Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
21°C
2024. május 21. Konstantin
Veszprém
21°C

Nemzetközi szinten is keresett a Tánc fesztiválja

2024. április 30. 22:23 // Forrás: Borítókép: Szegedi Kortárs Balett
Május 29. és június 2. között 26. alkalommal szervezi meg a Pannon Várszínház a TÁNC Nemzetközi Kortárs Fesztivált, hazai és nemzetközi produkciókkal.

Vándorfi László színházigazgató a rendezvény sajtótájékoztatóján elmondta, az utóbbi három év alapvető változást hozott a fesztivál életébe: villámgyorsan megjelent a nemzetközi fesztiválpiacon, és míg a korábbi években úgy kellett megkeresni és meghívni a jó nevű hazai és külföldi együtteseket, ma már az együttesek érdeklődnek náluk, hogy felléphetnek-e Veszprémben. Ez érződött már tavalyelőtt is, a 2023-as EKF évben pedig különösen, amikor egyébként a fesztivál történetének leghosszabb eseménysorozata zajlott egy héten keresztül 30 különböző programmal.

Idén egy kicsit rövidebb lesz a rendezvény, öt napos, izgalmas néznivaló azonban így is bőven akad a magyar és külföldi társulatok, illetve nemzetközi koprodukciók révén. A szervezők régóta odafigyelnek arra, hogy minden korosztályhoz szóljanak, illetve olyan előadásokat láthasson a közönség, amelyek egyszerre képviselik a magas kultúrát, mégis szórakoztatóak és jól érthetőek, illetve még inkább átérezhetőek – tudtuk meg Horváth Csaba művészeti vezetőtől. Éppen ezért a nyitónapon a Góbi Rita Társulat ismét egy gyerekelőadással készül, elsősorban a 2-5 éves korosztálynak, a produkciók közül pedig többen is megjelenik a humor, az abszurd műfaja. Ezek közé tartozik Kovács Gerzson Péter és a TranzDanz Hermész című darabja és Fehér Ferenc DISCO BOYS című koreográfiája is.

A megnyitón immár a hagyományoknak megfelelően a Szegedi Kortárs Balett lép fel, akik ezúttal a Petőfi verseit alapul vevő Lánglelkű című friss előadásukkal érkeznek. Emellett itt lesz többek között a Gagary Dance Company és a Közép-Európa Táncszínház is, a külföldi előadók közül pedig semmiképpen sem érdemes kihagyni a belga Compagnie Mossoux-Bonté együttes kortárs táncot és bábszínházat elegyítő női szólóját.

Aki szereti keverni a műfajokat, annak jó hír, hogy idén két táncos filmvetítés is lesz: Carlos Saura Iberiája a kortárs flamenco világába vezet be, míg Philippe Béziat Les Indes Galantes című dokumentumfilmje egy különleges, a városi utcai táncok műfajára megkomponált opera-balett elkészültét mutatja be.

A rendezvény idén is Veszprém Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg, immár a város kiemelt fesztiváljaként. E támogatás nélkül talán nem is valósulhatna meg az esemény, aminek kapcsán Porga Gyula polgármester úgy fogalmazott, az Európa Kulturális Fővárosa cím egyik fontos missziója volt egyrészt a magyar kortárs művészet segítése, másrészt a már meglévő fesztiválok megerősítése, az előttünk álló időszak pedig várhatóan azt is megmutatja, tud-e még tovább erősödni a fesztivál.lán

A rendezvény teljes programja ide kattintva érhető el.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Álmodjunk nagyot! Álmodjunk nagyot! Ambiciózusnak lenni valójában jó. Persze hit, szorgalom, kitartás és alázat is kell ahhoz, hogy célt érjünk, és a támogatás sem utolsó, de ha ezek megvannak, csodás dolgokat lehet elérni. Bizonyította ezt a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek szombati balett gálája is. tegnap 15:32 Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Bátor döntések sorozata után most bestseller írónő Karády Anna Karády Anna írónő volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk, akiket a jelentkezés során kisorsoltunk, egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket, sőt, a végén dedikált is az írónő. tegnap 16:16 Fonott emlékeink Fonott emlékeink Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson. 2024. május 19. 14:41 A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények A Szentlélek eljövetelét ünneplik vasárnap a keresztények. A húsvét után ötven nappal tartott pünkösd - a húsvét és a karácsony mellett - a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered. 2024. május 18. 11:10

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.