Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C
2024. június 16. Jusztin
Veszprém
16°C

Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét

2024. május 22. 11:09
Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.
 

A Pannon Egyetem fenntarthatósági tevékenységeiről és a hétvégi programról sajtóesemény keretében számoltak be kedd délelőtt a Pannon Köztérben. Az eseményt dr. Gelencsér András, az egyetem rektorának szavai nyitották meg, aki úgy véli, a Pannon Egyetem – eltérően sok más felsőfokú intézménytől – nemcsak definiálta magát a fenntarthatósági célok mentén, hanem cselekedtek is.

,,A fenntarthatóságról szerintem ma már nem lehet eleget beszélni. Éppen ezért szeretnénk támogatni azt a tevékenységet, amit a VKSZ Zrt. már korábban elkezdett, akkor még nélkülünk. Nyilvánvaló, hogy végül összenő, ami összetartozik, tehát nekünk innentől kezdve közös feladataink vannak, és ezt a legnagyobb együttműködésben és a legjobb szándékkal fogjuk együttesen megvalósítani”- mondta el a rektor.

Dr. Domokos Endre, dr. Temesvári Balázs és dr. Gelencsér AndrásDr. Domokos Endre, dr. Temesvári Balázs és dr. Gelencsér András

A VKSZ Zrt. képviseletében dr. Temesvári Balázs vezérigazgató vette át a szót a rektortól, aki szintén az együttműködés fontosságát emelte ki. Az igazgató elmondta: mind a város vezetése, a VKSZ Zrt. és az egyetem is mindig nyitott a közös munkára, és mindannyian elkötelezettek a fenntarthatósági célok irányába. A vezérigazgató fontosnak tartja, hogy ne csak házon belül tegyenek a környezettudatosságért, de a lakossággal is szeretnék jobban megismertetni a fenntarthatóságot, és ehhez szükséges az egyetem segítsége, tudása és tapasztalataik átadása is.

,,A Fenntarthatóság MindenKOR a lakosság és a közösség számára szól, egészen a kisiskolásoktól a szenior korosztályig bezárólag meg tudjuk mutatni, hogy miért vagyunk, mit csinálunk, és mi az a küldetés, amivel mi nap mint nap dolgozunk azért, hogy ez a város, ez a térség, vagy akár az ország és Európa is jobbá váljon és élhetőbb legyen” – emelte ki a vezérigazgató.

dr. Gelencsér András és Takácsné Ferenczi Brigittadr. Gelencsér András és Takácsné Ferenczi Brigitta

Takácsné Ferenczi Brigitta, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ igazgatója a VKSZ Zrt.-vel közös feladatokról beszélt. Több pályázati projektben is együttműködnek a céggel, mert úgy gondolják, hogy a hulladékkezelés, a hulladékgazdálkodás nagyon kritikus pontja a fenntarthatóságnak, így nagyon fontos, hogy a lakosságot is bevonják ezekbe az innovatív ötletekbe, és technológiák megvalósításába. A komposztálás egy új kiemelt téma, melynek mentén szeretnének több érzékenyítő programot is közösen szervezni majd a VKSZ Zrt.-vel.

Dr. Domokos Endre egyetemi docens a hétvégi programot részletezte. Az első, pénteki nap kifejezetten a diákok számára szól, melyen általános iskolásokat fogadnak majd. Összesen 500 diákot, akik 14 helyszínen 14 feladatot tudnak majd megoldani. A diákok egy pecsételős füzetet fognak kapni, amelyen majd ahogy körbejárnak, össze tudják gyűjteni azokat a kis pecséteket, amelyekkel bizonyítani tudják azt, hogy az összes feladatot megoldották. Mialatt a 14 feladaton végigmennek, megismerik majd a várost, illetve az egyetemnek a fenntartósággal kapcsolatos törekvéseit, illetve olyan ismeretekre tesznek szert, amelynek segítségével jobban tudnak majd otthonukban, lakókörnyezetükben a fenntarthatóság ügyében tenni. Például, hogy a WHO hogyan gondozza a parkokat, hogyan tesz azért, hogy lehetőleg minél nagyobb mennyiségben komposztált anyag jusson vissza a parkok tápanyagellátásához. Megismerik, hogyan lehet majd hulladékmentesen élni, hogyan lehet minél jobban úgy kialakítani az értékrendünket, hogy kevés hulladékot termeljünk, illetve hogyan védhetjük meg azokat a hasznos rovarokat, azokat a hasznos élőlényeket, melyek körülvesznek minket.

Erre lehetőség lesz szombaton a családoknak is, ekkor családi napot tartanak, nyolc órai kezdettel egészen 14 óráig várnak mindenkit. Regisztráció nélkül lehet érkezni szombaton a völgybe, és ott bármelyik pontot meglátogatva, gyakorlatilag időkorlát nélkül elbeszélgethetnek az ott lévő kollégákkal, és megismerhetik részletesen azt, hogy ezeket a pontokat hogyan tudják megvalósítani otthon.

Amennyiben az időjárás nem kedvez a programoknak, az egyetem aulájában tartják meg az iskolások számára a vetélkedőt, eső esetén a szombati családi napot azonban elhalasztják.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
„Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet „Még a beton is érzéki” - bemutatták a Kaláka filmet A Magyar Mozgókép Fesztiválon mutatták be az ötvenöt éve alakult Kaláka együttesről szóló másfél órás dokumentumfilmet, noha az is kiderül belőle, nem szeretik, ha a Kaláka szócska után még az ’együttes’ is odakerül, hiszen a Kaláka önmagában is a közös munkára, a szórakozva dolgozásra utal. tegnap 21:45 Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. 2024. június 14. 20:49 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! 20 éve ünnepeljük az adományozást: köszönjük véradók! Péntek délelőtt tartották meg a már hagyományosnak számító, sorban az ötödik véradók világnapi faültetést, melyet a Magyar Vöröskereszt 2020-ban indított. Budapest, Esztergom, Székesfehérvár és Szolnok után Veszprém belvárosában, a Szent Kálvária-domb melletti zöld területen ültették el a szimbolikus jelentésű vérszilvafát, melynek mélyvörös színe egész évben emlékeztet minket a véradás fontosságára. tegnap 14:40 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. 2024. június 14. 14:13

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.