Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C
2024. július 21. Dániel
Veszprém
25°C

Kötter Tamás, József Attila-díjas író volt az első VehírEst vendége

2024. május 24. 12:00
Hagyományteremtő céllal és a veszprémi polgári értékek mentén szervezte meg szerkesztőségünk az első VehírEst rendezvényt, amelynek vendége Kötter Tamás ügyvéd, József Attila-díjas író, politikai véleményvezér volt.

Sokszor emlegetik Veszprémet úgy, mint egy igazi polgári gondolkodású várost, de amikor definiálni kell, hogy pontosan mit jelent a XXI. században polgárnak lenni, arra mindenkinek más fogalma van. Kötter Tamás szerint sem lehet ezt egyetemesen megfogalmazni, ugyanakkor különböző ismérvei vannak a polgári gondolkodású embernek, amit ki is fejtett csütörtök délután az ActiCity-ben található Barátfüle étteremben, ahol a Vehir.hu szerkesztősége először rendezte meg a VehírEst névre keresztelt közéleti beszélgetését.

Szerkesztőségünk célja túl azon, hogy továbbra is első kézből, gyorsan és precízen tájékoztassa olvasóinkat a veszprémi és országos közéleti és kulturális eseményekről, valamint a sport világának történéseiről, időnként kilépve az online térből személyes találkozókon, különböző beszélgetések formájában is hozzájáruljon a helyi közösségek megerősítéséhez. Ezt a törekvésünket méltatta Porga Gyula polgármester is, akinek köszöntője után Hajas Bálint, a Vehir.hu főszerkesztője Kötter Tamást kérdezte, többek közt erről a polgári szellemiségről.

Szerinte a polgári gondolkodású ember tisztában van azzal, hogy először kötelezettségei vannak és csak utána jogai. Hagyománytisztelő, a magyarságára pedig úgy gondol, hogy csupán az országnak vannak határai, a nemzetnek nem. A polgári ember szabadságszerető, ami elsősorban abban nyilvánul meg, hogy nem tűri el, ha egy politikai erőtér, vagy nagyvállalati kultúra megpróbál erőszakos módon rákényszeríteni valamilyen ideológiát.

Kötter Tamás íróként regényeiben éppen azzal a társadalmi réteggel foglalkozik – a magyar kortárs írók között egyedüliként – amely ebben a nagyvállalati kultúrában létezik, egy egyre inkább értékvesztett atmoszférában, az ő vívódásaikat, személyes és közösségi tragédiáikat mutatja be mintegy görbe tükröt állítva a magyar társadalom egy jelentős szeletének.

A VehírEst beszélgetésén elhangzott, hogy az egyik legnagyobb szakadék a társadalmunkban a konzervatív értékrendeket, valamint a liberális eszméket vallók között van. Utóbbiak esetében Kötter Tamás a változásfetisizmus kifejezést is használta, ami a hétköznapokban a globalista világpolgárokban, a különböző woke-ideológiákban, mint amilyen a gender- és LMBTQ-lobbi, vagy éppen az erőszakos környezetvédő aktivista-hálózatokban nyilvánulnak meg, és persze az általuk kifejtett propagandában, ami egyből kirekeszt, megbélyegez, ha valaki nem áll be a sorba. A változást hirdetik, de azt még ők sem tudják, hogy honnan indulnak és hova szeretnének pontosan eljutni, mondta az író.

Szóba került az aktuális bel- és külpolitikai helyzet is, valamint a közbeszéd minősége, ami olyan szintre romlott az utóbbi időszakban, hogy például a Robert Fico elleni merénylet után többen tapsoltak volna, ha Magyarországon is hasonló tragikus eset történik, ennek pedig a különböző kommentszekciókban hangot is adtak. Kötter Tamás szerint ezek a hangok a politikai tér baloldalán vannak jelen, ahol mostanra módszeresen sikerült kiirtani a keresztény-konzervatív értékeket, az élet tiszteletét, a különböző vélemények meghallgatását.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy konzervatívnak lenni nem is feltétlenül politikai beállítottság kérdése, hanem egyfajta értékrendszer, amiben tisztelik az embert, a kultúrát és ezekre építkeznek, nem pedig lebontják, megváltoztatják azokat. A haladást a konzervatív ember így éli meg, lassú folyamatként, a múlt vívmányaira alapozva és az értékeket tovább örökítve. Ahol Isten, a haza és a család jelenti a kapaszkodót, nem pedig valamilyen globalista ideológia, ami elszemélyteleníti az embereket és csupán hűséges rabszolgákat képez belőlük valamelyik multinacionális cég logója alatt.

A VehírEst első sikeres rendezvénye után szerkesztőségünk már dolgozik a következő ilyen alkalom megvalósításán, ahol hasonló szellemben, de egy másik területről érkező közéleti szereplővel szervezünk beszélgetést.

vehir.hu
Kovács Bálint
további cikkek
Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Tuzson Bence: eljutottunk oda, hogy Gutenberget és Zuckerberget már együtt lehet emlegetni Egy jó kísérletnek tartja, de majd az idő igazolja, hogy valóban működőképes-e az Európai Unió új online szabályzási rendszere Tuzson Bence, igazságügyi miniszter szerint, aki a Századvég nyári egyetemén vett részt Veszprémben. A miniszter az előadásában elmondta azt is, hogy milyen logika szerint lehetne hatékonyabban felvenni a versenyt az online bűnözőkkel, valamint a mesterséges intelligencia adta lehetőségekről is beszélt az államigazgatási munkában. tegnap 23:06 Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. 2024. július 19. 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.