Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Olimpia 2036: Doha lehet a rendező

2024. május 29. 15:40 // Forrás: MTI
Katar fővárosa, Doha lesz a 2036-os nyári olimpia házigazdája - állítja a Relevo spanyol portál.

A sportra szakosodott internetes sportnapilap - amelynek írását az ötkarikás ügyekben bennfentesnek számító insidethegames.biz is átvette - úgy tudja, a katari olimpiai bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közel áll a rendezés részleteinek véglegesítéséhez.    

Az arab ország ötkarikás testülete a múlt hónapban erősítette meg, hogy pályázik a 2036-os játékokra. Katar mellett Szaúd-Arábia is szívesen rendezné meg a 12 év múlva esedékes olimpiát, Indonézia és India is potenciális házigazda. Az eddigi szándéknyilatkozatok alapján a Koreai Köztársaság, Egyiptom, Lengyelország és Németország pályázata szintén várható. Korábbi sajtóhírek alapján az érdeklődőkhöz Törökország, Magyarország, valamint a közel-keleti régió országai közül néhány csatlakozhat még.

A Relevo szerint Doha a preferált jelölt a NOB tagjai között. Mellette szóló érv a kontinensek körforgásának íratlan szabálya, mely szerint Párizs (2024, Európa), Los Angeles (2028, Amerika) és Brisbane (2032, Óceánia) után Ázsia következhet a sorban a katari főváros révén. Szintén Doha javára írja a sportportál, hogy először lehetne olimpia a Közel-Keleten.

Az arab nagyváros számos világversenynek adott otthont sikerrel az elmúlt esztendőkben. Így 2015-ben Doha rendezte meg a férfi kézilabda-világbajnokságot, 2016-ban az országúti kerékpáros vb-t, 2019-ben az atlétikai vb-t, 2022 végén a labdarúgó-világbajnokságot, tavaly májusban a cselgáncs-vb-t, idén februárban pedig a vizes világbajnokságot.

vehir.hu
további cikkek
Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? Rasovszky Kristóf Rasovszky Kristóf is távozik Veszprémből? A párizsi olimpiai nyíltvízi úszószámában bronzérmet szerző Betlehem Dávid után az olimpiai bajnok Rasovszky Kristóf is búcsúzhat a veszprémi Balaton Úszó Klubtól – erről árulkodnak edzője, Szokolai László mondatai is, melyeket Porga Gyula polgármesterrel osztott meg. 2024. szeptember 3. 14:16 Orbán Viktor az olimpiáról: „A magyarok helye az első tízben van” Párizs 2024 Orbán Viktor az olimpiáról: „A magyarok helye az első tízben van” Derekas helytállásnak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Sportnak adott interjúban a magyar olimpikonok által elért eredményeket, köztük a hat aranyérmet, és úgy vélte, hogy a magyarok helye az első tízben van. 2024. augusztus 24. 10:39 Marcipánban az olimpia legszebb pillanata Párizs 2024 Marcipánban az olimpia legszebb pillanata Veszprémi szemszögből kétségkívül a nyíltvízi úszók, Rasovszky Kristóf aranya és Betlehem Dávid bronzérme volt a párizsi olimpia legszebb pillanata. Illetve az azt követő „egymásba borulás”, melyet a Kokó Cukrászda munkatársa marcipánba is öntött. 2024. augusztus 22. 11:53 Wladár Sándor: felülmúltuk az elvárásokat, Milák továbbra is megkap mindent úszás Wladár Sándor: felülmúltuk az elvárásokat, Milák továbbra is megkap mindent Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint sportolóik felülmúlták az elvárásokat a párizsi olimpián.     2024. augusztus 19. 15:45

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.