Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C
2024. április 30. Katalin, Kitti
Veszprém
22°C

Elhunyt bajtársaik emlékére ugrottak

2024. április 13. 17:27
A Magyar Honvédség és jogelődjeinek legnagyobb repülő és ejtőernyős katasztrófájára emlékeztek pénteken Jutaspusztán.

1941. április 12-én Jutaspusztán egy esős, borús délutánon a vitéz Bertalan Árpád őrnagy által vezetett ejtőernyős csapat minden előkészület, ellenőrzés és eligazítás után a szállítási repülőgépen az indulási parancsra várt egy olyan feladattal, amelyet előttük még senki, soha nem hajtott végre a Magyar Királyi Honvédség kötelékében. A parancs szerint a harcok dúlta Jugoszlávia területén, ellenséges vonalak mögött kellett két hidat elfoglalniuk, majd biztosítaniuk azokat a magyar csapatok beérkezéséig. Az indulási parancs után a vezérgép fedélzetén Vitéz Bertalan Árpáddal felemelkedett, hogy hadtörténelmi jelentőségű tettére induljon az ellenséges vonalak mögé. A mai napig tisztázatlan okból azonban a gép körülbelül két perc elteltével megbillent, átfordult és lezuhant, majd a kiömlő üzemanyagtól kigyulladt. A fedélzeten tartózkodó 28 főből húsz katona hősi halált halt a lángok közt, köztük a magyar katonai ejtőernyőzés egyik megteremtőjének számító Bertalan Árpáddal.

83 évvel később előttük tisztelegve rendeztek megemlékezést a magyar ejtőernyős katonák.

Régi hagyomány, hogy a megemlékezésen a veszprémi városvezetés képviselői is részt vesznek, hiszen ahogy arra Hegedűs Barbara alpolgármester is kitért, büszkék vagyunk arra, hogy Veszprém története összefonódott a katonasággal, melynek normái a mai napig fontos elvekkel és értékekkel gazdagíthatják a társadalmat. Hiszen mit jelent a katonaság? Hősiességet, bajtársiasságot, valódi szövetségkötéseket, a környezet, a közösség, a haza szolgálatát, a béke fenntartását, amely a legnagyobb biztosítéka a prosperáló jelennek és jövőnek.

Molnár Zsolt ezredes, a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetségének (MEBSZ) elnöke beszédében kitért arra, a magyar katonák halálára megemlékezni mindig szörnyű dolog, ám emellett az utókor számára is fontos tanulságokat adhat. „Az 1941. április 12-én elhunyt férfiak olyan fegyvernem harcos úttörői voltak, melyben a legkisebb technikai hiba is életekbe kerülhet, ráadásul ők ezt úgy vállalták, hogy tudták, a sikeres ugrás még csak a kezdet. A landolást követően ugyanis nem csak maguk előtt számíthattak ellenségre, hanem bármelyik irányból.

Ezzel együtt az egység emléke nem csupán az ejtőernyős katonák előtt példa, hanem tágabb értelemben véve a parancsnokukért és bajtársaikért mindenre képes, bátor és elszánt katona eszményképének is tökéletes megtestesítői voltak ezek az emberek. Hiszen az életben maradt bajtársak végül végrehajtották a feladatot a maradék kettő repülőgép segítségével, és az ugrást követően sikeres harctevékenységet hajtottak végre. Ők nem csak beszéltek vagy írtak hazájuk szolgálatáról, hanem meg is tették azt, feláldozva a legdrágábbat: az életüket” – hangsúlyozta.

A megemlékezés részeként felsorolták a balesetben elhunyt katonák neveit, majd öt katona kegyeleti ejtőernyős ugrást mutatott be, végül pedig elhelyezték az emlékezés koszorúit a jutaspusztai emlékműnél.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében 3326 diák tesz érettségi vizsgát Veszprém vármegyében mintegy 54 tantárgyból 3326 fő tesz érettségi vizsgát a 2024. évi tavaszi időszakban. Az írásbeli érettségi vizsgák 2024. május 3. – május 27. között zajlanak a középiskolák és a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal szervezésében. ma 15:28 A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán. ma 15:56 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben gazdaság 'Fesztiváloztak' a vállalkozások Veszprémben Az ESG került a középpontba a II. VOSZFESZT rendezvényen, amelyet Veszprémben tartottak április 25-én. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és a Pannon Egyetem közös fórumán többek között arra biztatták a vállalkozásokat, hogy az ESG-vel kapcsolatos jelentéseket a szervezeti hatékonyság növelése érdekében is érdemes elkészíteni. ma 9:21 Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Szurkoljanak a magyar válogatottnak és játsszanak velünk értékes nyereményekért! Felnőtt férfi labdarúgó válogatottunk sorozatban harmadik alkalommal jutott ki az Európa-bajnokságra, június 14-től pedig kiderül, hogy idén meddig menetel csapatunk Marco Rossi vezetésével. Most ismét egy játékra hívjuk olvasóinkat, ahol leginkább a labdarúgó Európa-bajnoksággal és a magyar válogatottal kapcsolatos tudásra lesz szükség, hogy aztán a szerencsések megnyerhessék a három darab tízezer forint értékű sportszer vásárlási utalvány egyikét. ma 11:15

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.