Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Fonott emlékeink

2024. május 19. 14:41
Egykor sapkák, hajhálók, tarisznyák, nadrágok, sőt akár függőágy is készült ezzel a technikával, mára azonban talán csak valami furcsa német szónak gondoljuk, ha meghalljuk: sprang. A Művészetek Háza legfrissebb kiállításának célja, hogy ezen változtasson.

2023-ban a Művészetek Háza rendkívül értékes, mély nemzetközi kapcsolatokkal gazdagodott, amelyek 2024-ben is folytatódnak: Perutól kezdve akár Japánig láthatók városunkban művészeti alkotások, ahogy ezen a kiállításon is, mely a profilba tavaly bekerült iparművészet egyik vetületére fókuszál.

De mi is az a sprang? Erről Erdei T. Lilla etnográfus-muzeológus mesélt a péntek este, a Dubniczay-palotában megnyílt tárlaton. A sprang nem más, mint egy hazánkban kevéssé ismert textil technika, melyet mindkét végén rögzített, vetülék nélküli szövésnek is hívhatunk, vagy akár a folyamat során készült, lyukacsos textúrája miatt fonott csipkének, technikája azonban egyértelműen a fonás.

A sprang egyszerű alapelven működik: alapja két pálca közé kifeszített, egy fonalból kialakított fonalrendszer, melyet a függőleges szálak előre-hátra mozgatásával kereszteznek. Mindez rugalmas textilt hoz létre, melynek szimmetriatengelye van az anyag struktúrájában, mintázatában, a létrehozható variációk lehetősége pedig szinte végtelen.

Bár maga a technika egészen az ősidőkig vezethető vissza, mára egészen kevés darab maradt fent belőlük. A legkorábbi leletek – sapkák, hajhálók, tarisznyák töredékei – a kora bronzkori norvég és dán tőzeglápokból, a Kr. e. 1400 körüli időszakból származnak. Később nadrág, harisnya, kesztyű, pénztárca, táska vagy akár függőágy is készült így, de alkotóművészeti célokra is használták.

A kiállításon két korai leletanyag – például egy kopt hajháló töredék – mellett magyar és nemzetközi (cseh, dán, horvát, japán, kanadai, norvég) kortárs alkotók munkái vonulnak fel, melyek megmutatják, hogy kellő nyitottsággal és képzelőerővel autonóm és használati tárgyak egyaránt készülhetnek ezzel a nem mindennapi technikával, a legkülönfélébb anyagokból. Ezt egészítik ki a Néprajzi Múzeumból és az Iparművészeti Múzeumból kölcsönzött, sprang technikával készült textil műtárgyak, melyeken keresztül ízelítőt kapunk abból a rendkívül gazdag mintakincsből, mely ezeket a hagyományos fonott viseleti darabokat jellemzi.

A ma készült munkák közül mindenképpen érdemes egy pillantást vetni a néhány éve alakult Magyar Csipkecsoport alkotásaira: a csoport minden tagja a textilek szerelmese, akik más-más technika felől kerültek a sprang felé. Igazi kuriózum Egervári Márta műve is, aki egy a Benedek-hegyi ásatás során előkerült kora újkori sálövet rekonstruált.

A kiállításon a látogatók egy közösségi fonás keretében ki is próbálhatják a technikát, így a tárlat végére egy közös sprangot hoznak létre, mely az összekapcsolódást is szimbolizálja.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Rozé Rizling Jazz Napok Frissítő italok és üdítő koncertek a rekkenő hőségben Péntek esete megnyitotta kapuit az Óváros téren a veszprémi nyár egyik legjobban várt fesztiválja, a Rozé Rizling Jazz Napok. ma 15:07 Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot Laczkó Dezső Múzeum Újabb öt évig Péterváry-Szanyi Brigitta vezeti a múzeumot A közgyűlés újabb öt évre bizalmat szavazott a Laczkó Dezső Múzeumot 2019 óta irányító Péterváry-Szanyi Brigittának. A régi-új igazgató pénteken sajtótájékoztatón értékelte az intézmény helyzetét. ma 21:41 Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Egy hónap múlva tartják a Balatoni Filmzene Fesztivált Augusztus 9-11 között másodszor rendezik meg Balatoni Filmzene Fesztivált Balatonalmádiban. Az idei programban három nap alatt kilenc formációtól, hat különböző műfajban csendülnek fel régi és új idők film-főcímzenéi és betétdalai, könnyed, változatos és színvonalas szórakozást kínálva a Balaton északi partján üdülőknek és az itt lakóknak. 2024. július 10. 22:14 A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben A hosszú élet titka lehet, hogy ott van a kiállítóterekben Munkácsy, Picasso, Rembrandt, de akár egy újhullámos kortárs festőművész is képes arra, hogy akár tíz évvel is meghosszabbítsa az emberek életét. És akkor még nem beszéltünk a zenészekről, szobrászokról, vagy a költőkről. A kultúrafogyasztás nem kizárólag lelki feltöltődés, igenis fizikai hatást is kivált az ember szervezetében, állítja egy kutatás. 2024. július 10. 11:44

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.