Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
23°C

Veszprémből népszerűsítették a triatlont

2024. május 27. 14:56
Újabb bizonyítékát adta Veszprém, hogy nem légből kapott az a terve, hogy hamarosan bezsebeljen egy újabb nemzetközi címet az Európa Sportfővárosa formájában. Ebben a helyi sportkluboknak is nagy szerepe lesz, akik közül vasárnap a Spirit SC mutatta meg, hogyan kell egy professzionális triatlonversenyt megszervezni. Az uszodánál több százan – amatőrök és profi sportolók – küzdötték le a saját korlátaikat úszásban, kerékpározásban és futásban.

Második alkalommal szervezték meg a Veszprém Triatlon Fesztivált vasárnap, ami egyben a Magyar Egyetemi Főiskolai Országos Bajnokság hivatalos futama is volt.

Ahogy már korábban beharangozónkban már mi is beszámoltunk róla, a sportuszodánál is a környező utakon a délelőtti óráktól egészen délutánig zajlottak a futamok, amelyeken a bajnokság részeként profi triatlonisták is elindultak, de ami a szervező Spirit SC vezetőinek legalább ilyen fontos volt, az amatőr sportolók előtt is megnyílt a lehetőség, hogy profi körülmények között tegyék próbára saját állóképességüket.

A számításaik bejöttek, hiszen kétszáznál is többen álltak rajthoz – volt, aki egyéniben és voltak, akik váltót teljesítve – úszásban, kerékpározásban és futásban.

„A Spirit SC vezetői, Brassay Réka és Somogyi Zsófia meglátták Veszprémben a lehetőséget, hogy a város adottságai tökéletesen alkalmasak egy triatlon verseny megszervezéséhez. Ezzel pedig ők is segítik azt a célt, hogy Veszprém megpályázza és remélhetőleg el is nyerje Európa Sportfővárosa címet” – mondta Porga Gyula polgármester a versenyszámok megnyitóján a sportuszoda előtt.

Brassay Réka, dr. Abonyi János, Porga GyulaBrassay Réka, dr. Abonyi János, Porga Gyula

A Spirit SC mellett a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) is kivette a részét a szervezésből, a klub képviseletében az ügyvezető Szokoli Gergely a megnyitón azt is elmondta, hogy egyesületük anyagilag is támogatta a triatlonfesztivált azzal, hogy a pénzdíjas futamokra biztosította a forrást.

A Pannon Egyetem részéről dr. Abonyi János rektorhelyettes is volt a sporteseményen, stílszerűen sportkedvelőként egy VESC-es mezben. Ő úgy fogalmazott, hogy a triatlon egy életforma és a VESC-ben is kiemelt szerepet kap, ahol egyébként tizenhárom szakosztályban közel ezer sportolóval dolgoznak együtt. A rektorhelyettes megerősítette azt is, hogy partnerei lesznek a városnak a sportfőváros pályázat elkészítésében.

Végezetül Kindl Gábor, a Magyar Triatlon Szövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket. Ő beszédében kiemelte, hogy hosszú távon szeretnék támogatni a veszprémi triatlont, az olimpián pedig két magyar sportolónak is szoríthatunk majd ebben a versenyben, Lehmann Csongornak és Bicsák Bencének. Előbbi ráadásul éppen vasárnap, hatalmas sikert elérve harmadik lett Cagliariban a triatlon világbajnokság aktuális futamán a nemzetközi mezőnyben.

Somogyi Zsófia és Brassay Réka, a két főszervező a Spirit SC részérőlSomogyi Zsófia és Brassay Réka, a két főszervező a Spirit SC részéről

Visszatérve a Veszprém Triatlon Fesztiválra, a versenyen elindult az a dr. Varju Gábor is, akinek története pár éve bejárta a hazai médiát. A Vas megyei állatorvos életének meghatározó része volt a triatlon, de éppen eközben érte egy olyan szerencsétlen baleset, ami miatt kerekesszékbe kényszerült. Balesetekor az egész hazai triatlon közösség összefogott, Veszprémben is rendeztek jótékony futást a megsegítéséért. Most, három évvel a balesete után, emberfeletti erejéről tanúbizonyságot téve ő is elindult a versenyen speciális kerekesszékkel és ez úgynevezett handbike-kal, kézi hajtású kerékpárral.

vehir.hu
Szalai Csaba

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.