Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C
2024. július 20. Illés
Veszprém
22°C

Egész Közép-Európában egyedülálló az a villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőmű, amit Öskü mellett építettek

2024. június 4. 21:50
Magyarországon az elmúlt fél évtizedben a napenergiáé volt a főszerep, ami a megújuló energiák kiaknázását jelentette, a következő öt évben pedig az ebből nyert zöldenergia eltárolásának technikája lesz a középpontban, hangzott el kedden délelőtt a Pannon Egyetemen tartott sajtótájékoztatón, ahol pont egy olyan úttörőnek számító villamosenergia tárolására alkalmas hibrid erőművet mutattak be, ami Veszprém mellett, Öskün épült fel. Az Ideona Zrt. beruházása és az alkalmazott technológia egész Közép-Európában egyedülálló, hiszen jóval hosszabb ideig képes tárolni a napenergiát, mint technológiai elődei.

Tavaly év végén Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz tisztújító ülésén úgy fogalmazott, hogy 2024 a zöld fordulat éve lesz, a következő 15-20 évben pedig az a cél, hogy Magyarországot ez a zöldstratégia emelje még magasabb gazdasági szintre, ahol a legmodernebb keleti és nyugati technológiák találkoznak egymással.

Nem is kellett sokat várni az első látható eredményekre, 2024 júniusában elkészült Öskü mellett egy olyan hibrid napenergia-erőmű és tárolóberendezés, ami az egész közép-európai régióban újdonságnak számít, elsősorban abban, hogy a lítiumos tárolókkal ellentétben ez a vanádium alapú akkumulátor jóval hosszabb ideig képes eltárolni a megtermelt napenergiát. Ezzel az adottságával pedig éppen azt a problémát küszöböli ki, ami az Achilles-ínja volt a korábbi tárolóberendezéseknek.

A beruházást az Ideona Zrt. vitte véghez, amely cég részéről az igazgatóság elnöke, dr. Mihalovics Péter a bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy valójában már hat éve jelen vannak az energiaszektorban, eddig azonban főleg tanácsadói szolgáltatásokat végeztek, ez idő alatt pedig kikristályosodott előttük, hogy az elérhető technológiák közül a lítiummal és nátrium-szulfáttal működő energiatároló rendszerek helyett érdemesebb a vanádium alapú megoldások felé nyitni. A cég 2020 óta az áramlásos technológián alapuló Vanadium Redox Flow Battery System (VRFB) kizárólagos szakmai képviselője is lett a közép-európai régióban.

Az Ideona két évvel ezelőtt kezdett el építeni Öskü mellett egy ilyen hibrid létesítményt. A fejlesztés abban is egyedülálló, hogy élettartama a korábbi 5-6 éves intervallumnál jóval hosszabb, akár 25 évig is működhet, miközben összesen 250 kilowatt névleges teljesítményt produkál, hatórás tárolási idővel rendelkezik és 1500 kilowatt órás kapacitással bír.

Mihalovics Péter elmondta, hogy az erőmű képes a napközbeni többlet energiát a reggeli és esti órákra raktározni és leadni, amikor sokkal nagyobb a lakosság energiafogyasztási igénye.

Dr. Mihalovics PéterDr. Mihalovics Péter

A rendszer további előnye, hogy újrahasznosítható alapanyagokból készült, továbbá nem tűz- és robbanásveszélyes, mivel körülbelül 30 fokos üzemhőmérséklettel működik. Ami pedig a megtérülését illeti, a teljes életciklusra vetített beruházási költsége alacsony, nagyságrendileg fele a lítiumos akkumulátoroknak.

„A projekt célja, hogy demonstráljuk a vanadium alapú akkumulátur előnyeit a konkurens technológiákkal szemben, naperőműhöz integrált modellben, valamint gyakorlatban vizsgáljuk a rendszer stabilizációs képességét. Az Ideona Zrt. rövid távú üzleti stratégiája, hogy az elmúlt időszak napközbeni termelési csúcsoknak köszönhetően bezuhant energiaárakkal a szabadpiacra termelő napelem erőművek üzleti modelljeinek tárolóval kombinált, hibrid erőműként történő újradefiniálását támogassa.”

Mihalovics Péter ezen kívül megjegyezte, hogy az Ideona a jövőben 40 milliárd forint értékben fejleszt további napelemparkokat 2026 végéig.

Az eseményen jelen volt Steiner Attila, energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkár is, ő beszédében kihangsúlyozta, hogy az Ideona Zrt. fejlesztése kiválóan illeszkedik a magyar kormány zöldstratégiájába, amelyben kiemelt szerepet kapnak az olyan innovatív üzleti modellek, amik egyszerre fordítanak figyelmet a környezettudatos energiatermelésre, valamint a megtermelt villamosenergia még hatékonyabb eltárolására.

Felidézte, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium évekkel ezelőtt a napelemes energiatermelésre 6 ezer megawattos célt tűzött ki 2030-ra, ám ezt már az idén elérték, így a célt 12 ezer megawattra emelték.

Steiner Attila kitért arra is, hogy az ország 20-30 megawattnyi tárolókapacitással rendelkezik, ezt szeretnék megnövelni 62 milliárd forintos támogatási programból 460 megawattnyi kapacitással, ami nagyjából a paksi atomerőmű egy blokkjának termelési kapacitása.     

"Az a cél, hogy a magyar fogyasztók minél versenyképesebb áron jussanak energiához, illetve fontos, hogy ne csak felhasználói, hanem gyártói is legyünk az új technológiáknak" – mondta Steiner Attila.

Steiner AttilaSteiner Attila

Az ösküi beruházás egyébként a minisztérium egy korábbi pályázati konstrukciójának - “Karbonmentes, többlet villamos energia innovatív elektrokémiai tárolását elősegítő
fejlesztések megvalósítása című kiírás - támogatásával valósulhatott meg, a  Pannon Egyetem és a Budapesti Műszaki Egyetem részvételével és az Ideona Zrt. konzorciumi vezetősége mellett 1 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás segítségével. A teljes beruházás összege pedig másfél milliárd forint volt, amiből hét darab energiatároló konténeregységet telepítettek a napelemfarm mellé.

Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) azt emelte ki, hogy a térség fejlesztése növeli az adóbevételeket, amely további beruházások megvalósulásához járul hozzá. „Öskü jól döntött, amikor a település határában egy ipari parkot hozott létre, hiszen az ilyen fejlesztések segítenek önfenntartóvá tenni a telelpülést.”

A képviselő megemlítette, hogy a Kormány többek közt a Magyar Falu Programon keresztül 100%-os intenzitású pályázatokkal is támogatja a falvakat, de az a cél, hogy minden település el tudjon indulni olyan pályázati kiírásokban is, ahol már önrészre is szükség lesz, ehhez pedig stabil és erős gazdaságra van szükség helyi szinten.

Ovádi PéterOvádi Péter

A sajtótájékoztatónak helyt adó Pannon Egyetem részéről Csillag Zsolt, kancellár felidézte, hogy az egyetem már évtizedek óta a zöldenergiával és a természetvédelemmel foglalkozó szakokat hirdet, gyakorlatilag elsőként az országban. Az új beruházással megvalósuló hatékony energiatárolás, kereskedelmi és ellátásbiztonsági szempontból is fontos - tette hozzá.

Kiemelte, hogy az országban a Pannon Egyetem az első, amelynek az egyik kampuszánál sikerült elérni, hogy teljes mértékben leváljanak a földgázról és kizárólag – részben saját maguk által napenergiával megtermelt – elektromos árammal oldják meg a fűtést.

Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletében arról beszélt, hogy az egyetem dolgozói elemzik a berendezés működését, a következő öt évben kifejezetten az energiatárolás megvalósításával kapcsolatos fejlesztésre koncentrálnak.

Ahogy fogalmazott, az elmúlt öt év a napelemek fejlesztéséről szólt, a következő az energiatároló rendszerekről fog, aminek úttörője lett az Ideona Zrt.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Mintegy 200 denevér tölti a nyári hónapokat a veszprémi Érseki Palota padlásterében Közel száz denevér érkezett április második felében a veszprémi Érseki Palota padlásterébe, ahol a nőstény egyedek és néhány hete született kölykeik a nyári hónapokat töltik. Az „érsekségi denevérek” visszatérő vendégek a közel 250 éves barokk épületben, ezért a Veszprémi Főegyházmegye a várnegyed megújításának munkálatait úgy ütemezi, hogy a védett – fényre és zajra is érzékeny – állatokat ne zavarják, sőt az Érseki Palota díszkivilágítását is módosították. tegnap 22:35 Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Az Európai Parlament megválasztotta Von der Leyent az Európai Bizottság elnökévé Újraválasztotta az Európai Parlament plénuma csütörtökön Strasbourgban Ursula von der Leyent az Európai Bizottság elnöki tisztségébe. 2024. július 18. 15:23 Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Pannon Egyetem Az átállás a megújuló energiára nonszensz tündérmese Második alkalommal rendezték meg a HOPE fenntarthatósági konferenciát a Pannon Egyetemen csütörtökön. 2024. július 18. 22:55 Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Balaton Megdőlt az esetszámrekord a Balatonnál Drasztikusan megnövekedett a Magyar Vöröskereszt által működtetett Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat által ellátottak száma a júliusi tartós hőhullám miatt, az önkéntesek már csaknem kétezer bajbajutotton segítettek - derül ki a szervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből. 2024. július 17. 14:58

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.