Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C
2024. július 13. Jenő
Veszprém
26°C

Hogyan tudsz elkezdeni spórolni egy saját ingatlanra 2024-ben? - Útmutató fiataloknak

2024. május 20. 21:33
Legtöbbünk életében a saját ingatlan megteremtése tekinthető az egyik legnagyobb anyagi vállalásnak, ez azonban napjainkban már lakáshitel segítségével sem mindig egyszerű. Körültekintő tervezéssel azonban jelentősen megkönnyítheted a dolgodat.

Jellemzően a kihívást az önrész jelenti, főképp manapság, hiszen az ingatlanárak szinte hónapról hónapra változnak, így mire kellő tartalékot képzel, addigra az már rendszerint nem elég a célodhoz. Ugyan 2024-től kezdve az első lakás megvásárlásához már elegendő, ha a vételár 10 százalékával rendelkezel, érdemes nagyon alaposan átgondolnod a lehetőségeidet, mielőtt így vágsz bele az adásvételbe. Tudniillik hosszú távon szinte biztosan jobban jársz, ha inkább vársz egy kicsit és a felesleges pénzedet ehelyett valamilyen befektetésben kamatoztatod. Erről bővebben a Grantis oldalán olvashatsz! Természetesen egyáltalán nem mindegy, épp milyen élethelyzetben vagy, miként a pontos céljaid is nagyban befolyásolhatják, mi a helyes döntés.

Ezeket a tényezőket vizsgáld ingatlan vásárlását megelőzően

Elsőként azt kell meghatároznod, hogy építkezni szeretnél, vagy kész lakást, házat vásárolni. Tartsd szem előtt, hogy előbbi garantáltan költségesebb vállalkozás és az előzetesen meghatározott keret általában sosem elég a kulcsrakész állapot eléréséhez. Csak akkor vágj bele, ha ez biztosan nem jelent majd megoldhatatlan problémát menet közben. Utóbbi kapcsán két helyzet lehetséges. Amennyiben készpénzre meg tudod venni a kiszemelt otthonod, akkor csak azt kell mérlegelned, jó időben teszed-e meg ezt a lépést. Ha a közeljövőben várhatóan esnek majd az árak és a különféle befektetések kamatai épp magasak, úgy megeshet, hogy szerencsésebb ha vársz, és inkább fialtatod a pénzedet. Sokkal jellemzőbb ugyanakkor az az élethelyzet, hogy lakáshitel bevonásával történik az adásvétel. Noha a fent említetteknek megfelelően ma már lehetséges, hogy a vételár nagy részét így fedezd, ezt csak akkor tanácsos meglépni, ha biztos vagy abban, a törlesztőrészletek nem okoznak majd problémát. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy kizárólag a jelenlegi élethelyzetüket veszik alapul ennél a kérdésnél, ám ez a későbbiekben komoly gondot is okozhat. Egy lakáshitel kamata a fordulók alkalmával drasztikusan is megváltozhat, ám ennél is nagyobb a rizikója annak, hogy 5-10-15 év múlva egész más képet fest majd anyagi helyzeted. Ezért ha nincs biztos háttered, akkor inkább spórolással kezdj és építs fel egy befektetési portfóliót.

Milyen megtakarítási formák segíthetnek ingatlanvásárlás esetén?

Elsőként rendelkezz egy biztonsági tartalékkal, ami legalább 6 havi keresetednek megfelelő összeg. Emellett rövid- és középtávú konstrukciók alkalmazása a célszerű, kellően diverzifikált összeállításban. Az állampapírok, rögzített kamatozású értékpapírok, illetve az ingatlan- és befektetési alapok egyaránt jó választást jelenthetnek. Célszerű portfóliód összeállítását független pénzügyi szakember segítségével megtenned, így ugyanis garantáltan a céljaidnak leginkább megfelelő módozatok kerülnek majd felhasználásra. Kellő tudatosság mellett így már pár éven belül egy komoly megtakarítást eszközölhetsz és ekkor következhet egy olyan kölcsön kiválasztása, amely minden szempontból előnyös számodra. Az új fogyasztóbarát lakáshitel erre kifejezetten jó példa. Itt hosszú távra rögzített kamatokkal találkozhatsz, maximalizált költségek és hitelbírálati idő mellett. Ugyanakkor egy ilyen lakáshitel esetében is találkozhatsz radikális különbségekkel az egyes szolgáltatók ajánlatait vizsgálva. Ezért is fontos, hogy ezeket a döntéseket mindig profi szakemberek tanácsai alapján hozd meg.

vehir.hu
további cikkek
Tényleg lehetetlen lenne saját lakáshoz jutni? ingatlan Tényleg lehetetlen lenne saját lakáshoz jutni? Az infláció lelassult, a kamatok elkezdtek csökkeni, a bérek ezzel szemben emelkedést mutatnak Magyarországon, így pedig ismét sok fiatal esetében lett realitás, hogy saját lakáshoz jusson. A hivatalos béradatok alapján elkészült az a számítás, ami megmutatja, hogy mekkora banki kölcsönre, ebből pedig mekkora lakásra számíthatnak az átlagkeresetből élők. 2024. február 5. 11:22 A Cserhát a legdrágább vidéki lakótelep az országban ingatlan A Cserhát a legdrágább vidéki lakótelep az országban Az OTP ingatlanportálja szerint 739 ezer forintos négyzetméter-árával a veszprémi Cserhát lakótelep a legdrágább az országban – Budapestet leszámítva. 2023. augusztus 17. 13:03 Az albérletszezon indulása után nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is Az albérletszezon indulása után nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is Az albérletszezon indulását követően jelentősen nőtt az érdeklődés a kiadó és az eladó lakások iránt is - közölte az ingatlan.com. 2023. augusztus 9. 12:15 Veszprémben a legdrágábbak az albérletek vidéken Veszprémben a legdrágábbak az albérletek vidéken Június közepén Budapesten 230 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A vármegyeszékhelyek listáját pedig Veszprém vezeti 168 ezer forintos havi lakbérrel – derül ki az ingatlan.com közleményéből. 2023. június 19. 11:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.