Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C
2024. július 23. Lenke
Veszprém
21°C

A magyarok zártak az élen a kajak-kenu Eb éremtáblázatán

2024. június 17. 17:31 // Forrás: kajakkenusport.hu
A magyar gyorsasági válogatott összességében 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel zárta a hazai rendezésű kajak-kenu Európa-bajnokságot, amivel az éremtáblázat élén végzett.

A hétvége zárónapjának délutánjára már csak az ötezer méteres távok maradtak a szegedi Európa-bajnokságon. Magyar szempontból ezúttal sem lehet ok a panaszra, hiszen férfi kenuban Adolf Balázs, női kajakban pedig Kőhalmi Emese is Európa-bajnok lett. Varga Ádám hatalmas csatában ezüstérmet szerzett a férfi kajakosok döntőjében, a női kenusoknál pedig Kisbán Zsófia a dobogó legalsó fokára állhatott fel.

Adolf Balázs már harmadik versenyszámában állt rajthoz Szegeden, és négy világbajnoki cím után, megszerezte első Európa-bajnoki aranyérmét is. Az FTC kenusa ötezer méter abszolút esélyeseként szállt vízre, legnagyobb kihívója pedig a független színekben induló Ivan Patapenka volt, aki a rajt után majdnem hibázott, amikor a kiskörhöz kihelyezett bójánál akart elfordulni.

Hamar rájött azonban, hogy nem jó irányba halad és még vissza tudott menni Balázs elé. Adolf végig együtt haladt riválisával és arra várt, hogy elérjenek az utolsó kör utolsó fordulójához. Ekkor kenusunk az élre állt és meg sem állt a győzelemig. Adolf négy világbajnoki cím után megszerezte felnőtt pályafutása első Európa-bajnoki címét, ráadásul hazai közönség előtt.

Adolf Balázs (forrás: kajakkenusport.hu)Adolf Balázs (forrás: kajakkenusport.hu)

A fehérorosz srác nem nagyon akarta, hogy előre menjek. Ezt kihasználtam, pihentem a vizén, szerintem ez tanulságos volt számára és többször ebbe a hibába nem fog beleesni. Én azt éreztem, hogy pihent vagyok, egyedül a meleg és kiszáradás okozott némi gondot. A végére is hagyhattam volna a döntést, de inkább a biztonságra mentem, és az utolsó kör elején előztem

 – nyilatkozott az M4 Sportnak a Ferencváros kenusa.

Női K-1 5000 méteren Kőhalmi Emese címvédőként várta a startot, hiszen a tavalyi krakkói Európa-bajnokságnak minősülő Európa Játékokon nem szerepelt ez a szám, előtte 2022-ben pedig a KKNKKA versenyzője tudott győzedelmeskedni. Az élbolyban Emese mellett svédek „mindenevő” tehetsége Melina Andersson, norvég Maria Virik és a spanyol Miriam Vega evezett.

Emese a tőle megszokott okos versenyzést hozta, ő is kivárt az utolsó háromszáz méterig és ekkor indította meg a hajrát. Az utolsó métereken minden erejére szüksége volt, hiszen nagyon jött mellette Melina Andersson, de végül fiatal kajakosunk érte el előbb a célvonalat.

Kőhalmi Emese (forrás: kajakkenusport.hu)Kőhalmi Emese (forrás: kajakkenusport.hu)

Fantasztikus volt, hogy hazai közönség előtt tudtam versenyezni, minden egyes körben, amikor eljöttem előttük, hallottam a buzdítást és nagy erőt tudtam belőle meríteni. Reménykedtem benne, hogy az utolsó fordulónál el tudok jönni és akkor már csak a többiekre kell figyelnem, hogy mennyire jönnek fel a végén. Előtte próbáltam pihenni a többiek vizén, szerintem elég jól sikerült

– mondta a Kovács Katalin Akadémia világbajnok versenyzője.

Varga Ádám legutóbb a 2020-as magyar bajnokságon versenyezett K-1 5000 méteren, akkor Noé Bálint mögött a második helyen végzett. Az immár kétszeres Európa-bajnok klasszis vasárnap délután olyan ellenfelekkel szállt harcba, mint a portugál Fernando Pimenta, vagy éppen a dánok maratonspecialistája, Mads Pedersen.

4700 méter után együtt érkeztek meg az utolsó háromszázhoz és egy igazán látványos véghajrát láthattak a szurkolók. A három kajakos szorosan egymás mellett vágtázott, végül a középen haladó Pimenta volt az, aki győztesen ki ebből. Ádám és Pedersen szinte egyszerre értek be, csak a célfotó után vált hivatalossá, hogy a KSI versenyzője állhat fel a dobogó második fokára.

Varga Ádám (forrás: kajakkenusport.hu)Varga Ádám (forrás: kajakkenusport.hu)

Valóban nagyon izgalmas volt, mert egészen a végéig nem sikerült leszakítanunk a mezőnyt, folyamatos volt a forgás, ment a harc a vizekért. Én pont ezért indultam el ötezren, hogy ilyen csatákban legyen részem. Teljesen elégedett vagyok az eredménnyel, az volt a célom, hogy ott legyek az első bolyban és végig harcban legyek, ez sikerült

– értékelt Varga Ádám.

Az Európa-bajnokság zárásaként a nap legegyoldalúbb versenyét láthattuk női C-1 5000 méteren. Kisbán Zsófia egyik volt annak a három versenyzőnek, akinek sikerült megszöknie a többiektől, de ezután hamar szétszakadt az élboly is. A Lágymányosi Spari kenusa harmadik helyre betonozta be magát, amit senki sem veszélyeztett, így a 2024-es szegedi Európa-bajnokság magyar szempontból egy bronzéremmel ért véget.

Kisbán Zsófia (forrás: kajakkenusport.hu)Kisbán Zsófia (forrás: kajakkenusport.hu)

Teljesen ki tudtam magam evezni. A múlt hétig gyorsítottam 200-ra és 500 méterre, úgyhogy onnan átmenni az ötezerre kicsit nagy falatnak tűnt, de mindent megtettünk az edzőmmel, úgyhogy nem vagyok csalódott  

– értékelt a Lágymányosi Spari sportolója.

Ezzel a számmal hivatalosan is befejeződött a 2024-es szegedi ECA Gyorsasági és Para Kajak-Kenu Európa-bajnokság. Gyorsasági csapatunk 10 arany-, 6 ezüst- és 4 bronzéremmel az éremtáblázat élén zárt. Para csapatunk egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett, míg SUP szakágban 2 arany, 3 ezüst és 2 bronz volt a magyar termés.

Az éremtáblázat:

Forrás: kajakkenusport.huForrás: kajakkenusport.hu

vehir.hu
további cikkek
Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” sport Kammerer-Kucsera: „Ha a másikat nézed, sose leszel sikeres” Kammerer Zoltán olimpiai- és világbajnok és Kucsera Gábor világbajnok kajakozók sportkarrieri pályafutásából rendkívül nehéz lenne egy pillanatot kiemelni. A budapesti Allee Bevásárlóközpont mégis megtette egy fotókiállítás keretében, ami a sport fontosságát, valamint az élsportolók megjelenésének hatásait hangsúlyozza. Kucsera és Kammerer a 2006-os szegedi síkvízi kajak-kenu világbajnokság egyik megfeszítő pillanatában láthatóak a kiállítás anyagában, amint a bronzéremért küzdenek. De mi van most a két világklasszis sportolóval? Hogyan élnek ma, miként emlékeznek a történelmi pillanatokra, és milyen útravalót adott számukra a sport? Mit ajánlanának azoknak a fiataloknak, akik most ragadnának lapátot és vágnának bele a kajak-kenu világába? Többek között ezeket a kérdéseket tettük fel Kucsera Gábornak és Kammerer Zoltánnak, akik a fotókiállítás apropóján páros interjút adtak a Vehírnek. 2024. április 15. 21:54 Tíz éremmel és 15 kvótával zárták a kajak-kenu a vb-t a magyarok kajak-kenu Tíz éremmel és 15 kvótával zárták a kajak-kenu a vb-t a magyarok A magyar küldöttség tíz éremmel, két arannyal, öt ezüsttel és három bronzzal, valamint 15 párizsi kvótával - a maximális hat férfi kajakossal és három férfi kenussal, valamint négy női kajakossal és két női kenussal - térhet haza a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságról. 2023. augusztus 27. 17:25 Kajakarany, pólóbronz és pontszerző helyek olimpia Kajakarany, pólóbronz és pontszerző helyek A magyar női kajaknégyes címét megvédve aranyérmet szerzett szombaton 500 méteren a tokiói olimpián, a női vízilabda-válogatott bronzéremmel térhet haza, a kenusoknál Balla Virág és Takács Kincső, a birkózóknál Muszukajev Iszmail, öttusában pedig Marosi Ádám végzett pontszerző helyen. 2021. augusztus 7. 19:19 Hitet és önbecsülést is nyertek a női kajaknégyes tagjai olimpia Hitet és önbecsülést is nyertek a női kajaknégyes tagjai Hitet és önbecsülést is nyertek aranyérmük mellé a tokiói olimpia szombati napján aranyérmes női kajaknégyes tagjai, akik elmondták, elsősorban saját maguknak bizonyítottak ezzel a sikerrel. 2021. augusztus 7. 8:07

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.