Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C
2024. május 27. Hella
Veszprém
24°C

Legendás fájukról neveztek el fesztivált a szentgáliak

2024. április 21. 16:14
Ezen a hétvégén tartották Szentgálon a Barkóca fesztivált, aminek névadója a település határában álló háromszáz éves fa, aminek a gyümölcséből, mint kiderült kiváló pálinka készül.

Valamikor az 1700-as évek elején hajtott ki a földből és kezdett növekedni Szentgál mellett egy göcsörtös barkócafa, vagy más nevén barkócaberkenye, ami 2000-ben hivatalosan is megkapta az ország legnagyobb és vélhetően legidősebb barkócafájának címét is. A fa mi is él még, a helyiek pedig ápolva a hagyományokat róla nevezték el fesztiváljukat, amit hétvégén szerveztek meg a településen.

Szombaton az esős idő ellenére is sokan kíváncsiak voltak a falu közepén felállított színpadon a produkciókra, amiket kirakodóvásár, hagyományőrző bemutatók és főzés is kísért.

A megnyitón Weisz Elvíra, polgármester amellett, hogy köszöntötte a falu lakosságát a barkócafáról elmondta, hogy terméséből kiváló pálinkát is készítettek az elődök, ami az elbeszélések szerint kiváló volt gyomorbántalmak ellen.

A fesztiválra ellátogatott Ovádi Péter, országgyűlési képviselő is, aki köszöntőjében méltatta Szentgál eddigi fejlődését és azt, hogy a település vezetése milyen hatékonyan használja ki az adódó lehetőségeket. Példaként hozta a Magyar Falu Programból elnyert 12 projektet, ami összesen 150 millió forintot hozott Szentgálnak.

Ezeket a beruházásokat pénzzel mind meg lehet oldani, viszont a valódi munka a közösség építésében van, folytatta Ovádi. Szentgál ebből a szempontból is példaértékű, hiszen az itt élők ápolják a hagyományaikat, miközben újabb és újabb rendezvényeket, fesztiválokat szerveznek meg maguknak.

A nap további részében a színpadon helyi csoportok, iskolások produkcióinak a bemutatója következett este pedig bállal végződött a nap.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós Eldőlt, ki lesz a következő magyar űrhajós A szakértői bizottság végleges döntése alapján Kapu Tibor lehet az az ember, akit Magyarország hosszú évtizedek után ismét a világűrbe küld, míg a tartalék űrhajós Cserényi Gyula lesz, ők fogják elvégezni a kiképzés utolsó fázisát - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten. ma 10:07 Veszprémből népszerűsítették a triatlont Veszprémből népszerűsítették a triatlont Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlázaikat úszásban, kerékpározásban és futásban. ma 14:56 A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket A piros autó és a kék sziréna elvarázsolja a gyermekeket Nagy siker volt a tűzoltóság gyermeknapi programja. Képgalériánkban megmutatjuk a legvidámabb pillanatokat. ma 11:24 Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Dózsaváros Még az eső ellen is hatásos volt a dózsavárosiak jó kedve Nyárbúcsúztatóból már sokat tartottak, de nyárköszöntőből ez volt az első, amit szombaton szerveztek meg a Dózsavárosban a Martinovics téren. tegnap 14:35

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.