Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C
2024. június 15. Jolán
Veszprém
20°C

Porga Gyula: A béke üzenetét továbbítom a világnak ezeresztendős városunkból

2024. május 27. 0:09
A Hősök Napján azokra a magyar katonákra és polgári személyekre emlékezünk, akik háborús események, harcok során estek el, mert hazájukat, népüket, szeretteiket, családjukat védelmezték. Veszprémben több helyen tartottak megemlékezéseket, a központi ünnepséget vasárnap a Vörösmarty téri emlékműnél, ahol Porga Gyula polgármester mondott ünnepi beszédet katonai tiszteletadás mellett.

„Szomorú aktualitást ad mai ünnepségünknek a szomszédunkban dúló háború, amely egyre inkább érezteti hatását egész Európában.” – Kezdte beszédét a polgármester az ünnepségen.

„Mi, magyarok békeszerető emberek vagyunk! Veszprém békéje féltve őrzött kincsünk az olyan veszélyes időkben, mint a mai.”

Porga Gyula kitért arra is, hogy senki sem születik hősnek vagy hősi halottnak, viszont vannak olyan bátor honvédek, akik az életük árán is megvédték Magyarországot.

A városvezető felidézte, hogy az elesett magyar katonák emlékezetét az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe Magyarországon. Abele Ferenc vezérkari őrnagy javaslatára hozták létre a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottságot, miközben az első világháború még javában zajlott, és egyre nőttek Magyarország veszteségei.

Maradva a történelem jelentős eseményeinek felvillantásánál, Porga Gyula megemlékezett arról, hogy immár több, mint száz éve annak, hogy az első világháborúban, a X. isonzói csatában Kostanjevicánál legnagyobb győzelmüket aratták a veszprémi háziezredek.

„A 31. Honvéd Gyalogezred, a 7. Honvéd Tábori Ágyúsezred és a 41. Honvédhadosztály többi ezrede olyan hőstettet hajtott végre, amely a magyar hadtörténelem legfényesebb győzelmeit idézi, és történelmünk legszebb lapjaira kívánkozik.” – Mondta.

„Mi, magyarok, nem szeretnénk újra megfizetni azt az árat, amelyet egyszer már megfizettettek velünk! Békében szeretnénk élni Európa szívében, szeretett városunkban, Veszprémben! Feltett szándékom, hogy a minket körülvevő háborús légkör ellenére a béke üzenetét továbbítom a világnak ezer esztendős városunkból.” – Zárta gondolatait a polgármester.

A Magyar Hősök Napja alkalmából a napokban több városrészben is tartottak még megemlékezéseket, többek közt az Alsóvárosi temetőben, valamint Kádártán és Gyulafirátóton is.

vehir.hu
Szalai Csaba
további cikkek
77 élmény egyetlen éjszaka alatt 77 élmény egyetlen éjszaka alatt Péntek délelőtt jelentették be a jövő hét szombati, Múzeumok Éjszakája programsorozat részleteit a Városházán. Néhány óra alatt olyan gazdag kulturális élményekben részesülhetünk, amire máskor egy teljes év sem lenne elegendő. tegnap 18:12 Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Hetedszer is megszervezik Juhannus-napot Június 22-én ismét megszervezi a Veszprémi Magyar-Finn Egyesület a hagyományos Juhannus-napot a Kolostorok és Kertekben. Részletes program a cikkünkben. tegnap 14:13 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t EURO-2024 Nincs teljes egyetértés a veszprémi közszereplők körében sem, hogy ki nyeri az Eb-t Szombaton délután Svájc ellen elkezdődik a magyar labdarúgó-válogatottnak is az európai kontinensviadal, a csapattal szembeni elvárások pedig a veretlenül megvívott csoportmérkőzések után tovább nőttek. De vajon mire számítanak a csapattól az ismert veszprémi közéleti és kulturális szereplők? Városvezetőt, egyházi elöljárót, sportolót, zenészt és rendőrkapitányt is kérdeztünk erről, valamint arról, hogy ők kit várnak végső győztesként az Európa-bajnokságon. tegnap 14:13 A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A balatoni fehérborok közt a legjobb a Veszprémi Érsekség Mandorlája A 2024-es esztendő legjobb balatoni fehérborának választotta a Balatoni Szövetség a Veszprémi Érseki Pincészet 2023-as Mandorla Savignon Blanc borát. Sőt, a pincészet egy arany- és két ezüst minősítést is bezsebelt a XXI. Balatoni Borok Versenyén. tegnap 11:25

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.