Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
20°C

A gólyahír mellé plusz támogatás, a fiataloknak segítség jár az otthonteremtéshez

2024. április 30. 15:56
Az ”Otthon Veszprémben” részleteiről és az újszülöttek után járó támogatásról dr. Hegedűs Barbara alpolgármester tartott sajtótájékoztatót hétfő reggel a Városházán.

Az Ifjúsági Koncepció megújítása során az egyik legnagyobb igényként a lakhatási támogatás jelent meg, ezért a közgyűlés határozata szerint idén 30 millió forintot biztosít a város a fiatalok és munkavállalók lakhatási támogatására.

Az alpolgármester úgy véli a legkritikusabb időszak egy fiatal felnőtt életében, amikor kikerül a közoktatásból, ezért még ebben az életkezdési szakaszban van a legnagyobb támogatásra szükségük.

A támogatásra két pályázati kategóriát nyitnak meg, az igénybevehető teljes támogatási összeg nettó 300 ezer forintot jelent, amelyet az Ifjúsági Közalapítvány fog folyósítani. Pályázhatnak a 18-35 év közötti személyeknek, akiknek veszprémi állandó lakhellyel vagy tartózkodási hellyel kell rendelkezni, bérleti szerződéssel, és csak olyan veheti igénybe, akinek nincsen a tulajdonában ingatlan.

Az önkormányzathoz tartozó szerveknél vagy intézménynél dolgozó fiataloknak a támogatását is szeretné a város erősíteni, ezzel is vonzóvá tenni a köztisztviselői, közalkalmazotti pályát és a fiatal pályakezdők számára is szeretnének segítséget nyújtani. A másik kategóriában így a 18 és 30 évet betöltött közötti fiatalok pályázhatnak, szintén szükséges hozzá a veszprémi állandó lakcím, vagy ideiglenes tartózkodási hely, bérleti szerződés bemutatása. Csak olyanok pályázhatnak, akik veszprémi munkahellyel rendelkeznek, tehát kinevezés, munkaszerződés vagy munkavégzésre irányuló jogviszonyra van szükség a sikeres elbíráláshoz.

Az alpolgármester hozzátette, hogy bízik benne, ezzel olyan pályakezdő fiatalokat is tudnak segíteni, akik eddig talán nem Veszprémben éltek, de szeretnének a továbbiakban itt dolgozni.

Egy másik támogatási formáról is döntött a közgyűlés, az újszülöttek után járó támogatási lehetőséget Kovács Rajmund, önkormányzati képviselő javaslatára fogadták el, és dolgozták ki annak részleteit.

,,Az önkormányzat korábban egy kisebb csomag volt, amit az újszülöttek számára adtunk. Szerettük volna, hogyha most az újszülötteknek való támogatást egy kicsit modernebb formában tudjuk megadni, és ez pénzbeli támogatást fog jelenteni” – mondta el Hegedűs Barbara.

Erre az összegre minden veszprémi újszülött szülei pályázhatnak, olyanok, akiknek gyermeke 2024. január 1-je után született, fél évre visszamenőleg alanyi jogon járó és egyszeri 50 ezer forintos támogatást jelent.

Az újszülöttek támogatására összesen 20 millió forint keretösszeget különített el az önkormányzat, annak alapján, hogy az elmúlt öt évben átlagosan évente 387 veszprémi lakóhelyű kisgyermek született. 

A pályázatokhoz szükséges dokumentumokat, és részleteket Veszprém város honlapján mindenki megtalálja, a fiataloknak járó támogatására május 1-től lehet pályázni, és május 31-ig várjuk a pályázatokat, az újszülöttek szüleinek kérvényére folyamatos a folyósítás.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. ma 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. ma 17:01 Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? Nemzetközi szakértő a Vehírnek: a legfontosabb kérdés, hogy bosszúra, vagy nyugalomra törekszik-e Fico, ha felépül? A Robert Fico elleni fegyveres merénylet túlmutat azon, mint hogy egy hetvenegyéves, vitatott politikai hátterű aktivista egyedül rálőtt a politikusra. A szlovák társadalom valahogy eljutott addig az állapotig, hogy az emberekben dúló feszültség a tettek mezejére lépett és gyilkossági kísérletig fajult. Mik voltak azok a politikai események, amik lavinaszerűen elvezettek eddig? Milyen hatása lesz a szlovák és azon túl az európai politikára egyaránt a május 15-ei eseménynek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Krajcsír Lukács, nemzetközi kapcsolatok elemzővel, a Pannon Egyetem egykori hallgatójának segítségével. ma 11:32 Jobb utakat a Dózsavárosba! Jobb utakat a Dózsavárosba! Megtartotta hagyományos, tavaszi ülését a Dózsavárosi Tanács. ma 15:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.