Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Ezek a világ legszebb virágmezői

2024. április 24. 14:42 // Forrás: Borítókép: Leonard Cotte/Unsplash
Hollandia híres tulipánmezői ugyan nem kerültek be a top 10-be, Monet festményeket ihlető kertje Giverny-ben viszont igen.

A világ legszebb virágmezőinek listáját a Premier Inn szállodalánc állította össze egy szoftver segítségével, amely azt vizsgálta, milyen hosszan nézik a kutatásban részt vevők az eléjük kerülő különböző virágmezők fényképeit. E szerint minél hosszabb időt töltött valaki egy fotó nézegetésével, annál vonzóbbnak találta a látványt, és annál előrébb került a listán.

Azt persze lehetne vitatni, hogy ez valóban azt mutatja, hogy szebbnek vagy élvezetesebbnek tartunk-e egy-egy mezőt, vagy egyszerűen csak több részlet van egyik-másik fotón, amelynek a befogadása több időbe kerül.

Bár ez talán mindegy is, hiszen az kétségtelen, hogy az elmúlt néhány évben, a pandémia alatt pedig főleg felértékelődtek a színes-szagos virágmezők, kiváltképp, ha szabadon látogathatók. A népszerűség oka nyilván abban is rejlik, hogy tökéletesen Insta-kompatibilisek, de ennél talán még fontosabb, hogy úgy rántanak ki a mindennapok szürke valóságból, hogy közben mégis a valóság legszebb arcát mutatják, igazi lelki feltöltődést kínálva. Nem csoda, ha sokan annyira beléjük habarodtak, hogy az utazásuk során is direkt ezeket a helyeket keresik és képesek kontinenseken átkelni, csak hogy boldog gyerek módjára forogjanak-pörögjenek több hektárnyi boglárka, levendula vagy éppen százszorszép között.

Íme tehát a lista, hol találjuk a legszebb virágmezőket a világban.

1. Torres del Paine Nemzeti Park Daisy Flower Field, Chile

Fotó: franckreporter/Getty imagesFotó: franckreporter/Getty images

A Chile-i Torres del Paine Nemzeti Park egyik túraútvonalán, a W mentén található ez a csodás százszorszépmező, amelynek hátteréül csipkézett hegycsúcsok, gleccserek és tavak szolgálnak bónuszként. Mintha csak a virággyermekek álma elevenedne meg, de azoknak is érdemes magába szívnia a látványt, akik az útvonalat akarják végigjárni, több mint 50 mérföldes távjához ugyanis jól jön a fizikai és lelki töltöttség is.

2. Monet kertje Givernyben, Franciaország

Fotó: Premier InnFotó: Premier Inn

Jelentkezzen, akit nem ejtenek ámulatba Monet híres Vízililiomai! Na ugye, hogy nem sokan emelnék magasba a kezüket? A nagy francia impresszionista több festményt is alkotott kedvenc tavirózsáiról, a téma pedig azután került előtérbe, hogy Giverny-be költözött, ahol egy nagy kerttel rendelkező házat bérelt. A tavirózsák ma is a legnépszerűbb részei egykori otthonának a turisták között, de a közel egy hektáros kert is lenyűgöző.

3. Crested Butte Wildflower Festival, USA

Fotó: Sonja Wilkinson/UnsplashFotó: Sonja Wilkinson/Unsplash

A Crested Butte Wildflower festival egy 10 napos esemény Coloradóban, amit minden évben júliusban tartanak. Ilyenkor a település körüli völgyet vadvirágok borítják be: margaréták, sivatagi napraforgók, calypso orchideák, rózsaszín elefántfejek és csillagfürtök. Nem csoda, ha Crested Butte-ot Colorado vadvirágos fővárosának is szokták hívni.

4. The Butchart Gardens, Kanada

Fotó: Ariana Kaminski/UnsplashFotó: Ariana Kaminski/Unsplash

A kanadai Butchers Garden akár Észak-Amerika Keukenhofja is lehetne: 55 holdnyi területen összesen öt kertet alakítottak itt ki különböző tematikák szerint: találunk itt egy „elsüllyedt kertet”, amely gyakorlatilag a semmiből nőtt ki és több mint 150 ültetvényt tartalmaz, egy japán kertet, egy 2500 tövet számláló pompás rózsakertet, egy olasz mintára kialakított és egy mediterrán kertet is tölcsérvirágokkal, pálmákkal és lonccal, de a szobrok és installációk is megérnek egy misét.

5. Mainua-sziget, Németország

Fotó: Premier InnFotó: Premier Inn

Egy szigetnyi virág? Maga a mennyország, amit még itt a földön megtapasztalhatunk. Németországban, a Constance tó közepén található egy hektáros arborétum óriás mamutfenyőkkel, milliónyi tulipánnal, rododendronnal, illatos rózsákkal, évelőkkel és dáliákkal, amelyek egész évre tartogatnak csodákat.

6. Wild Lupins Lake Tekapo, Új-Zéland

Fotó: Nareeta Martin/UnsplashFotó: Nareeta Martin/Unsplash

Sötét- és halványlila, rózsaszín és sárga virágok bólogatnak büszkén a tavasz közepétől kora nyárig a Tekapo tó partján, míg a távolban havas hegycsúcsok magasodnak. Új-Zéland nem véletlenül lett az egyik legnépszerűbb célpont az Y és Z generációs utazók körében: lehetetlenül szép tájai egyszerre földiek és másvilágiak, ezek a csillagfürtök pedig határozottan olyanok, mintha egy mesében lennénk.

7. Kaas-fennsík, India

Fotó: tanmay Haldar/WikipediaFotó: tanmay Haldar/Wikipedia

A Kaas-fennsík nemcsak India, de egész Ázsia legszebb virágos mezője a kutatásban résztvevők szerint: a terület több mint 850 különböző virágfajjal rendelkezik, köztük orchideákkal, cserjékkel és húsevő növényekkel is, amelyek augusztustól szeptemberig virágoznak. Igazán különleges látvány, de azért csak óvatosan vele.

8. Bluebonnet Fields, Ennis, Egyesült Államok

Fotó: Thomas SchimonskyFotó: Thomas Schimonsky

A bluebonnet, vagyis búzavirág ebben a formájában idehaza nem honos, Texasnak azonban gyakorlatilag jelképévé vált, hiszen áprilistól májusig mindent beborítanak: tele vannak velük a rétek, de még az utcák, járdák szélei is. Buborék szerű fejével, pillangós virágaival egészen más, mint amit itthon megszoktunk, az amerikaik viszont imádják, az ennisi ösvény pedig a legöregebbnek számít, nem véletlen, ha kitüntetett helyen szerepel.

9. Hallerbos Bluebell Forest, Belgium

Fotó: Ieva Brinmane/UnsplashFotó: Ieva Brinmane/Unsplash

Mintha egy elvarázsolt erdőbe csöppennénk, pont úgy fest Belgium csillagfürtökkel teli erdeje. Áprilisban több milliónyi virágzik ebből az aprócska lila növényből, amely leginkább úgy fest, mint a jácint, bár annyira nem illatos. A virágok közé egyébként tilos bemenni, a hivatalos túraösvényeket lehet csak követni, de ez nem vesz le az élményből.

10. Hitchin Lavender Farm, Egyesült Királyság

Fotó: Getty ImagesFotó: Getty Images

Hivatalosan levendula farm, a Londonhoz közeli birtokon azonban már napraforgók is nőnek, a kettő együttes látványa pedig kétségtelenül leveszi az embert a lábáról. Ahogy a hazai gazdaságokban, itt is lehet egyébként szüretelni is a levendulából (az egész terület 30 holdnyi, szóval akad belőle bőségesen)

A lista többi tétele ezen a linken érhető el.

Bertalan Melinda
további cikkek
Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Amikor a sarki róka vadászni indul, te is célba veszed az eget Az életben a legértékesebb pillanatok rendszerint azok, amelyek fölött nincs teljes befolyásunk. Amelyeket nem lehet pontosan megtervezni és beütemezni, amelyek az univerzum szeszélyére vannak bízva, amelyeket csupán a mellkast szétfeszítő remény éltet, hogy talán megtörténnek, és amelyek ha minden bizonytalanság ellenére tényleg megvalósulnak, úgy érezhetjük, mi vagyunk a világ legnagyobb mázlistái. Sarki fényre vadászni és „elkapni”, azt hiszem, pont ilyen élmény lehet. Nem csoda, ha függővé tesz. 2024. május 31. 9:19 Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Görbe Nóra: Eddig csak kifelé éltem, most szinte csak befelé figyelek Bizonyára sokan emlékeznek a népszerű magyar televíziós filmsorozatra, a Lindára, ami az 1980-as években futott, és azonnal hatalmas sikert aratott. A címszereplő Görbe Nóra megkeresésünkre visszaidézte a legendás korszakot, de mesélt arról is, milyen mértékben bélyegezte meg a szerep, s hogyan élte meg a sorozat sikerének társadalmi hatásait. Görbe Nóra ma nagy utazó, ahogy megtudtuk, még az sem kizárt, hogy idén ősszel a tengeren túlra költözik, noha megtapasztalta, a távolban sem minden fényes és felhőtlen. 2024. május 18. 22:27 Az ingyenes szállás nem csak álom Az ingyenes szállás nem csak álom Bár egyre nehezebben, a fapadosoknak köszönhetően időről időre még mindig ki lehet fogni egy-egy olcsó repjegyet a nyári szezonban is, ám az utazás valódi buktatója igazából nem ez, hanem a szállás ára. Szerencsések vagyunk, ha van egy csomó barátunk, rokonunk a nagyvilágban, de ha nem, akkor sincs minden veszve. 2024. május 10. 21:37 Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Hétvezér Film az élet: híres jeleneteket újraalkotva utazik ez a pár Bizonyára mindenkivel megesett már, hogy utazás közben, ikonikus filmes és sorozatos helyszíneken járva egy picit a „fikció része lett”: pózba vágta magát és úgy tett a kamera előtt, mintha az adott filmjelenet hőse lenne. Többségünk esetében ez csak spontán poénkodás, akad azonban, aki egyenesen erre szervezi rá a nyaralását. 2024. május 5. 22:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.