Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét megrendezi a Pannon Egyetem és a VKSZ Zrt. a Fenntarthatóság MindenKOR rendezvényét

2024. május 22. 11:09
Most hétvégén, immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a VKSZ Zrt. a Pannon Egyetemmel közösen a Fenntarthatóság MindenKOR című rendezvényét, melynek központi témája idén a komposztálás lesz.
 

A Pannon Egyetem fenntarthatósági tevékenységeiről és a hétvégi programról sajtóesemény keretében számoltak be kedd délelőtt a Pannon Köztérben. Az eseményt dr. Gelencsér András, az egyetem rektorának szavai nyitották meg, aki úgy véli, a Pannon Egyetem – eltérően sok más felsőfokú intézménytől – nemcsak definiálta magát a fenntarthatósági célok mentén, hanem cselekedtek is.

,,A fenntarthatóságról szerintem ma már nem lehet eleget beszélni. Éppen ezért szeretnénk támogatni azt a tevékenységet, amit a VKSZ Zrt. már korábban elkezdett, akkor még nélkülünk. Nyilvánvaló, hogy végül összenő, ami összetartozik, tehát nekünk innentől kezdve közös feladataink vannak, és ezt a legnagyobb együttműködésben és a legjobb szándékkal fogjuk együttesen megvalósítani”- mondta el a rektor.

Dr. Domokos Endre, dr. Temesvári Balázs és dr. Gelencsér AndrásDr. Domokos Endre, dr. Temesvári Balázs és dr. Gelencsér András

A VKSZ Zrt. képviseletében dr. Temesvári Balázs vezérigazgató vette át a szót a rektortól, aki szintén az együttműködés fontosságát emelte ki. Az igazgató elmondta: mind a város vezetése, a VKSZ Zrt. és az egyetem is mindig nyitott a közös munkára, és mindannyian elkötelezettek a fenntarthatósági célok irányába. A vezérigazgató fontosnak tartja, hogy ne csak házon belül tegyenek a környezettudatosságért, de a lakossággal is szeretnék jobban megismertetni a fenntarthatóságot, és ehhez szükséges az egyetem segítsége, tudása és tapasztalataik átadása is.

,,A Fenntarthatóság MindenKOR a lakosság és a közösség számára szól, egészen a kisiskolásoktól a szenior korosztályig bezárólag meg tudjuk mutatni, hogy miért vagyunk, mit csinálunk, és mi az a küldetés, amivel mi nap mint nap dolgozunk azért, hogy ez a város, ez a térség, vagy akár az ország és Európa is jobbá váljon és élhetőbb legyen” – emelte ki a vezérigazgató.

dr. Gelencsér András és Takácsné Ferenczi Brigittadr. Gelencsér András és Takácsné Ferenczi Brigitta

Takácsné Ferenczi Brigitta, a Fenntarthatósági Kompetencia Központ igazgatója a VKSZ Zrt.-vel közös feladatokról beszélt. Több pályázati projektben is együttműködnek a céggel, mert úgy gondolják, hogy a hulladékkezelés, a hulladékgazdálkodás nagyon kritikus pontja a fenntarthatóságnak, így nagyon fontos, hogy a lakosságot is bevonják ezekbe az innovatív ötletekbe, és technológiák megvalósításába. A komposztálás egy új kiemelt téma, melynek mentén szeretnének több érzékenyítő programot is közösen szervezni majd a VKSZ Zrt.-vel.

Dr. Domokos Endre egyetemi docens a hétvégi programot részletezte. Az első, pénteki nap kifejezetten a diákok számára szól, melyen általános iskolásokat fogadnak majd. Összesen 500 diákot, akik 14 helyszínen 14 feladatot tudnak majd megoldani. A diákok egy pecsételős füzetet fognak kapni, amelyen majd ahogy körbejárnak, össze tudják gyűjteni azokat a kis pecséteket, amelyekkel bizonyítani tudják azt, hogy az összes feladatot megoldották. Mialatt a 14 feladaton végigmennek, megismerik majd a várost, illetve az egyetemnek a fenntartósággal kapcsolatos törekvéseit, illetve olyan ismeretekre tesznek szert, amelynek segítségével jobban tudnak majd otthonukban, lakókörnyezetükben a fenntarthatóság ügyében tenni. Például, hogy a WHO hogyan gondozza a parkokat, hogyan tesz azért, hogy lehetőleg minél nagyobb mennyiségben komposztált anyag jusson vissza a parkok tápanyagellátásához. Megismerik, hogyan lehet majd hulladékmentesen élni, hogyan lehet minél jobban úgy kialakítani az értékrendünket, hogy kevés hulladékot termeljünk, illetve hogyan védhetjük meg azokat a hasznos rovarokat, azokat a hasznos élőlényeket, melyek körülvesznek minket.

Erre lehetőség lesz szombaton a családoknak is, ekkor családi napot tartanak, nyolc órai kezdettel egészen 14 óráig várnak mindenkit. Regisztráció nélkül lehet érkezni szombaton a völgybe, és ott bármelyik pontot meglátogatva, gyakorlatilag időkorlát nélkül elbeszélgethetnek az ott lévő kollégákkal, és megismerhetik részletesen azt, hogy ezeket a pontokat hogyan tudják megvalósítani otthon.

Amennyiben az időjárás nem kedvez a programoknak, az egyetem aulájában tartják meg az iskolások számára a vetélkedőt, eső esetén a szombati családi napot azonban elhalasztják.

Balogh Dóra
Szalai Csaba
további cikkek
Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közélet Lemondott az MSZP két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre Lemondott Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, az MSZP két társelnöke a párt választmányának szombati ülésén a június 9-i európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választás eredményei miatt. Erről a két politikus a Facebook-oldalán számolt be. tegnap 16:35 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02 Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Gryllus Dániel: a könyvek ideje nem járt le, hiába mondják Csütörtök délután hivatalosan is megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka együttes alapító tagja. Természetesen az ünnepi szavakat dallamok követték. 2024. június 21. 11:39 A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban állatvédelem A veszprémi Ringató Óvoda lett az 'Év Állatvédő Óvodája' az országban Rekordszámú oktatási és gyermekvédelmi intézmény pályázott országszerte "állatbarát" címre és első ízben avattak „Állatbarát Nagykövet” pedagógusokat is a kétnapos díjkiosztón Budapesten. 2024. június 20. 14:18

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.