Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Új hangzást adnak a verseknek

2010. július 18. 6:20
A Kávészünet célja, közelebb vinni az irodalmat a közönséghez. Popovics György hangja és Németh Ferenc gitárzenéje ideális ehhez.

- Ketten zenésítjük meg a verseket, a fesztiválokon azonban jobban hangzik, ha van mögöttünk dob, basszus, esetleg zongora, ilyenkor megnő a zenekar létszáma, Veszprémbe négyen érkeztünk.

- Miért döntöttetek a versek megzenésítése mellett?

- Spontán dologról beszélhetünk. Kollégista korunkban együtt ültünk a klubszobában Fecóval, az ő kezében gitár, én a zongoránál. Kezembe vettem egy verses kötetet, a többi már jött magától. A Kaláka népies hangulatot ad a verseknek, a Mistral jazzesebb irányvonallal dolgozik, mi fiatalok vagyunk, szeretjük a pop, rock zenét, így természetes, hogy igyekszünk fiatalosabbá tenni a verseket.

- A ritmus a művekben rejtőzik?

Így van, de az is befolyásolja a végeredményt, hogy épp milyen hangulatban olvassuk a verset, de lényegében maga a mű adja meg, mit kíván.

- A hallottak alapján ez akár beat box is lehet.

- Ezt a héten találtuk ki, amikor az Utcazene Fesztiválra gyakoroltunk, a vers lüktetése adta az ötletet.


Németh Ferenc és Popovics György

- Milyen munkamegosztásban készülnek a dalok?

- Együtt készítjük őket. Az ének témát én adom, attól függően mit érzek magamban a vers láttán, vagyis improvizálok, a gitár hangzást Feri adja alá, így alakul ki a végleges változat, de előfordul, hogy beleszólunk egymás munkájába. Persze nem megy ez mindig zökkenőmentesen, vannak kisebb viták. Feco egy kicsit a rockosabb irányvonalat szereti, hozzám a pop, r'n'b áll közelebb, de ez az ötvözet visszajön a dalainkon is.

- Voltatok már az Utcazene Fesztiválon?

- Először vagyunk itt, nagyon izgultunk, milyen lesz a fogadtatás, de nagyon sokan voltak az előadásainkon, közvetlenek az emberek. Remek hangulatú rendezvény, főleg esténként, amikor már nincs nagy meleg, és kiülhetünk jammelni az utcára. Nem tudom pontosan ki említette, hogy van egy ilyen verseny lehetőség Veszprémben, de a lényeg, hogy megragadtuk a lehetőséget. Nem a megmérettetés a fontos, hanem az, hogy abban az egy órában amikor zenélünk, elégedettek legyenek a nézők. Szerintem nagyon sokan csak a hangulat miatt érkeztek az utcazenészek közül, az, hogy még nyerni is lehet, csak ráadás.

- Egy saját számot is előadtatok.

- A Pocakos lány esetében egy viccesebb dalról van szó, egy kollégista ismerősünk ihlette, természetesen tud róla, hogy róla szól. Több vidám dalt is írtunk már, például különböző bálok alkalmával.

- Mennyi vers van a repertoárotokban?

- 25-30 verset dolgoztunk fel eddig, ez időben közel 2 órát tesz ki, de folyamatosan bővül. Rámehetnénk a mennyiségi munkára is, de fontos, hogy amit megmutatunk a közönségnek, az magas színvonalú legyen. Nagyon nehéz kiválasztani az olvasott 3-4000 versből, melyiknek adjunk új hangzást. Személyes kedvencem József Attila Óda című alkotása, de azonban ennek olyan a szerkezete, amit nem tudunk a mi stílusunkban megzenésíteni. Egyébként egyre több fiatal költő keres meg minket, zenésítsük meg az ő alkotásaikat.

- Jövőre is láthatunk itt titeket?

- Nagyon jó lenne újra Veszprémben zenélni, remélem jöhetünk. Már csak azért is, mert rengeteg nagyon szép lányt láttunk. A zenei csemegék is kényeztetnek, a Parov Stelar és az Irie Maffia koncertjét semmi pénzért nem hagytuk volna ki.

- Egy televíziós tehetségkutatóban is szerepeltetek nem rég. Mennyiben változtatta ez meg a zenekar életét?

- Előtte is volt bőven fellépésünk, a műsornak köszönhetően persze rengetegen megismertek minket, jobban kinyílt a világ.

- Némi küldetés tudatot vélek felfedezni a munkátokban.

- Mindenképpen célunk, hogy a mai fiatalok szeressék a verseket. Nem kell már könyv felett roskadni, olvashatók az interneten, vagy akár cd formájában meg is lehet hallgatni őket, lényeg, hogy közelebb kerüljenek az irodalomhoz.

Cseh Zoltán
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.