Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Orbán békét, Dobrev erősödést remél

2024. június 9. 11:15 // Forrás: MTI
Az EP-listavezetők és a miniszterelnök is élt szavazati jogával, és nyilatkoztak a sajtónak is. Összeszedtük, ki mit mondott.

Orbán Viktor: a választás tétje háború vagy béke

Ez az első olyan európai választás, amikor van egy olyan téma, amely áthúzódik a tagállamok szinte mindegyikén: mindegyik országban a háborúról szól a kampány, ez most összeurópai kérdés - mondta Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, miután leadta voksait az európai parlamenti és önkormányzati választáson a főváros XII. kerületében.

Újságírói kérdésekre válaszolva kifejtette, hogy két lépésben lehet eljutni az ukrajnai békéig. Először ma meg kell nyerni Európában ezt a választást, melynek eredményét indokolt lesz úgy értelmezni, hogy az európai emberek véleményt mondhattak a háborúról és a békéről. Ez a munka egyik fele, a másik felét pedig a békét akaró amerikai embereknek kell elvégezniük az amerikai elnökválasztáson - tette hozzá.

Orbán Viktor nyilatkozik, miután leadta szavazatát (MTI/Koszticsák Szilárd)Orbán Viktor nyilatkozik, miután leadta szavazatát (MTI/Koszticsák Szilárd)

Dobrev Klára: arra számítunk, hogy még több szavazónk lesz

Dobrev Klára azt követően nyilatkozott, hogy férjével, Gyurcsány Ferenccel, a Demokratikus Koalíció elnökével együtt leadták a szavazatukat. A várható EP-mandátumaikra vonatkozó kérdésre a politikus  hangsúlyozta, azt várják, hogy nagyon-nagyon sok szavazójuk lesz "és egyre több". Egyúttal azt is leszögezte, hogy egyetlen erős, baloldali, szociáldemokrata szövetség van, mégpedig a DK-MSZP-Párbeszéd szövetsége.

Dobrev Klára kijelentette, a kampányban választ adtak arra a kérdésre, hogy "aki igazán ellenzéki", annak egyszerű a választás. A Fideszre nem lehet szavazni és különösen a fővárosban, de szerte az országban sem lehet olyan pártra szavazni, mint a Tisza, ami nem határolódik el egyértelműen a "Fidesz jelöltjétől" Budapesten, és nem Karácsony Gergelyt támogatja - tette hozzá.

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (MTI/Szigetváry Zsolt)Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc (MTI/Szigetváry Zsolt)

Magyar Péter: új rendszerváltást szeretnénk

Fontos választás a mostani, ma azt mondhatják a magyar emberek, hogy "eddig és ne tovább!" - mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, európai parlamenti listavezetője vasárnap újságíróknak, miután leadta szavazatát Budapest XII. kerületében. Hozzátette: új rendszerváltást szeretnének. Magyar Péter azt mondta, olyan eredményre számít, ami "talán a Holdról nem fog látszani, de a Karmelita kolostorban bizonyosan", az emberek erős jelzést küldenek a hatalomnak.

"Le fogjuk zárni az elmúlt 20 évet" - jelentette ki, és úgy fogalmazott: ez nem egy rövidtávfutás, inkább egy maratonba oltott gátfutás lesz. A politikus arra biztatott mindenkit, hogy ne féljenek, a szavazófülke magányában bárkire szavazhatnak "bárhogyan is zsarolják, nyomasztják őket a fideszes földesurak, alispánok, főispánok, ne adják el szavazatukat". Magyar Péter elmondta, az ötből négy szavazóívet vett fel, a főpolgármester-jelöltit nem, mert nem tud választani a jelöltek között.

Magyar Péter nyilatkozik (MTI/Hegedüs Róbert)Magyar Péter nyilatkozik (MTI/Hegedüs Róbert)

Deutsch Tamás: a magyar emberek megállíthatják a háborúpárti törekvéseket

Deutsch Tamás - miután vasárnap reggel a II. kerületben leadta szavazatát - újságíróknak azt mondta: arra számít, hogy a "jóakaratú magyar emberek milliói megálljt parancsolnak a háborúpárti hangoknak, törekvéseknek". A kormánypárti politikus hozzátette: nagyon bizakodó, mert a Fidesz-KDNP szombaton minden idők legnagyobb mozgósító akcióját valósította meg, több, mint egymillió "jóakaratú békepárti magyar polgárral" találkoztak. Ha mindenki elvisz magával még egy embert, akkor a 2 milliót is meghaladhatja a békepárti szavazatok száma - mondta.

Deutsch Tamás történelminek nevezte a választást, hangsúlyozva, hogy ötödik alkalommal van módja a magyaroknak európai parlamenti képviselőket választani, és az emberek most a háború és béke kérdésében dönthetnek. Úgy értékelt, a magyar politikai élet világosan tagolódik: a Fidesz és a KDNP képviseli "a magyar polgárok milliói által vallott békepárti álláspontot", a kormánypártokon kívül "mindenki háborúpárti álláspontot képvisel".

Deutsch Tamás szavaz (MTI/Balogh Zoltán)Deutsch Tamás szavaz (MTI/Balogh Zoltán)

 

vehir.hu
további cikkek
Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület választás 2024 Régóta nem volt ennyire színes a veszprémi képviselő-testület Bár csak októbertől alakulnak meg hivatalosan az önkormányzatokban az új képviselő-testületek, a megbízóleveleket az újonnan megválasztott képviselőknek már átadták. Veszprémben kedden délután a városházán több olyan politikus is átvette ezt a dokumentumot, akinek első ciklusa lesz képviselőként. 2024. június 19. 1:29 Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek Orbán Viktor: Európában a békepártiak győztek  Európában a békepártiak győztek - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke az M1 aktuális csatornán hétfő este sugárzott interjúban. 2024. június 11. 12:52 Ők debütálnak polgármesterként a környéken Ők debütálnak polgármesterként a környéken Habár Veszprémben Porga Gyula győzelme nem forgott kockán, a környéken több polgármesteri szék bérlője megváltozott az önkormányzati választás után. Körképünkben megmutatjuk, hogy hol milyen változások történtek, a városoktól a kisebb falvakig. 2024. június 11. 22:04 A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában A jobboldal előretört, több kormány pedig megbukott az EP-választás után Európában Emmanuel Macron, francia elnök vasárnap éjszaka bejelentette, hogy még a nyáron feloszlatja a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki. Döntésének oka, hogy pártja, a centrista Reneszánsz párt messze elmaradt a Marine Le Pen által vezetett szélsőjobboldali Nemzeti Tömörüléstől. Az EP-választás a baloldali belga kormányt is megbuktatta, Olaszországban és Németországban pedig kimagaslóan szerepeltek a jobboldali pártok. 2024. június 10. 11:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.