Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak

2024. április 5. 21:46
Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről.

Halmay Gábor az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) országos ügyvezető-alelnöke elmondta, régóta aggályosnak tartották azt a trendet, hogy a fiatalok naponta akár több doboz ilyen magas koffeintartalmú cukros energiaitalt is megisznak. Főleg annak tükrében, hogy statisztikák szerint az egyértelműen az energiaital fogyasztására visszavezethető rosszullétek 74%-a a tizennyolc évesnél fiatalabbaknál fordult elő. De, ha nem is lesz valaki rosszul az energiaitaloktól, akkor is fiatalként számos negatív hatással lehet a szervezetre: vízhajtó hatása miatt a vitaminok hamarabb kiürülnek, ez negatívan hat a fejlődésre, valamint a szívizom működését is fokozza, ami ennyi idősen nem egészséges.

Ezt próbálja egy most benyújtott törvényjavaslat meggátolni azzal, hogy az energiaitalokat a jövőben csak tizennyolc év felett lehet majd megvásárolni, ha elfogadja az országgyűlés.

A törvényjavaslatot két KDNP-s politikus, Nacsa Lőrinc és Hollik István jegyzik. Halmay Gábor úgy fogalmazott, egy hiánypótló törvényről van szó, amitől azt várják, hogy drasztikusan visszaszorítsa az energiaitalok fogyasztását a fiatalok körében.

A sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkáraA sajtótájékoztató résztvevői balról jobbra: Hunyadvári László, az IKSZ veszprémi alelnöke, Halmay Gábor, az IKSZ országos ügyvezető-alelnöke, Haluza Máté, az IKSZ veszprémi titkára

Újságírói kérdésre elmondta, a javaslat kidolgozásakor orvosi szakmai szervezetekkel, oktatási intézményekkel és ifjúságvédelmi szakemberekkel is egyeztettek.

Külön kiemelte, hogy nagy reményeik vannak abban, hogy a parlamenti képviselők is támogatják majd a törvényjavaslatot, ezt az optimizmust arra is alapozzák, hogy több ellenzéki képviselő is kijelentette már, hogy megszavazzák a törvényt.

A Gyermekkardiológusok Európai Társasága szintén üdvözli a KDNP kezdeményezését, sőt ők uniós szintre is emelnék ezt a szabályt. Magyarország egyébként nem az első olyan ország, ahol bevezetnék az energiaitalok vásárlásának tilalmát a fiatalkorúaknál, viszont így is az elsők között van, ahol meglépi az ország kormánya ezt.

Amennyiben az országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, legkorábban idén nyár elejétől léphet életbe.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Elkészült Magyarország legteljesebb állatvédelmi tananyaga, állatvédelmi képzéssorozat indult jogalkalmazóknak a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány jóvoltából Az alapítvány 2024 júniusától folyamatosan tölti fel honlapjára a jogalkalmazókat segítő, összesen több mint 1400 oldalas állatvédelmi információs kiadványait, amelyek bárki által térítésmentesen letölthetőek. tegnap 10:56 Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat Kiosztották a Magyar Mozgókép Díjakat A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig annak alkotója, Koltai Lajos lett. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza a veszprémi Petőfi Színházban tartott szombat esti gálán. 2024. június 16. 15:05 „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. 2024. június 15. 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.