Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
22°C

Veszprém vármegyéből is védi az országot a 'magyar vaskupola'

2024. március 28. 8:09 // Forrás: Fotók forrása: lhsn.hu Facebook-oldal
A Pápa melletti Kúp település határába is telepítettek egy légvédelmi egységet, amiből összesen tizenegy darabot vásárolt a Magyar Honvédség Izraeltől. A vaskupola néven is ismert haditechnikai rendszer volt az, ami megvédte a zsidó államot attól, hogy tavaly még nagyobb pusztítást végezzen a Hamás terrorszervezet.

A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár életét bemutató Facebook-oldalon tették közzé azokat a felvételeket, amelyek a Veszprém vármegyei Kúp településen készültek, ahol a falut körbeölelő lankák egyikén jól látszik a vaskupola egyik légvédelmi egysége.

Ahogy a poszt alatt írják, információik szerint tesztüzembe állt az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ radarszázadánál az új berendezés, melyből tizenegy darabot vásárolt a honvédség a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében. Az új eszközök különböző konfigurációkban érkeznek, így a légtérellenőrző, réskitöltő szerepkör mellett légvédelmi és tüzérségi lövedék felderítő feladatokra is alkalmasak lesznek.

A vaskupola hatékonysága a gyártó IAI ELTA cég és a Rheinmetall Canada szerint 95%-os. A légvédelmi rendszer akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly ősszel a Hamász terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, viszont a Gázai-övezetből kilőtt rakéták többségét éppen ez a rendszer semmisítette meg.

A vaskupola működéséről korábban mi is írtunk, ezt az alábbiakban tudják elolvasni.

Kapcsolódó cikk
Hamarosan olyan légvédelmi rendszer figyeli Veszprém légterét is, mint Izraelét
Sőt, egész Magyarország területét, ugyanis a magyar kormány még tavaly írta alá azt a szerződést, aminek értelmében hazánkba is telepítik azt a radarrendszert, amit jelenleg a legmodernebb ilyen technológiaként tartanak számon, és aminek működését az utóbbi időben az izraeli harcokban az egész világ láthatta.
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.