2023. február 7.
//
Tódor névnap

Szépséges jazz, füstös funk

2010. július 14. 6:00
Igazi hallgatóbarát és táncos nu-jazz juthat eszünkbe, amikor a Parov Stelar Band dallamait próbáljuk felidézni.

„Az élethez hasonlóan a zenének is folyamatosan előre kell tekintenie, és fejődnie kell. De a zenében – csakúgy mint az életben – mindig teret kell engedni az emlékezésnek, hogy fel tudjuk idézni a régi idők szépségeit” – fogalmazta meg elektro művészetének lényegét a Marcus Füreder irányításával működő Parov Stelar Band három évvel ezelőtt, Shine című albumának megjelenésekor.

A multikultinak is nevezett zenekar zenéje hazánkban is egyre népszerűbb, és Veszprém örömére az Utcazene fesztiválon is láthatjuk és hallhatjuk őket, szerdán este 11-kor lépnek fel a Port.hu nagyszínpadon.

A Parov Stelar Band a hagyományos jazzkultúrát és a legmodernebb elektro hangzást ötvözi atmoszférikus zenedarabjaiban. Szépsége a legihletettebb avantgárd művészeti megfejtések erejével hat közönségére, de a tudatos építkezés jelen van a banda repertoárjában. Mindez együttesen emelte Marcus Füredert az osztrák elektro iskola legjobbjai közé. Többek szerint a frontember az elektronikus zene megszelídítését követte el, amikor létrehozta a zenekart.

Az Utcazenét is a legjobb fesztiválok közé emelik megjelenésükkel, és reméljük, a várban nagyszerű elektro-jazz partyban lehet részünk, ahol már a tavaly megjelent Coco album darabjai is hallhatók lesznek.

A Parov Stelar visszaviszi a jazzt a táncparkettre. Az A38-as hajón már megismerhette a hazai közönség az együttes zenei vegykonyháját, amelynek végeredménye az összetéveszthetetlen hangzás, a jellegzetes zenei világ, ami együttesen ösztökél mindenkit táncra.

Tehát minden zeneimádónak kötelező program július 14-én, szerdán az Utcazene fesztiválon részt venni, és a vár felé venni az irányt, mivel 23 órakor igazi táncos nu-jazzt játszik nekünk a Parov Stelar Band.

 

Janni Anikó

További cikkek

Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina: Anyukám szava a mai napig parancs
Goda Krisztina többek között a Kaméleon, a Csak szex és más semmi, a Szabadság, szerelem rendezője; nemrég Gárdonyi Géza művéből, az Ida regényéből készített tévéfilmet, melynek egyik forgatási helyszíne Veszprém volt. A Balázs Béla-díjas rendezőnek sikeres filmjei nagy ismertséget hoztak számára, a bulvár világa viszont teljes mértékben elkerülte. Többek között arról kérdeztük, miként lehet ma érvényesülni a szakmában…
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált
Április 13-16. között rendezik meg a Veszprém Blues Fesztivált, amelyen négy nap alatt csaknem ötven koncert és több mint harmincöt fellépő várja a közönséget.
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Fürge ujjak a gitárhúrokon
Mindannyiunknak vannak emlékei arról, ahogy a tábortűz mellett ülve gitárszóra énekelünk – talán e közös élményünk miatt tekintünk olyan rajongással az egy szál gitárral színpadra álló előadókra, akik a letisztult, őszinte zenét képviselik.
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Elfeledett pincére bukkantak a könyvtár alatt
Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár felújítási munkálatai során egy régen elfeledett pincerendszerre bukkantak az épület alatt. Portálunknak sikerült lejutni a szűk bejáraton az épületrészbe, ahol nem csak üres termeket találtunk.
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Zenével hívják fel a figyelmet a Balaton sérülékenységére
Tizenkét zenész és zenekar által szerzett dalok a Balaton környezeti értékeire hívják fel a figyelmet, melyek a BALATORIUM ökológiai, kulturális eseménysorozat keretein belül jelennek meg 2023-ban. A legmenőbb magyar előadók mellé pedig fiatal tehetségek jelentkezését is várják.