Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja

2024. április 30. 22:23 // Forrás: Borítókép: Szegedi Kortárs Balett
Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal.

Vándorfi László színházigazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi három év alapvető változást hozott a fesztivál életébe: villámgyorsan megjelent a nemzetközi fesztiválpiacon, és míg a korábbi években úgy kellett megkeresni és meghívni a jó nevű hazai és külföldi együtteseket, ma már az együttesek érdeklődnek náluk, hogy felléphetnek-e Veszprémben. Ez érződött már tavalyelőtt is, a 2023-as EKF évben pedig különösen, amikor egyébként a fesztivál történetének leghosszabb eseménysorozata zajlott egy héten keresztül 30 különböző programmal.

Idén egy kicsit rövidebb lesz a rendezvény, öt napos, izgalmas néznivaló azonban így is bőven akad a magyar és külföldi társulatok, illetve nemzetközi koprodukciók révén. A szervezők régóta odafigyelnek arra, hogy minden korosztályhoz szóljanak, illetve olyan előadásokat láthasson a közönség, amelyek egyszerre képviselik a magas kultúrát, mégis szórakoztatóak és jól érthetőek, illetve még inkább átérezhetőek – tudtuk meg Horváth Csaba művészeti vezetőtől. Éppen ezért a nyitónapon a Góbi Rita Társulat ismét egy gyerekelőadással készül, elsősorban a 2-5 éves korosztálynak, a produkciók közül pedig többen is megjelenik a humor, az abszurd műfaja. Ezek közé tartozik Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Hermész című darabja és Fehér Ferenc DISCO BOYS című koreográfiája is.

A megnyitón immár a hagyományoknak megfelelően a Szegedi Kortárs Balett lép fel, akik ezúttal a Petőfi verseit alapul vevő Lánglelkű című friss előadásukkal érkeznek. Emellett itt lesz többek között a Gagary Dance Company és a Közép-Európa Táncszínház is, a külföldi előadók közül pedig semmiképpen sem érdemes kihagyni a belga Compagnie Mossoux-Bonté együttes kortárs táncot és bábszínházat elegyítő női szólóját.

Aki szereti keverni a műfajokat, annak jó hír, hogy idén két táncos filmvetítés is lesz: Carlos Saura Iberiája a kortárs flamenco világába vezet be, míg Philippe Béziat Les Indes Galantes című dokumentumfilmje egy különleges, a városi utcai táncok műfajára megkomponált opera-balett elkészültét mutatja be.

A rendezvény idén is Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg, immár a város kiemelt fesztiváljaként. E támogatás nélkül talán nem is valósulhatna meg az esemény, aminek kapcsán Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik fontos missziója volt egyrészt a magyar kortárs művészet segítése, másrészt a már meglévő fesztiválok megerősítése, az előttünk álló időszak pedig várhatóan azt is megmutatja, tud-e még tovább erősödni a fesztivál.lán

A rendezvény teljes programja ide kattintva érhető el.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.