2023. február 7.
//
Tódor névnap

Az Utcazene példaértékű fesztivál

2010. július 13. 8:53
Sax
Porga Gyula kulturális alpolgármester szerint az Utcazene az identitástudat erősítésén túl fontos kulturális és gazdasági hozadékkal bír.

– A szűkös kereteket figyelembe véve mekkora összeggel tudta támogatni a veszprémi önkormányzat az Utcazene fesztivált?

– Az Utcazene a város kiemelt művészeti rendezvénye, így garantáltan számíthat önkormányzati támogatásra – idén nyolc millió forintot különítettünk el erre a célra. Emellett az idei lesz a harmadik év, amikor a takarítási költségek nem a szervezőket terhelik, hanem átvállalja az önkormányzat – nem kis tételről van szó, tavaly 13 millió forintot tett ki.

– A konkrét pénzügyi támogatáson kívül miben tudja segíteni a városháza a projekt megvalósulását?

– A rendezvény tartalmi, műszaki, technikai részéért a szervezők felelnek, az önkormányzat a különböző egyeztetések lefolytatásában, az engedélyek kiadásában tölt be koordináló szerepet. A fesztivál a belvárosban zajlik, kora délután kezdődik és késő éjszakáig tart, ez pedig a belvárosban lakók nyugalmát nyilvánvalóan zavarhatja. Azért, hogy minél kevesebb súrlódással járjon a rendezvény, egyeztetéseket szervezünk, amelyeken részt vesznek a belvárosi lakók képviselői, a szervezők, a rendőrség, a közterület-felügyelet és a tűzoltóság. Azt látom, hogy az előző évek tapasztalatainak köszönhetően fokozatosan sikerül egyre komfortosabbá, problémamentesebbé tenni a fesztivált – gondolok itt a színpadok, a mobil illemhelyek elhelyezésére, vagy például a hangerő kérdésére. Ezeken az egyezetéseken nem az ellentétes vélemények hangoztatása, hanem az együttműködés az elsődleges szempont.

– Miért került a kiemelt fesztiválok közé az Utcazene, azaz miért tartja az önkormányzat fontosnak a rendezvényt?

– Hat kiemelt fesztiválja van a városnak – közéjük tartozik az Utcazene is. Mind a hat olyan rendezvény, amit hosszú távon kíván támogatni a város, tehát gyakorlatilag előre anyagi kötelezettséget vállalunk, előre garantáljuk, hogy mi az a minimum összeg, amivel szubvencionáljuk ezeket a programokat. E fesztiválok Veszprém jó hírét öregbítik, nagy tömegeket vonzanak, és komoly minőséget képviselnek. Nem mellékes az sem, hogy a stabil városházi támogatásnak, az erős önkormányzati akaratnak köszönhetően a különböző szponzorok is könnyebben állnak ezen rendezvények mellé.

– Mennyi ideig látni az önkormányzat anyagi segítségét az Utcazene mögött?

– Éppen 2010-ben jár le a kötelezettségvállalás, így a következő testületnek kell majd eldöntenie, hogy a jövőben is támogatni kívánja-e a fesztivált.

– Volt az önkormányzatnak konkrét elvárása vagy kérése a fesztivál tartalmával, lebonyolításával kapcsolatban?

– Erre könnyen tudok válaszolni: nem volt. Ennek pedig az a legfontosabb oka, hogy az Utcazene példaértékű fesztivál. Rendkívül fontos, hogy az évről-évre újra lezajló rendezvények folyamatosan megújuljanak, mindig legyen bennük új színfolt, új elem, előrelépés, mindig legyen valami új akció, ami színesíti az eseménysorozatot. Az Utcazene idén ünnepli a 10. születésnapját, és ha belegondolunk, hogy honnan indult, és hova nőtte ki magát, akkor egyértelmű, hogy esztendőről-esztendőre fokozatosan építkezett a fesztivál, azaz látszik a dinamikus fejlődés. És ebben példaértékű az Utcazene. Úgy érzem, szükséges lenne megfogalmazni a többi kiemelt rendezvény esetében is azt az elvárt fejlődési célt, amit a garantált támogatás mellett illene elérniük.

– Mit hozhat a városnak az Utcazene?

– A fesztivál legnagyobb erénye, hogy van négy nap, amikor Veszprém kicsit kilép a hétköznapokból és „megbolondul”. Bárki, aki eljön az Utcazenére, azt látja, hogy a kicsi gyerekektől kezdve az idősebbekig minden korosztály kint van az utcákon. Az Utcazene a „mi” rendezvényünk, abszolút veszprémi, a belvárosban találták ki, a belvárosban zajlik – ténylegesen erősíti a veszprémi identitástudatot. Emellett rengetegen érkeznek az országból hozzánk csak erre a rendezvényre, sokan a szabadságukat az Utcazene hetére időzítik. Nagyon fontos a város gazdasága szempontjából is, érdemes lenne kiszámolni, hogy a jelenlévő vendégek milyen bevételt generálnak a veszprémi üzletekben, szállásadó helyeken, hiszen itt költenek, itt fogyasztanak, itt alszanak. Tehát a fesztivál hozadéka kettős: egyrészt kulturális, másrészt gazdasági is.

– Önt is látni fogjuk az elkövetkezendő napokban a belvárosban egy-egy színpad előtt?

– Nagyon szeretem az Utcazene fesztivált, a kezdetektől fogva törzslátogatói vagyunk a családommal. Az élethelyzetből és az életkorból fakadóan este 8–9-ig maradunk bent a gyerekekkel, nem célzottan indulunk neki, általában a tömeg sodor minket. Persze mindig vannak olyan nagyszínpados fellépők, akiket szeretnénk hallani, de ez már a gyerekeken múlik: vagy kibírják az estét, vagy nem, ez kétesélyes dolog. A díjkiosztón persze ott kell lennem, és amúgy is dolgozni szoktam a fesztivál ideje alatt, már csak azért is, mert a zöld számra és az e-mail-címre beérkező panaszokat én szoktam kezelni. Idén éppen szabadságon vagyok a héten, de ahogy ismerem magam, azért bemegyek Városházára, és igyekszem közelről figyelni az eseményeket.
 

vehir.hu

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.