Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Van-e különbség a tetőtér- és a födémszigetelés között?

2024. április 22. 11:18

Az épületek energetikai felújítása, a hőveszteség csökkentése kapcsán különös hangsúlyt kap a különböző épületszerkezetek, leggyakrabban a homlokzatok hőszigetelése, de kevesebb szó esik a födémekről és a tetőterekről.

Pedig a tetőszigetelésnek szintén nagy szerepe van abban, hogy a fűtésszámla megérkezésekor ne kapjunk infarktust. De vajon a tető-, a tetőtér- és a födémszigetelés ugyanazt jelenti? Milyen lehetőségek közül választhatunk, és melyik a leghatékonyabb, melyik éri meg a legjobban?

Tisztázzuk a fogalmakat!

Míg a födémszigetelés a mennyezet alsó és felső oldalának izolációját jelenti, addig a tetőtér- vagy padlásszigetelés egy komplex feladat, amely magában foglalhatja egyrészt a födém-, másrészt az oromfal- és a tetőszigetelést

A különböző épületszerkezetekhez többféle anyagú és kiszerelésű, mesterséges és természetes szigetelőanyagot választhatunk. Talán mindenki számára ismert a homlokzati és födémszigetelésekhez használt táblás EPS vagy hungarocell, illetve a tetőkhöz használt üveg- vagy kőzetgyapot. 

A szigetelés hatékonyságát egyrészt a szigeteléshez használt alapanyag műszaki jellemzői határozzák meg, másrészt a kivitelezés szakszerűsége és minősége. A Rapidszigetelés a legkorszerűbb szórt purhab szigetelést kínálja a piacon egyedülálló magas minőségben családi házak, ipari objektumok és mezőgazdasági létesítmények tulajdonosai számára.

Milyen szerkezetekhez használható a purhab szigetelés?

Univerzális szigetelőanyag, amely gyakorlatilag bármilyen típusú és formájú felületen, betonon, fán, téglán, vályogon, cserépen, üvegen, párazáró fólián és OSB-n is alkalmazható, erős tapadást garantál. Használható tetők, födémek, pincék, aljzatok hézagmentes szigetelésére. 

A purhabot egy tömlő és egy speciális szórópisztoly segítségével juttatják ki a felületre, ahol néhány másodperc alatt halmazállapot-változáson megy keresztül és térfogata 40-szeresére nő, így a felület minden apró hézagába bedagad, felveszi a formáját. 2 alapvető típusa van, a nyitott és a zárt cellás. 

Tetőszigetelés szórt purhabbal

Mivel a purhab szigetelés szinte bármilyen felületen használható, a különböző tetőtípusok, például palatetők, beépített magastetők és lapostetők esetében sem jelent gondot az alkalmazása. Ellenáll a beázásnak, a penésznek, a hőingadozásnak, kitölti a réseket, ezáltal a különböző tetőhibák is nagyszerűen javíthatók vele, nem szükséges a régi tető eltávolítása. 

A beépített tetőterek esetében fontos, hogy a szigetelés által megfelelő klímát biztosítsunk mind a téli, mind a nyári időszakban, illetve a komfort érdekében páraáteresztő legyen. Nem beépített magastetők esetében a megfelelő szigetelés az energiaszámla csökkentése érdekében szükséges. 

Lapostetők szigetelésével szemben követelmény a vízállóság, a járhatóság és az UV-védelem, a zárt cellás purhab szigetelés mindennek maximálisan megfelel, továbbá tolerálja a hőmérséklet-változásból adódó zsugorodást és tágulást is.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.