Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan kell szigetelni a födémet?

2024. március 28. 10:46

Mindenki tudja, hogy az épületek hőszigetelése mennyire fontos feladat. A megfelelően hőszigetelt házak energiafelhasználása lecsökken, ez egyrészt anyagi megtakarítást eredményez a lakók számára, másrészt pedig a környezetet is védi, mivel csökkenti az ökológiai lábnyomot. 

A falak szigetelése, valamint a nyílászárócsere a legtöbb esetben megtörténik, azonban a födém szigeteléséről sem szabad megfeledkezni, hiszen ennek hiányában a felfelé szálló hő szinte akadálytalanul juthat ki az épületből, és ezáltal megnövelheti a fűtési költséget.

Mi is pontosan a födémszigetelés?

A födém a lakóteret választja el a tetőtértől, a csomeszigeteles.hu hőszigetelési megoldásai nem csupán a falak vagy a tető, de a födém szigetelésére is alkalmasak. A födém tehát egy vízszintes felület, mely készülhet fából vagy betonból, azonban a szigeteléséről mindenképpen gondoskodni kell. 

A megfelelően szigetelt födém megelőzi a hőveszteséget és optimalizálja az energiaköltségeket. Szerepe nem csupán télen kiemelkedő, amikor a fűtési hőt kell az épületben tartani, hanem nyáron is, amikor távol tartja a meleget. 

Milyen anyagokkal lehet födémet szigetelni?

Ez elsődlegesen attól függ, hogy milyen anyagból készült a födém. Alapvetően EPS, kőzetgyapot és üveggyapot jöhet szóba, ezek közül azt kell választani, amely a födém anyagának és a használati célnak megfelelő. A fafödémnél a legfontosabb, hogy páraáteresztő megoldást kell választani, ehhez a kőzetgyapot vagy az üveggyapot tökéletes. Betonfödém esetében is ez a két anyag ajánlott, mégpedig a hőszigetelő képességük miatt.

A rétegrend egy kritikus pont!

Lényeges a megfelelő rétegrend, mivel ez az alapja annak, hogy a szigetelés optimálisan működjön. Az első a párazáró fólia, amelynek célja, hogy a pára ne hatoljon be a szigetelésbe. A vázszerkezet impregnált fenyőlécből készül, ez határozza meg a szigetelés vastagságát. Ekkor következik maga a hőszigetelő anyag, ami lehet lépésálló kőzetgyapot vagy üveggyapot, ezek közül ki kell választani az épületnek megfelelő vastagságot. Erre jön a páraáteresztő, vízzáró fólia, végül pedig a járóréteget kell kialakítani.

Kőzetgyapot vagy üveggyapot?

A döntés nem egyszerű, hiszen mindkét anyag kiváló hőszigetelési értékekkel rendelkezik. Azonban arra figyelni kell, hogy a páraáteresztő és a mechanikai tulajdonságaik különbözőek, a kőzetgyapot előnye például az, hogy magas hőmérsékleten sem deformálódik, az üveggyapot pedig könnyebb és rugalmasabb.

A födém szigetelésének célja

A födém szigetelésével energiamegtakarítást lehet elérni, mivel csökken a hőveszteség, emellett növeli a lakás komfortérzetét is. Növekedik az ingatlan értéke, mivel a szigetelt lakások sokkal keresettebbek, mint azok, amelyek még felújítást igényelnek.

Annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest a legoptimálisabb födémszigetelést válasszuk, át kell gondolni azt, hogy milyen födémmel állunk szembe, ez milyen funkciókat lát el, illetve arra is figyelni kell, hogy helyes rétegrend kerüljön kialakításra.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.