Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C
2024. július 15. Henrik
Veszprém
31°C

Együtt élés, külön alvás?

2024. április 28. 22:24 // Forrás: Borítókép: cottonbro studio / pexels
Ha egy pár külön ágyban, ne adj isten külön szobában hajtja álomra a fejét, legtöbbször már temetjük is a kapcsolatot. Ez a szokás azonban jobb minőségű alváshoz segíthet minket, ami pozitívan hathat a kapcsolatra is. 

Aki megosztja az ágyát a párjával, az biztosan fel tudná sorolni azokat a helyzeteket, amivel a másik zavarja a nyugodt pihenésben. A leggyakoribb példa a horkolás, de az állandó forgolódás, fészkelődés, hangos szuszogás, a közös ágy nagy részének elfoglalása is felmerülhet. Nehézséget okozhat az is, ha a két félnek más-más körülményekre lenne szüksége a pihentető alváshoz. Például az egyikük fázós, és pulcsiban reszket a takaró alatt, míg a másik meztelenül is azt érzi, hogy fojtogató a hőség. De az eltérő életritmus is megkeserítheti a pihenésre szánt időt: ha az egyik fél korán fekszik, míg a másik éjszakai bagoly, akkor akaratlanul is felébresztheti párját, amikor hajnali kettőkor bemászik a paplan alá – és fordítva: aki tovább szunyókálna reggel, annak kitörölheti az álmot a szeméből, ha szíve választottja hajnali ötre állítja a vekkert, mert ő munka előtt szeretne futni.

A problémára a legegyszerűbb megoldás az, ha nem erőltetjük a közös alvást. Az esti közös program után ki-ki a saját, számára kényelmes és pihentető alvást biztosító környezetbe vonul vissza, hogy aztán a reggeliző asztalnál mindketten kisimultan örüljünk annak, hogy ismét együtt tölthetjük a napot. 

Ez a megoldás gyakoribb, mint gondolná. Példaként az amerikai orvosi alváskutató akadémia egy 2023-as felmérését citálnám. Ebből az derül ki, hogy az amerikaiak 35 százaléka alkalmanként vagy akár rendszeresen külön helyiségben alszik, mint a párja. Érdekesebb az eredmény, ha generációkra bontva vizsgáljuk a kérdést: míg a boomerek (59-76 évesek) mindössze 22 százaléka vallott erről, az Y generáció (27-42 évesek) esetében 43 százalék válaszolt úgy, hogy alkalmanként vagy állandóan egyedül hajtja álomra a fejét. 

Ne becsüljük alá az együtt alvás erejét, az összebújás, az intimitás építheti a kapcsolatot – azonban ha rendszeresen kialvatlanul ébredünk, akkor ingerlékenyebbek leszünk, védtelenebbek a stresszel szemben, és ez könnyen veszekedésekhez vezethet. Ugyanakkor a külön alvást sem kell egy kötelező érvényű megoldásként kezelni, amihez minden esetben tartani kell magunkat. 

Mindenesetre az alvásminőségen túlmutató tanulság, amit szerettem volna átadni, annyi: az életben számos dologhoz ragaszkodunk, mert úgy gondoljuk, hogy az szükségszerű része a párkapcsolatnak, miközben lehet, hogy csak problémát okoz, és ha változtatnánk rajta, akkor külön-külön emberként és együtt, párként is jobban működnénk. Keressük azokat a megoldásokat, amelyek mindkettőnknek jobban esnek ahelyett, hogy csendben szenvednénk egymás mellett!

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.