Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C

A város és az egyetem is a nemzetközi élvonalat célozza meg

2024. május 24. 15:52
A város és a Pannon Egyetem is azt a célt tűzte ki, hogy a maga nemében a nemzetközi élvonalba kerüljön, és e cél elérésében egymást is támogatják – ez volt a fő üzenete az intézményben pénteken tartott sajtótájékoztatónak.

Birkner Zoltán, a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette: a modern egyetem az oktatás és az alapkutatás mellett alakítja is környezetét, esetünkben a közép-nyugat-dunántúli térséget. Szerves részévé válik a gazdasági-társadalmi működési térnek, részt vesz a kultúrában, sportban, iparágak létrehozásában, meghatározza, hogy a régió milyen irányba tart. A kuratóriumi elnök megjegyezte: a Pannon Egyetem történetének legintenzívebb növekedési fázisában van, a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság egyeteme szeretne lenni. A következő tíz évben a várossal és a régióval együttműködve az intézmény markánsan kiveszi a részét egy kreatív, kulturálisan és gazdaságilag lendületes régió építésében. 

dr. Hankó Balázs, dr. Birkner Zoltándr. Hankó Balázs, dr. Birkner Zoltán

Nemzetünknek küldetése van, egy normalitást vesztett világban kell irányt mutatni a megújult egyetemi modellnek – fogalmazott dr. Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és felnőttoktatásért felelős államtitkára. Mint mondta, a magyar felsőoktatás célja, hogy a világ vezetői egyetemei közé tartozzanak a magyar intézmények, miközben a gyökereinket sem szabad elfelejteni. Kijelentette: a magyar modell egyszerre tradicionális, egyszerre megújuló és egyszerre világszínvonalú. A kormány 34 milliárd forintot fordít arra, hogy a magyar fiatalok nemzetközi kapcsolatokat építhessenek, tapasztalatot szerezzenek. A magyar felsőoktatásba évente több mint százhúszezren jelentkeznek, minden második fiatal vidéki egyetemet választ magának. 

A veszprémi egyetem a világ legjobb 5 százalékába tartozik, dinamikusan növekszik a felvett hallgatók száma, több mint száz duális partnerrel működik együtt, és szinte minden napra jut egy vezető tudományos lapban megjelenő publikáció – sorolta az eredményeket az államtitkár.

Porga GyulaPorga Gyula

Az egyetem és a város egymásra utaltságáról beszélt Porga Gyula polgármester. A politikus elmondta: a városvezetés célja, hogy Veszprém 2030-ra a saját kategóriájában Európa húsz legélhetőbb települése közé tartozzon, és az élmezőnyt végignézve azt látjuk, hogy nagy egyetemvárosok szerepelnek a lista elején. A polgármester szerint ez is azt mutatja, hogy az ambíciókat az egyetemmel együttműködve tudjuk elérni, és az együttműködő partnerek körét a lehető legszélesebb körűre kell fűzni. Ez egyébként Veszprémben már bejáratott modell: az elmúlt évtizedben nem készült olyan stratégia, amihez ne vették volna igénybe az egyetem tudását, szellemi tőkéjét, ahogy az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyeréséhez, majd a megvalósításához is nagyban hozzájárult az intézmény. Porga rámutatott: a város fő céljához, az európai  TOP 20-ba kerüléshez is szükség lesz az egyetemre, a rangsort ugyanis nem egy zsűri szubjektív véleménye alapján állítják össze, hanem objektív mérőszámok mentén, amiben például az egyetem tudományos tevékenysége, publikációinak száma is nagy súllyal jelenik meg. A polgármester azzal zárta gondolatait, hogy összességében mindenki: a város, az egyetem és a gazdasági szektor is az együttműködésben és egymás – ezáltal pedig a közös – sikerében érdekelt.

Schöngrundtner Tamás
Domján Attila
további cikkek
Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar Karácsony Gergely 41 szavazattal nyerte a főpolgármester-választást, mégis új választást akar A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak ellenőrzése után Karácsony Gergely nyerte meg a választást 41 szavazattal - derült ki a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) péntek esti ülésén. tegnap 20:49 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! Köszönet a veszprémi pedagógusok hűségéért! A pedagógusokat ünnepelték csütörtök délután a Lovassy László Gimnáziumban, ahol átadták a Ranolder-díjakat. tegnap 11:25 Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Szinetár Miklóssal, Puzsér Róberttel, de veszprémi alkotókkal is érkezik az Ünnepi Könyvhét Június 20-22. között rendezi Veszprém az Ünnepi Könyvhetet. Az eseményt Gryllus Dániel, a Kaláka Kossuth-díjas zenésze nyitja meg. 2024. június 13. 17:53

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.