Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
25°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
25°C

Gyümölcsöt terem a plébánia kertje

2024. április 13. 22:23
A tényleges szüretre ugyan még várni kell pár évet, de az alapok már adottak hozzá.

Szombat délután a vármegye KDNP-s polgármester és önkormányzati képviselőjelöltjei, Porga Gyula polgármester, Navracsics Tibor vármegyei pártelnök, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, valamint az egyházközség tagjai tíz őshonos gyümölcsfát – almát, kajszibarackot és vilmoskörtét – ültettek el a Szent László plébánia kertjében.

Minderre a párt kb. egy hónappal ezelőtt indult Ültess, hogy Élhess! faültetési akciójának keretében került sor.

Dr. Navracsics Tibor elmondta, bár valószínűleg nem tűnik túl magától értetődőnek, a háború, az infláció és a jövőt is beárnyékoló klímaválság közepette minek ültet valaki fát, számukra épp ez adta az ötletet a kezdeményezéshez. „Aki fát ültet, optimista, bízik a jövőben, abban, hogy a tevékenysége gyümölcsét az elkövetkező nemzedékek fogják learatni. Mi is bízunk ebben, de közben tudjuk, a jelenben kell tenni egy biztonságos, virágzó jövőért. Ezért indítottuk ezt a gyümölcsfa-ültetési akciót az összes vármegyében, hozzájárulva ahhoz, hogy gyermekeink, unokáink is békében, jólétben élhessenek” – fogalmazott.

Halmay Gábor, a párt vármegyei szervezője hozzátette, a helyszín kiválasztásánál értelemszerűen adódott Veszprém, a Szent László plébánia kertjét pedig Udvardy György érsek és Szabó János plébános ajánlotta, hiszen a közterületi gyümölcsfaültetés jogilag bonyolultabb helyzetet jelent, illetve megfelelő méretű terület is bőven akadt, hiszen korábban itt nem voltak ilyen jellegű fák. Így viszont az egyházközösség tagjai nemcsak a helyszín biztosításában, illetve az ültetés előkészületi munkálataiban segítettek, de az utógondozást – metszést, öntözést, permetezést, szezonális tevékenységek ellátását – is vállalták, cserébe pedig ha minden jól megy, néhány éven belül ízletes, őshonos hazai gyümölcsfajtákat szüretelhetnek.

S bár egyelőre az akció lezárult, a közeljövőben van esély arra, hogy folytatódik: Tapolcán már jelezték, hogy csatlakoznának, reményeik szerint pedig a vármegye több településén is tudnak még gyümölcsfákat telepíteni.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. ma 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlázaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. ma 14:56 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. ma 11:24 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. tegnap 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.