Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
21°C

A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot

2024. május 22. 17:37
Kedd délután Tündérkezek címmel nyílt kiállítása a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klubnak az Agórában, az klub fennállásának ötvenedik évfordulója alkalmából. A tárlatot Herth Viktória művészettörténész nyitotta meg.

A színvonalas kiállításon elsőként Porga Gyula polgármester köszöntötte a klub tagjait, az alkotó művészeket. Gratulált a jubileumhoz, hiszen a Laczkó Dezső Pedagógus Nyugdíjas Klub idén ötvenéves. A polgármester rávilágított: nem könnyű fél évszázadon át egyben tartani egy közösséget, de ha szembe jönnek feladatok, ha vannak közös célok, amikért közösen képesek áldozatokat hozni, akkor ki is mondtuk a jó közösség definícióját.

Porga további sikereket kívánt a klubnak, majd hozzátette: nem győzi elégszer megköszönni azt a sok munkát, amit a városért tettek eddig, és tesznek a mai napig.

Ovádi Péter országgyűlési képviselő is felszólalt, beszédében elmondta: hatalmas tehetségek vannak a klubban, s örül annak, hogy amit más csak elképzelni tud, azt a nyugdíjas klub művészei meg is tudják valósítani. Az ötvenéves múlt is azt mutatja, Veszprém egy ambiciózus város, amit a nyugdíjas klub is formált.

A tárlatot hivatalosan Herth Viktória művészettörténész, a Művészetek Háza igazgatóhelyettese nyitotta meg. Az alkotásról úgy beszélt, mint egyfajta menekülésről egy másik világba, ahol hirtelen minden egyszerűvé válik. Herth szerint manapság értékválságban szenved a világ, amikor szélsőségek harcolnak egymással: nem tudjuk, mi a jó, mi a rossz. Véleménye szerint a nehéz körülmények csupán ráerősítettek erre a jelenségre, pedig az ilyen szituációkban a szépség, a jóság, az esztétika nélkülözhetetlen kell, hogy legyen, hiszen egy jó alkotásnak a felsoroltak mind részei, kritériumai.

Herth szerint ma olyan világot élünk, amikor külföldre elzarándokolunk egy festmény kedvéért, ugyanakkor a szomszédos utcába már nem mennénk el egy kiállításra, pedig gazdagodunk általuk, csak úgy, mint a szóban forgó Tündérkezek tárlat által. Herth kiemelte, öröm volt végigtekinteni a kiállítás anyagán, legyen szó a fali festményekről, vagy a kézműves dolgokról, mint tündér kezei által készültek. Magas színvonalú kiállításról beszélünk, ahol sugárzik az a szeretet, ami az alkotó és a mű között az alkotás során megszületett.

Herth Viktória végül klasszikusok idézeteivel zárta beszédét: "A művészet hazugság, amely segít felismerni az igazságot", mondta egykor Picasso. Végül Dosztojevszkijt idézte: "A művészet épp olyan szükséglete az embernek, mint az evés és ivás."

Szabó Eszter
Kovács Bálint
további cikkek
X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin X. Felsőörsi Disputa - alulról szerveződve szeretnének javítani a világ negatív tendenciáin Augusztus 17-én tizedik jubileumi tizedik alkalommal találkozik az az értelmiségi kör Felsőörsön, akik elkötelezettek abban, hogy rávilágítsanak a világban zajló negatív tendenciákra, de ami ennél sokkal lényegesebb, reális alternatívákat fogalmazzanak meg a változásra, mindezt globális szinten. A Felsőörsi Disputa egy alulról szerveződő közösség, ami nyitott mindenki előtt. tegnap 14:33 Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét Laczkó Dezső Múzeum Nem hagyják elveszni Veszprém fénybe borulásának történetét A Lackó Dezső Múzeum munkatársai a Műszaki és Közlekedési Múzeum szakembereivel közösen elkezdték feldolgozni a nemrég elhunyt id. Gombor József hagyatékát. Néhány éven belül lehet, hogy új formában, de ismét láthatja a közönség Veszprém fénybe borulásának történetét. tegnap 13:01 A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák A fegyver mellett a fényképezőgéppel is jól bánnak a magyar katonák Fennállásának százhetvenötödik évét ünnepli idén a Magyar Honvédség, a kerek jubileum pedig egy újabb lehetőséget ad annak a fegyveres erő azon törekvésének, hogy minél közelebb kerüljenek a civil társadalomhoz. Ennek egyik eleme volt az a fotó- és videópályázat, amelyen magyar katonák, illetve a Magyar Honvédség kötelékébe tartozó személyek indulhattak, a pályaművekből pedig Veszprémben az Agóra Kulturális Központban is megnyílt egy tárlat. Kiderült, hogy nem csak a fegyvert, hanem a kamerát is jól forgatják a kezükben ezek a katonák. tegnap 16:02 José Cura és a tanításai VeszprémFest José Cura és a tanításai A VeszprémFest szerdai napján José Cura argentin operaénekes lépett a História Kert színpadjára. Napjaink egyik legfoglalkoztatottabb művésze, akinek jelenléte némiképp nosztalgiával is szolgálhatott, hiszen 2004-ben az ő fellépésével indult útjának a VeszprémFest, azt követően pedig 2010-ben és 2018-ban is színpadra állt. A szerdai operaest nem csupán egy fellépés volt, amely zenei elemekből tevődött össze, hanem akaratlanul is valódi tanítást prezentált az argentin operacsillag. 2024. július 18. 13:49

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.