Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C
2024. május 5. Györgyi
Veszprém
17°C

Bojler, a megbízható vízmelegítő

2024. április 24. 11:20

Ha egy átlag magyar fürdőszobában, kazánházban a falra pillantunk, jó eséllyel egy bojlert fogunk ott találni, hiszen hosszú idő óta ez az egyik legelterjedtebb vízmelegítő eszköz a piacon. Önmagában a villanybojler, mint koncepció egy időtállóan hatékony megoldás a használati meleg víz előállítására.

Viszont, hogy ezenbelül melyik márka melyik modelljét választjuk nagyon is számít, hiszen a bekerülési, telepítési és karbantartási költségek nagyon fontosak az otthoni költségvetés szempontjából, jó előre tudni, nagyjából milyen gyakran leszünk a bojler-vízszerelő javítási szolgáltatás ügyfelei.

Ez az írás a Hajdu bojlerek rendeltetésszerű használatáról tartalmaz hasznos információkat, illetve néhány olyan trükköt is megosztunk, ami problémamentessé teheti együttélésünket kedvenc bojlerünkkel.

Jó-e az alacsonyabb hőfok?

Sokan próbálnak úgy spórolni a villanybojler használatán, hogy az előállítandó víz célhőmérsékletét alacsonyabbra állítják azért, hogy kevesebb energia felhasználásával zuhanyozhassanak, fürödhessenek, mosogathassanak. Még az is megfordul a fejekben, hogy a kevesebb munka miatt biztos a készülék is hosszabb időn át fog zavartalanul működni, hiszen ez a gyakorlat kevésbé terheli a fűtőszálat.

Mindkét feltételezésnek van bőven igazságtartalma, hiszen a fizika törvényei azt diktálják, hogy adott körülmények között, adott vízmennyiség melegítéséhez szükséges energiaszükséglet arányos az elérendő hőfokkal, magyarán kisebb hőmérséklethez kevesebb energia kell.

Viszont ez a megoldás, régebbi, egy fontos speciális funkciót mellőző készülékek esetében kellemetlen mellékhatással járhat: a kórokozók elszaporodásával.

Az a fránya legionella

Azt talán mindenki tudja, hogy a baktériumok szeretik a nedves közeget. Az is közismert házi praktika, hogy a forralással a nem kívánt kórokozókat elpusztíthatjuk.

Igen ám, de mi történik, ha a vízmelegítő tartályban kellemes langymeleg uralkodik? Igen, bizony, a baktériumflóra virulni fog, melyek között lehetnek az egészségünkre igencsak veszélyes fajok is, így amit megtakarítottunk az áramon, költhetjük gyógyszerre.

A leggyakoribb bojlertől szerezhető betegséget a Legionella törzs okozhatja, ami légző- és emésztőszervi panaszokkal jár együtt.

Mit tud egy jó Hajdu bojler?

Szerencsére ma már azoknak sem kell lemondaniuk az alacsonyabb hőfok kínálta spórolásról, akik távol kívánják tartani a kórokozókat, hiszen a legújabb modellek védekeznek a kórokozók elszaporodása ellen. Bármilyen beállítás mellett bizonyos időközönként 60 fok fölé melegítik a tartály tartalmát, ezzel akadályozva a kórokozók elszaporodását.

A legújabb modelleket egyedi elektronika segíti, melyet fejlett szervízmenüvel láttak el. A programozást LED kijelző segíti, illetve az alsó és felső rész hőmérséklete külön szabályozható.
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.