Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

Több mint száz filmvetítés négy nap alatt

2024. június 13. 13:36
Szerda este a História-kertben nyitotta meg kapuit a MOZ.GO filmfesztivál. Az első este Fazakas Péter Ma este gyilkolunk című játékfilmjét mutatták Kern András és Hermányi Mariann főszereplésével, a vetítés közönségtalálkozóval zárult.

A filmünnep első vetítésének közönségét Porga Gyula polgármester köszöntötte, felidézve: nagyjából fél éve fejeződött be a 2023-as kulturális évad, de az EKF programja tovább él. A polgármester rámutatott: a program szempontjából fontosak voltak felvezető évek, ez volt a kísérletezés ideje, majd 2023 az ünneplésről szólt, most pedig a harmadik szakaszban járunk, amikor már az a kérdés, hogy hogyan tartsuk életben a csodát, ami megtörtént velünk, hogyan tudjuk megtartani azt, ami megváltoztatta a hétköznapjainkat. A Mozgókép Fesztivál már a felkészítő időszakban megérkezett hozzánk, és hálásak vagyunk azért, hogy továbbra is számíthatunk a filmes szakmára. 

Porga GyulaPorga Gyula

Büszkék vagyunk arra, hogy több éve házigazdái lehetünk a Mozgókép Fesztiválnak – ezt már Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentette ki. Mint mondta, számunkra a művészetek és a kultúra nemcsak a szabadidő eltöltésének igényes módja, hanem közösségteremtő és gazdaságélénkítő eszköz is. Vannak olyan sikeres régiók Európában, amik gazdaságukat szinte kizárólagosan a táj szépségére, az ott élő emberek szofisztikáltságára, a művészet teljesítményére alapozzák, és Veszprém is szeretne közéjük tartozni. A miniszter a térségi összefogás erejére is rámutatott, hiszen a fesztiválnak Veszprém mellett Balatonfüred és Balatonalmádi is helyszíne. 

Navracsics TiborNavracsics Tibor

Káel Csaba, a mozgóképért felelős kormánybiztos a programot ismertetve kijelentette: az elkövetkezendő négy napban közel száz mozgóképes alkotást nézhetünk meg, többet közülük a szabad ég alatt: a térség igazi bája a História kertben, a Tagore sétányon vagy az almádi strandon mozizni. Az idei fesztivál érdekessége, hogy összegyűjtötte az elmúlt év mozgóképes termését, a moziba, televízióra és streaming-szolgáltatóknak készített munkákat, amelyek műfajukban is nagyon sokszínűek. Káel kijelentette: tavaly csúcsot ért a Magyarországon készült filmek száma és az itt erre költött pénz, mintegy 1 milliárd dollár is. De nemcsak mennyiségben, minőségben is büszkék lehetünk a Magyarországon forgatott munkákra: erre jó példa a Szegény párák (Poor Things), Yorgos Lanthimos alkotása Emma Stone főszereplésével, ami négy Oscar-díjat is bezsebelt. 

Káel CsabaKáel Csaba

A szombatig tartó filmszemlén három városban (Veszprém, Balatonalmádi, Balatonfüred), köztük a megyeszékhely számos helyszínén (Foton, Expresszó, Hangvilla, História-kert, Agóra, Várbörtön) zajlanak programok, vetítések, közönségtalálkozók. A pontos program és a jegyek elérhetők a fesztivál honlapján: mozgokepfesztival.hu

Schöngrundtner Tamás
Szalai Csaba
további cikkek
Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. tegnap 14:30 Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben VeszprémFest Ilyen jól még nem szólt az Africa Veszprémben De nem csak az Africa. A VeszprémFest szombati zárónapjára Kaliforniából érkezett a Toto, és bár a zenekar tagjai közül többen már a hatvanas éveiket tapossák, kétórás fellépésüket úgy tolták végig az eső miatt az arénába költöztetett koncerten, hogy esélyt sem adtak adnak annak a kritikának, hogy csupán egy kelet-európai haknira jöttek Veszprémbe. 2024. július 21. 14:34 Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál Július 29-én kezdődik a veszprémi Auer Fesztivál A Mendelssohn Kamarazenekar tizedik alkalommal rendezi meg Veszprémben július 29. és augusztus 3. között az Auer Fesztivált a veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére. 2024. július 21. 11:51 A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni VeszprémFest A jazz egy kedves szakállas pasi, aki szeretne megismerkedni Van az a sztereotípia a jazz-zenészekről és úgy általában a jazzről, hogy azt füstös new yorki bárokban afroamerikai zenészek adják elő szintén hasonló összetételű közönségnek. Ezzel pedig jelentősen szegregálva műfajt és a közönséget is. Ezért is bátor vállalkozás minden évben a VeszprémFesttől, hogy a koncertsorozat valamelyik napját a jazznek szentelik. Viszont, ha elfogadjuk, hogy a VeszprémFest a két évtizedes múltjával már-már küldetést vállal, hogy hirdesse a zenei sokszínűséget, akkor szinte kötelező a jazzes nap a fesztiválon. Gregory Porterben pedig hű szövetséges találtak ebben a küldetésben, aki immáron másodszor lépett fel péntek este a veszprémi színpadon, koncertje pedig sztereotípia-romboló volt. 2024. július 20. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.