Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több mint száz filmvetítés négy nap alatt

2024. június 13. 13:36
Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult.

A filmünnep első vetítésének közönségét Porga Gyula polgármester köszöntötte, felidézve: nagyjából fél éve fejeződött be a 2023-as kulturális évad, de az EKF programja tovább él. A polgármester rámutatott: a program szempontjából fontosak voltak felvezető évek, ez volt a kísérletezés ideje, majd 2023 az ünneplésről szólt, most pedig a harmadik szakaszban járunk, amikor már az a kérdés, hogy hogyan tartsuk életben a csodát, ami megtörtént velünk, hogyan tudjuk megtartani azt, ami megváltoztatta a hétköznapjainkat. A Mozgókép Fesztivál már a felkészítő időszakban megérkezett hozzánk, és hálásak vagyunk azért, hogy továbbra is számíthatunk a filmes szakmára. 

Porga GyulaPorga Gyula

Büszkék vagyunk arra, hogy több éve házigazdái lehetünk a Mozgókép Fesztiválnak – ezt már Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentette ki. Mint mondta, számunkra a művészetek és a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének igényes módja, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszköz is. Vannak olyan sikeres régiók Európában, amik gazdaságukat szinte kizárólagosan a táj szépségére, az ott élő emberek szofisztikáltságára, a művészet teljesítményére alapozzák, és Veszprém is szeretne közéjük tartozni. A miniszter a térségi összefogás erejére is rámutatott, hiszen a fesztiválnak Veszprém mellett Balatonfüred és Balatonalmádi is helyszíne. 

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Káel Csaba, a mozgóképért felelős kormánybiztos a programot ismertetve kijelentette: az elkövetkezendő négy napban közel száz mozgóképes alkotást nézhetünk meg, többet közülük a szabad ég alatt: a térség igazi bája a História kertben, a Tagore sétányon vagy az almádi strandon mozizni. Az idei fesztivál érdekessége, hogy összegyűjtötte az elmúlt év mozgóképes termését, a moziba, televízióra és streaming-szolgáltatóknak készített munkákat, amelyek műfajukban is nagyon sokszínűek. Káel kijelentette: tavaly csúcsot ért a Magyarországon készült filmek száma és az itt erre költött pénz, mintegy 1 milliárd dollár is. De nemcsak mennyiségben, minőségben is büszkék lehetünk a Magyarországon forgatott munkákra: erre jó példa a Szegény párák (Poor Things), Yorgos Lanthimos alkotása Emma Stone főszereplésével, ami négy Oscar-díjat is bezsebelt. 

Káel CsabaKáel Csaba

A szombatig tartó filmszemlén három városban (Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred), köztük a megyeszékhely számos helyszínén (Foton, Expresszó, Hangvilla, História-kert, Agóra, Várbörtön) zajlanak programok, vetítések, közönségtalálkozók. A pontos program és a jegyek elérhetők a fesztivál honlapján: mozgokepfesztival.hu

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban kultúra Bübük a bábok között - Györgydeák György kiállítás nyílt a Kabóca Bábszínházban A Múzeumok Éjszakája keretében nyitották meg Györgydeák György műveiből álló kiállítást, melynek a Kabóca Bábszínház új, Deák Ferenc utcai épülete ad otthont. ma 15:17 Egry József nyomában kultúra Egry József nyomában A Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatot Veszprémben a Laczkó Dezső Múzeum nyitotta meg Csend és fény című kiállításával: a mester, Egry József után tanítványára, közeli barátjára, Szalai Zoltán festőművészre és művésztanárra szeretnék irányítani a figyelmet a június 22-én nyíló életmű-kiállítással. tegnap 21:41 Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás kultúra Megnyílt a Pablo és Picassohoz kapcsolódó kiállítás A Pannon Várszínház legújabb előadása a Pablo és Picasso, avagy az állatok karneválja című családi musical. Ehhez kapcsolódóan a teátrum gyermekrajz pályázatot hirdetett. A beérkezett pályaművekből pénteken nyílt kiállítás a színházban, Formákban a világ címmel. tegnap 16:08 Gryllus Dániel a költészet szerepéről kultúra Gryllus Dániel a költészet szerepéről Idén Gryllus Dániel, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, a Kaláka alapító tagja nyitotta meg a veszprémi Ünnepi Könyvhetet. A szavakat dallamok követték, Gryllus citerával kísérte magát, s persze a nóták között mesélt könyvekről is, versekről, Kányádiról, Weöres Sándorról… Órákig tudtuk volna hallgatni… tegnap 17:02

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.