Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Csak népünnepély, vagy fejlődhet a fesztivál?

2010. július 14. 5:55
Rekord magas költségvetés, külsős programok és egy új, fizetős színpad jellemzi az idei Utcazenét – mondta el a főszervező, Muraközy Péter.

– A legfontosabb újdonság, hogy idén lesz egy új, fizetős színpadunk, ezzel együtt úgy gondolom, az Utcazene fesztivál ugyanúgy ingyenes, mint eddig, semmivel sem kapnak kevesebbet a szórakozni vágyók. A nagyszínpadra a napi belépőket 500–1200 forintért áruljuk, a 4 napos bérlet 2000 forintba kerül. Ez kitörési út lehet a fesztivál életében, ami régóta foglalkoztatott minket, de eddig nem mertük meglépni. Most a szükség úgy hozta, hogy ideje lett megvalósítani. Ha igény mutatkozik rá, létrejöhet egy új fesztivál az utcazenén belül, vagy marad a világ minden tájáról összeverbuvált utcazenészek áradata, a misztikum nélküli népünnepély. Szakmailag az előzőnek örülnék jobban.

– Kiket láthatunk a nagyszínpadon?

– A Parov Stelar Band nélkül nincs itthon fesztivál, zászlóshajóként szerepelnek minden programban. A pénteken fellépő Brooklyn Funk Essentials a nu jazz alapköveit tette le. A spanyol Che Sudaka a világzenei slágerlisták élén tanyázik évek óta. Egyébként klasszikus utcazenekarként indultak, Manu Chao karolta fel őket egy tehetségkutató versenyt követően. A Beast együttes pedig most lép fel először Magyarországon. Mindent összevetve a világzenei élet ingen nívós része koncertezik a várban.

– A jegyeladásban is megmutatkozik ez?

– Nem tudom eldönteni, hogy jól állunk-e. Közel ezer bérletet adtunk el, ami még természetesen növekedni fog. Naponta 3000 látogatóval számolunk a nagyszínpadnál – a napi belépősökkel kiegészülve könnyen elérhetjük ezt a létszámot esténként.

– Sarkalatos kérdés minden évben a költségvetés. Tavaly nagyon szűkre kellett húzni a nadrágszíjat.

– Jóval több pénzt költünk idén, mint korábban, de ez nem jelenti azt, hogy többel is rendelkezünk. Tavaly nagyon lebutított költségvetésű fesztivált tudtunk csak megvalósítani 22–23 millió forintból, ehhez képest idén 36–38 milliós kiadással számolunk, ami rekord a fesztivál életében. Mindezt nagyrészt a szponzoroknak köszönhetjük, az OTP Bank soha nem látott mértékben állt a rendezvény mellé, illetve idén először sikerült minden színpadnak névadó szponzort találni. Az állami költségvetésből 8 millió forintra pályáztunk, de nem kaptunk támogatást. Többek között ezt a hiányt igyekszik kitölteni a fizetős színpad. A bevételi oldalon egy 6 millió forintos tételnek üresen áll a rubrikája. Végül, de nem utolsó sorban, a veszprémi önkormányzat 8 millió forinttal járult hozzá a fesztiválhoz, valamint vállalták, hogy tisztán tartják a várost.

– Több külsős rendezvény is gazdagítja az idei kínálatot.

– A Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara új színt próbál hozni a fesztivál életébe. A Fortuna udvarban az esti koncertek előtt délutánonként beszélgetésre, táncbemutatóra várják az érdeklődőket. Pénteken és szombaton országos break verseny lesz a Színházkertben, egy másik befogadó rendezvénynek pedig a volt Közgáz iskola udvara ad helyet, médiaművészek által létrehozott elektronikus zenei színpad formájában, ami nem egyenlő a DJ színpaddal.

– Ne feledkezzünk el az utcazenészekről sem!

– Eddig minden évben elmondhattuk, rekordot döntött a jelentkezők létszáma, idén sincs ez másként, 236-an jelentkeztek, ebből választottuk ki azt a húszat, akinek el kell varázsolniuk a veszprémieket. A szokásoknak megfelelően két díjat is kiosztunk, 500–500 ezer forinttal gazdagodik az a csoport, akit a zsűri, illetve a közönség a legjobbnak talál.

– Kik a zsűri tagjai?

– Rozsnyói Péter zongoraművész, aki a zenei világot figyeli, Varga Zsuzsa énekesnő a színpadi megjelenést osztályozza, valamint Skultéty Zita utcazenész véleményezi a fellépőket.

Cseh Zoltán
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.