Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Lamour a varázshegyen

2010. július 15. 9:23 // Forrás: Csapody Kinga
Sokfelé és sokféle Quimby koncerten voltam már, de még a veszprémiek közül is mindig más hangulata van az Utcazene fesztivál bulijainak.


Kiss Tibi

S ahogy nekünk is ad valami többletet a barokk „díszlet”, úgy nekik is, érzelmileg kötődik a dunaújvárosi banda Veszprémhez. Még az Enyhe Fintorban játszottak először, s jönnek újra és újra, ha Murak hívja őket, s vállalják akár féláron is, mint tavaly, ha épp ezen múlik, hogy legyen-e koncert. A fesztiválok között egyedi színfolt a miénk, azzal, ahogy a korosztályok keverednek, például az ő szüleik is mindig feljönnek a Balatonról meghallgatni őket – meséli Kiss Tibi a koncert előtt –, és ahogy körülnézek az idén debütáló új színpadnál a Szentháromság téren, bizony az átlagéletkor nem 16. Középkorúak ordítják körülöttem beleéléssel a számokat – mikor véget érnek az alibiévek, és a súlyok nőnek a válladon, te röpülnél, de örülsz annak, ha valahogy megállsz a lábadon. Lánya barátjával táncoló hölgy sodor el, és amikor felcsendül a Most múlik pontosan első pár taktusa, előttem kéken világít egy telefon kijelzője a tömeg fölé tartva, rajta a hívott név: Anya.

Feljutni jeggyel sem egyszerű, de a téren kifejezetten jó, hogy lehet lépni, mozdulni önállóan is, nem csak ahogy a tömeg dobál, s az első sorok sem életveszélyesek a részegen pogózó csoportoktól. A klasszikus felállás – hogy a hangosító pultig a nagyon lelkes mag tombol – itt is megfigyelhető, de ez nem szakad meg arrébb sem, az érseki palota előtt sem csak áll és hallgat a tömeg, hanem lüktet, és énekel a zenével.

Nincsenek Líviuszos beborulós, improvizatív, hosszú instrumentális részek, nem húzzák a tömeget a felpörgésig, de mégsem biztonsági játékot játszanak. Nem lett best of album íze az idei koncertnek, a kevésbé felkapott számok mellett nem maradnak ki a mindenki által, akár a rádióból is ismertek sem. Jól szól, jól van összerakva, s tudom szeretet nélkül minden ház üres, minden városka lakatlan, minden zseni ügyetlen, félős nyuszi csak a kalapban – hát, ilyen tekintetben sem volt lakatlan a városka egy percre sem.

– Nagyon jók vagytok hozzánk, s ezt nem mondom mindig – kokettál a tömeggel Líviusz, az pedig rezonál. Átjár engem a nincs még vége bűnös hangulat, ez a mese nem az enyém, jöhetne még egy bűvös fordulat. Mikor visszatapsoljuk őket, demokratikus és meglepő fordulatként Tibi megszavaztatja a teret arról, hogy az idő rövidsége miatt a Halleluját avagy a Neki megadom magamot játsszák-e ráadásként. Mindkettőt, mindkettőt – nem suttogom, elkántálom, még kér a nép, hogy adjanak neki. Ki tudja, hogy Tibinek adná-e meg magát mindenki, vagy valóban a számnak, de belefeledkezem, vele utazom, köröskörül pedig szerelmesen csókolózó párok suttognak egymás szájába.

– Köszönöm nektek, ma is boldoggá tettetek – szép végszó a fiúktól, főleg azért, mert a kielégülés kölcsönös volt.

Galéria
Lamour a varázshegyen
vehir.hu
további cikkek
Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz: Ha egy város ismeri saját értékeit, sugárzik, ragyog Markovits Alíz, az Európa Kulturális Fővárosa program vezérigazgatója nemrégiben kapott Pro Urbe érdemérmet Veszprém város önkormányzatától. Kiemelkedő munkáját mi sem bizonyítja jobban, mint a 2023-as év sikeressége, ennek pontos részleteiről őt kérdeztük. Markovits Alíz korábban már Kőszeg városában bizonyított, mára erős kötődése van Veszprém felé is, így lánya ősszel veszprémi gimnáziumban kezdi meg tanulmányait. Az EKF sikeréről, eredményeiről, a 2023-as év nehézségeiről kérdeztük a vezérigazgatót. ma 12:47 Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv kultúra Az ikonikus veszprémi lemezlovasról, Tóthjózsiról készült könyv Nem pusztán egy fordulatos élettörténetet, hanem egy kulturális lenyomatot, egy korleírást is kaphat az 1970-es évektől napjainkig az, aki kezébe veszi a nyomdából alig pár napja megérkezett veszprémi könyvet, ami két veszprémi újságíró tollából született, a központi szereplője pedig az a lemezlovas, akinek a nevét nem kell bemutatni azoknak, akik életük során legalább egyszer megfordultak Veszprém, vagy a környék valamelyik diszkójában: „Tóthjózsi”. 2024. szeptember 14. 12:37 Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elfoglalta új helyét a millenniumi emlékmű, de az átalakulása nem állt meg Elkészült a talapzat, befejeződött a restauráció, csütörtök délután pedig megtörtént a millenniumi emlékművének újra avatása immáron a Szabadság téren. A munkálatok folytatódnak, a tér a következő hónapokban fog csak átalakulni, a mostani esemény mégis emlékezetes marad Veszprém kultúrtörténetében, hiszen egy hosszadalmas polgári vita zárulhatott le ezzel együtt. Ugyanakkor a szobor könnyen lehet, hogy néhány emberöltő múlva már nem ezt az arcát fogja mutatni, ehhez viszont az sem kell, hogy áthelyezzék, vagy sokat simogassák az emberek. 2024. szeptember 12. 22:13 Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ Navracsics Tibor: ’Egy régió álma vagy egy álom régiója?’ A 2023-as év különleges mérföldkő volt Veszprém és a Bakony-Balaton régió számára: a város viselhette az Európa Kulturális Fővárosa címet. Ez a rangos elismerés nem csupán a kulturális programok gazdagságára és sokszínűségére adott alkalmat, hanem lehetőséget biztosított arra is, hogy a város és a térség újrapozicionálja magát mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. 2024. szeptember 13. 11:41

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.