Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
26°C

A honvédelem napja a magyar társadalom napja is

2024. május 18. 14:17
Hatodik alkalommal rendezik meg a Honvédelmi Napot Veszprémben, ennek alkalmából tartottak péntek délelőtt az Agóra Veszprém Kulturális Központban ünnepi állománygyűlést a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ katonái.

A magyar honvédelem napja, amelyet minden év május 21-én ünneplünk, különleges jelentőséggel bír Magyarország történelmében és jelenében egyaránt. Ez a nap az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat egyik legkiemelkedőbb eseményére, Buda várának visszafoglalására emlékeztet, amely a Görgey Artúr vezette honvédseregnek köszönhető. A magyar honvédelem napja nem csupán történelmi hőseink tiszteletét fejezi ki, hanem a jelenkor magyar katonáinak és védelmi erőinek elkötelezettségét és áldozatvállalását is ünnepli. Az ünnep alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk nemzeti büszkeségünk gyökereiről, a honvédelem fontosságáról és azokról az értékekről, amelyekre a magyar haderő épül: a bátorság, az elhivatottság és a hazaszeretet.

Ezen gondolatok mentén szólt a jelenlévőkhöz Pék Tibor ezredes, a Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ Légi Irányítási központjának parancsnoka is.

,, A magyar honvédelem napja minden katona és honvédelem ügyét szívén viselő magyar állampolgár ünnepe kiemelkedő jelentőséggel bír a honvédség és az egész magyar társadalom életében. Méltó szimbóluma, kifejezője annak az össztársadalmi törekvésnek, amelyet úgynevezett honvédelem” – kezdte az ezredes.

Illetve beszédében kiemelte: a válságos időkben egyetlen menekülési út van, az, hogy megteszünk, amit kell, felülkerekedünk a feladatokon, legyőzzük őket.

Pék Tibor példázva elődeik hőstetteit, részletesen beszámolt Buda várának visszaszerzésének történelmi mozzanatairól is, végül az alábbi sorokkal zárta gondolatait:

,,Manapság, amikor a szomszédunkban háború dúl, ne feledjük, hogy még inkább szükség van a szolgálatunkra, hogy biztonságban tudhassuk hazánkat és családjainkat. Legyünk büszkék magunkra, és mindennapi szolgálatunk során tekintsünk példaként a bátor elődökre, és ne feledjük esküjüket a hazáért.”

Az eseményen részt vett dr. Udvardy György érsek, Vörösmarty Éva, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke, Dr. Gajda Viktória főigazgató asszony, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal ügyvezetője, a társfegyveres szervek képviselői, több társadalmi és civil szervezet, valamint a nyugállományú klubok képviselői, és a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságtól Bencsik Péter alezredes is.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. 2024. július 19. 16:02 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.