Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
18°C

Biológiai sokféleség a városban

2024. április 18. 17:43

A városi zöldfelületek – a parkoktól és kertektől kezdve a zöld tetőkön át a természetes vagy félig természetes élőhelyekig – számos előnnyel járnak. Fontos élőhelyet biztosítanak többek között a  madarak és a beporzók számára, segítenek csökkenteni a levegő-, víz- és zajszennyezést és védelmet nyújtanak az áradások, aszályok és hőhullámok ellen. Veszprém Város Önkormányzata egyik megvalósítója az URBACT IV BiodiverCity projektnek, amely 9 európai ország 10 városában keresi a városi biológiai sokféleség védelmének és növelésének, a zöld- és kék infrastruktúra fejlesztésének és a természetalapú megoldások elterjesztésének módszereit. A projekt egyik nagy előnye, hogy Veszprém mellett Dunaújváros (a projekt vezető partnere), Vratsa (Bulgária); Poljcane (Szlovénia); Cieza (Spanyolország); Sienna (Olaszország); Limerick (Írország); Den Bosch (Hollandia); Sarajevo (Bosznia-Hercegovina) és szakmai partnerként Portugáliából a Landscape Laboratory együtt keresik a válaszokat, folyamatosan tanulnak egymástól azzal, hogy megosztják jó gyakorlataikat, és a projekt 2 és fél éve alatt meglátogatja egymást területeit.

Brányi Mária, alpolgármesterBrányi Mária, alpolgármester

Veszprém Dunaújváros Önkormányzatával közösen szervezte meg 2024. április 15-18 között a partnerség második konzorciumi találkozóját. A delegációk szerdán, április 17-én, kora délután érkeztek meg Veszprémbe, ahol a város alpolgármestere, Brányi Mária fogadta és köszöntötte őket. Alpolgármester asszony a bevezető után egy kis időutazásra invitálta a resztvevőket – a rövid várostörténetet a Kolostorok és Kertek fejlesztés részletes bemutatása követte. Nem véletlenül vagyunk büszkék a 2010-ben átadott Séd völgyében található sétaútvonalra, amely mára a veszprémiek egyik kedvelt pihenési, kikapcsolódási helyszínévé vált. A változatos fejlesztés komplex módon figyelt oda a természet, az épített környezet és a műemlékek felújításának egységére, beépítve mindezt a város szövetébe. A résztvevők az előadás után egy vezetett séta keretében közvetlenük megtapasztalhatták a fejlesztés folyamatosan bővülő eredményeit.

Szedlák Tibor a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke, vezérigazgató-helyetteseSzedlák Tibor a VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke, vezérigazgató-helyettese

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. főmérnöke, vezérigazgató-helyettese, Szedlák Tibor a városi erdőkről, azok kihívásairól és kiemelten a Gulyadomb Parkerdő fejlesztésről tájékoztatta a megjelenteket. A vállalkozószelleműek az előadás után elkísérhették a főmérnök urat, hogy a Rovaniemi lépcsőn keresztül feljutva a teljes valósásában élvezhessék a Veszprém lakosainak oly sok sportolási és rekreációs lehetőséget adó gulyadombi zöldterületet.  

A külföldi vendégek visszajelzése mindkét meglátogatott terület kapcsán nagyon pozitív volt és a szervezők bíznak abban, hogy jó élményekkel, otthon is megvalósítható ötletekkel távoztak. A rendezvény április 18-án folytatódott, a második napon a klímaadaptív gyepek és kapcsolódó programok, valamint az úttörő jelentőségű mélymulcsos közösségi kertművelés volt a téma.

Krónusz-Riskó Annamária
Szalai Csaba
további cikkek
Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Az iskola, amely 50 éve a gyerekeké Fennállásának fél évszázados jubileumát ünnepelhette pénteken a veszprémi Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola. tegnap 16:33 A honvédelem napja a magyar társadalom napja is A honvédelem napja a magyar társadalom napja is Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái. tegnap 14:17 Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember Egyre több az idős, beteg, munkaképtelen hajléktalan ember A hajléktalanok körében végzett szokásos február 3-ai országos felmérés szerint egyre több közöttük az idős, beteg, munkaképtelen ember. 2024. május 17. 14:20 Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben Navracsics Tibor a közigazgatás várható fejlesztéseiről beszélt Veszprémben A magyar kormány célja az, hogy 2030-ra az Európai Unió egyik legélhetőbb országává váljon, ebben pedig a területfejlesztési politikának, valamint az ettől elválaszthatatlan közigazgatási rendszernek kiemelt szerepe van. Mindezt Navracsics Tibor, közigazgatási és területfejlesztési miniszter mondta csütörtökön Veszprémben a VEAB szakmai konferenciáján, ahol az is kiderült a miniszter előadásából, hogy milyen újítások várhatók még a kormányablakoknál. 2024. május 17. 17:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.