.

Az attrakcióról Can Togay és Márkusné Vörös Hajnalka, programfejlesztési főtanácsadó és főlevéltáros mesélt részletesebben, melynek egyik különlegessége már az elején megmutatkozik, hiszen a Ruttner-házból, egy üvegfalú liften keresztül juthatunk el a kiállításhoz. A börtön jobb és bal szárnya is teljesen különböző képet fest le számunkra, hiszen balra indulva az 1789. év előtti állapotokat ismerhetjük meg, mely a testi büntetést helyezi középpontba. A másik irányba haladva azonban a börtönben eltöltött idő okozta lelki nehézségekre mutatnak rá. Amíg végighaladunk a folyosón, különböző, a börtön életét bemutató hangokat hallhatunk, az interaktív elemeknek köszönhetően pedig mi magunk is részeseivé válunk a kiállításnak.

A zárkák külön-külön mutatnak be olyan témákat, amik lényeges és absztrakt kérdéseket vetnek fel, mint például, hogy mennyire relatív a bűn megítélése, és vajon mi lesz a sorsa annak, aki kikerül a börtönből, vajon képes lesz-e visszailleszkedni a társadalomba.

,,Célunk, hogy gondolatokat ébresszünk, véleménycserére és párbeszédre ösztönözzük a látogatókat, éppen ezért nem szerettünk volna a kiállítással állást foglalni és nem is egy konkrét nézőpontból mutatjuk be a korabeli bűnelkövetőket és a büntetővégrehajtást” – emelte ki Márkusné Vörös Hajnalka a tárlatvezetés során.

Minden információt angol és magyar nyelven is feltüntetnek, összesen pedig 70 fő tekintheti meg egyszerre a kiállítást. A látványos időutazásba április 2-től lehet - és mindenképpen érdemes is, hiszen az elmúlt évek egyik legizgalmasabb történelmi tárlatát láthatjuk - becsatlakozni.

"Egy társadalmat nem az alapján kell megítélni, hogy hogyan kezeli a kiemelkedő polgárait, hanem az alapján, hogy hogyan bánik a bűnözőivel." (Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij) 

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának Kabóca Bábszínház A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.   tegnap 17:13 Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál A Veszprémi Petőfi Színház idén hetedik alkalommal rendezi meg június 20-23. között a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amely a város különböző pontjain ad majd izgalmas programkínálatot a műfaj kedvelőinek. 2024. május 27. 21:47 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. 2024. május 27. 0:09 Nagyvári Csaba festőművész és a Lélegzetvétel Nagyvári Csaba festőművész és a Lélegzetvétel A veszprémi Íródeák igen kedvelt kávézója, találkozási pontja a városnak, a közvetlen hangulat, a barátságos fogadtatás mind-mind otthonosabbá teszik az elvonulni vágyó kávézó-közösség pillanatait. Hogyan is lehetne fokozni az élményt, ha nem a kultúra terítésével?  Ha ma valaki betoppan az Íródeákba, ne csak a kávéért tegye! Nagyvári Csaba festőművész alkotásai ugyanis szintén okot adhatnak a látogatásra. tegnap 13:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.