Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C
2024. május 29. Magdolna
Veszprém
14°C

Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban

2024. április 16. 15:42
Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt. 

Piroska és a farkas történetét mindenki jól ismeri - ám a klasszikus mesét Szabó Attila író ezúttal operalibrettóvá formálta át. “Arra törekedtem, hogy megmaradjon az eredeti történet drámaisága, de számos elem (például a játékosság és a humor) segít ezt felülírni. Olyan nyelvet próbáltunk találni az előadáshoz, amiben megvan az általános mesebeli jelen idő, de nyomokban kortárs hangulatot idéz – ez nem csak a zeneiségben, hanem a bábhasználatban is tetten érhető“ – mondta a szerző. 

Fotó: Kabóca BábszínházFotó: Kabóca Bábszínház

Ez egy ősbemutató lesz, mert az operillát mint műfajt a rendező, Bartal Kiss Rita találta ki, és éppen emiatt még nincs konkrét meghatározása – árulta el Rab Viki, az előadás zeneszerzője. – Az “operilla” egyedi módon keveri az opera és a bábjáték elemeit, különleges élményt kínálva ezzel a nézőknek. Ilyen munkát még sosem csináltam, hogy az elejétől a végéig egy összefüggő zenei mű az egész előadás. Nagyon aprólékos és egyben nagyon izgalmas feladat – tette hozzá a zeneszerző. 

Az előadás egyik kiemelten fontos célkitűzése, hogy közelebb hozza a zenés színházi műfajt a gyerekekhez. A Piroska és a farkas című előadást négy éves kortól ajánlják, de felső korhatár nincs: aki szereti a meséket és a zenét, annak életkortól függetlenül maradandó élményben lesz része. Az előadás rendezője a Blattner Géza-díjas Bartal Kiss Rita, látványtervezője Rofusz Kinga. Az előadásban Benkő Zsuzsannát, a Kabóca Bábszínház bábművészét, Matola Norbertet, a Griff Bábszínház bábművészét és Markó-Valentyik Anna Junior Prima-díjas vendégművészt láthatja majd a közönség. 

Az előadás a veszprémi Kabóca Bábszínház, a zalaegerszegi Griff Bábszínház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház koprodukciójaként jött létre.

vehir.hu
további cikkek
A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának Kabóca Bábszínház A megújulás a kulcsszava a Kabóca Bábszínház új évadának A Kabóca Bábszínház új életre kelt, és fennállásának talán legizgalmasabb időszakát éli. Az új évadban tizenegy bemutatóval érkeznek, az egyéves korosztálytól egészen a felnőttekig szóló előadásokkal várnak mindenkit. A korszerű, de egyben hagyománytisztelő programjaikról hétfő délután tartott a társulat sajtótájékoztatót a színház új épületében.   tegnap 17:13 Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál Idén is minden korosztályra gondol az Operettfesztivál A Veszprémi Petőfi Színház idén hetedik alkalommal rendezi meg június 20-23. között a Rátonyi Róbert Operettfesztivált, amely a város különböző pontjain ad majd izgalmas programkínálatot a műfaj kedvelőinek. 2024. május 27. 21:47 Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett. 2024. május 27. 0:09 Nagyvári Csaba festőművész és a Lélegzetvétel Nagyvári Csaba festőművész és a Lélegzetvétel A veszprémi Íródeák igen kedvelt kávézója, találkozási pontja a városnak, a közvetlen hangulat, a barátságos fogadtatás mind-mind otthonosabbá teszik az elvonulni vágyó kávézó-közösség pillanatait. Hogyan is lehetne fokozni az élményt, ha nem a kultúra terítésével?  Ha ma valaki betoppan az Íródeákba, ne csak a kávéért tegye! Nagyvári Csaba festőművész alkotásai ugyanis szintén okot adhatnak a látogatásra. tegnap 13:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.