Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Ami közösséget teremt, annak van értelme

2024. április 10. 22:54
Bemutatták a Séd kritikai lap 49. számát szerda délután a Kabóca Bábszínház új épületében.

A lapszám fókuszában a Holtszezon kortárs irodalmi fesztivál áll, három nap alatt nagyon sok fontos esemény történt a városban – mutatott rá a tartalmat ismertetve Géczi János szerkesztő. Emellett hangsúlyos szerepet kap a komolyzenei felhozatal, és a szerkesztő a Lugossy házaspár kiállítását is kiemelte a tartalomjegyzékből. 

A meghívott vendégek között több témát érintően alakult ki érdekes beszélgetés a kultúrát illetően. Porga Gyula polgármester és Géczi János a Holtszezon egyik eseménye, a Sziveri János születésének 70. évfordulójáról megemlékező est kapcsán a kortárs irodalom népszerűségéről cserélt eszmét. Géczi meglepetten tapasztalta, hogy a Sziveri-est milyen sok fiatalt, egyetemistát és középiskolást is vonzott: ahogy fogalmazott, városi rendezvényen ilyen nagy tömegben még nem találkozott fiatalokkal. Porga szerint a kulcs Vecsei H. Miklós, aki Sziveri-verseket adott elő: ő az a népszerű arc, aki megszólította és bevonzotta a fiatalokat. A polgármester szerint nem baj az, hogy a fiatalok Vecsei miatt jöttek el és nem Sziveri miatt, másként talán soha nem találkoztak volna a költő munkásságával, Vecsei előadásának köszönhetően azonban magukkal vihetik ezt az élményt. Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója ezzel kapcsolatban megjegyezte: az előadóművészet felerősíti az irodalom hatását.  A téma kapcsán felmerült az a generációs különbség is, hogy a fiataloknak szánt rendezvényeket szívesebben látogatják az idősebbek is, míg fordítva ez nem jellemző. 

A lapbemutatón Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója beszélgetett Kulcsár Ágnes festőművésszel, a Tavaszi Tárlat díjazottjával a Veszprémi Művész Céh Női szemmel című kiállításáról, amelyről Éltető Erzsébet cikket is írt a számba. S ha már Grászli: a galériavezető a Kabóca Bábszínház házavató VárLak fesztiváljáról közölt írást a lapban. 

A kortárs művészetek körül forgó beszélgetésben természetesen Vándorfi László is nagyobb szerepet kapott, aki színházával a kezdetektől fogva kiemelten kezeli a velünk élő szerzőket: bemutatóik harmada kortárs ősbemutató volt, a jelenlegi évadban hármat is láthatunk, ahogy A tánc fesztiválja is a kortárs mozgásművészetet mutatja be. Vándorfi megjegyezte: a Pannon Várszínház nehéz úton jár, a pályázati források elapadtak, a vidéki művelődési házak pedig egyre kevésbé képesek színházi produkciókat meghívni, a teátrum nagy bajban lenne a város támogatása nélkül. Porga Gyula polgármester rámutatott: fontosnak tartja, hogy az önkormányzat a kötelező feladatain túl is támogassa a kultúrát, fenntartsa a Művészetek Házát, segítse a Pannon Várszínházat, vagy épp a Séd folyóirat megjelenését. „Fontos nekünk minden, amivel közösséget teremtünk, legyen az sport vagy kultúra” – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: ami közösséget teremt, annak van értelme – sőt, csak annak van értelme. 

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.