Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A magyarok félnek a daganatos megbetegedésektől, mégsem járnak szűrővizsgálatokra

2024. június 19. 15:14 // Forrás: MTI
A magyarok több mint fele fél a daganatos megbetegedéstől, mégis csak minden ötödik megkérdezett tesz meg minden tőle telhetőt a megelőzés érdekében - összegezték szerdán egy kerekasztal-beszélgetésen az Affidea Magyarország által készített országos, reprezentatív kutatás eredményét.

A közlemény szerint "a felmérés lesújtó képet ad a magyarok rákprevenciós attitűdjéről, és részben magyarázza, hogy miért vagyunk világelsők számos daganatos megbetegedésben".

"Elkeserítő eredménye a kutatásnak, hogy rákszűrő-vizsgálatokra a lakosság majdnem fele, 49 százaléka egyáltalán nem jár". A férfiak, a 39 év alattiak, valamint a nyolc általánost végzettek jelentősen magasabb arányban hagyják ki a vizsgálatokat, mint a többi csoport.

A kutatásból kiderül, hogy a legalább néhány évente szűrésre járók többsége maximum 25 ezer forintot, 14 százalékuk 25-50 ezer forintot költ a vizsgálatokra, és a diplomások áldoznak a legtöbb pénzt erre. A diplomások 22 százaléka 25-50 ezer forintot, 11 százaléka pedig 50-75 ezer forintot is elkölt egy évben a vizsgálatokra. A szűrővizsgálatok országszerte elérhetőek az állami intézményekben, vagyis aki akar, az anyagi lehetőségektől függetlenül el tud menni ezekre a vizsgálatokra. A tumorhoz vezető állapot szűréssel felderíthető, és minél korábbi stádiumban veszik észre a daganatot, annál nagyobb az esély arra, hogy eredményesen gyógyítható.

A közleményben leírták, hogy a stressz gyengíti az immunrendszert, amely így "nagyobb eséllyel ad lehetőséget a rákos sejtek burjánzásának". Kiderült a kutatási eredményekből az is, hogy a passzív dohányzók nem járnak tüdőszűrésre, az aktív dohányzók nem akarnak leszokni. Az is írták, hogy a nők közel fele évente jár tüdőszűrésre, míg a férfiaknak csak harmada. Tüdőszűrés 40 éves kortól évente javasolt azoknak is, akiknél nincs magas rizikó a tüdőrák kialakulására vonatkozóan. A közlemény szerint melanómaszűrésre 30 éves kor fölött évente ajánlott járni. A nőknek a mammográfiai vizsgálat 45 és 65 éves kor között kétévente, a méhnyakrák-szűrés 21 éves kortól három évente ajánlott. A férfiaknak 50 éves koruk felett a rendszeres prosztatavizsgálat és a vastagbéldaganat szűrése javasolt.

vehir.hu
további cikkek
Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete idősek világnapja Idősek Ünnepe Veszprémben: a múlt öröksége és a jövő ígérete Az Idősek Világnapja alkalmából ismét összegyűltek Veszprém szépkorú polgárai, hogy együtt ünnepeljék az idősebb generációkat, és emlékeztessenek mindenkit arra, milyen fontos szerepet játszanak a város életében. Az Agóra Kulturális Központ ünnepi hangulatban fogadta azokat, akik az élet hosszú évei során nemcsak családjuk, hanem Veszprém város közösségének építésében is részt vettek. Az esemény, amely évről évre növekvő figyelmet kap, a város egyik legfontosabb közösségi ünnepe lett, ahol a generációk közötti összetartozás erősítése kerül a középpontba. ma 8:53 A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól közélet A Nébih óva int a Sajóból kifogott halaktól Akut kockázat nem áll fenn és a toxikus nehézfémek is határérték alatt vannak, azonban a vizsgált halakban az arzéntaralom mégis megemelkedett, amiért a hivatal nem javasolja a fogyasztásukat. tegnap 14:53 Tető alá került a Ficánka óvoda terasza közélet Tető alá került a Ficánka óvoda terasza Vásárral és új pergolával ünnepelték Szent Mihály napját a kádártai Ficánka Tagóvodában csütörtökön. tegnap 11:06 Az állatvédelem csapatmunka állatvédelem Az állatvédelem csapatmunka Hétfőn elindul az idei állatvédelmi témahét, amihez az országban több mint 2200 bölcsőde, óvoda és iskola csatlakozott már, előtte viszont Veszprémben zárult egy tizenhét állomásból álló roadshow, amin kifejezetten a pedagógusoknak mutatták be azt a módszertant, amivel hatékonyan lehet átadni az állatvédelemmel kapcsolatos ismereteket a gyerekeknek. tegnap 15:24

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.