Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Elon Musk fogja elpusztítani a Nemzetközi Űrállomást

2024. június 27. 22:20 // Forrás: BBC
A NASA 843 millió dollárt, átszámítva több mint 312 milliárd forintot fizet a SpaceX vállalatnak, hogy biztonságos körülmények között megsemmisítse a Nemzetközi Űrállomást.

A Nemzetközi Űrállomás első modulját, az orosz Zaryát 1998-ban lőtték fel Bajkonurból, az űrállomás azóta több közreműködő ország moduljaival bővült, és 2000 óta folyamatosan lakott. A folyamatos karbantartásnak ksözönhetően az űrállomás élettartama messze felülmúlta az előzetes várakozásokat, és immáron 26 éve kering alacsony Föld körüli pályán, nagyjából 400 kilométer magasságban.

Fotó: NASA/RoscosmosFotó: NASA/Roscosmos

Az elmúlt években azonban egyre több problémát, szivárgást észleltek, és nyilvánvalóvá vált, hogy az állomást nem lehet a végtelenségig foltozgatni: hamarosan élettartama végére ér. A projekt, ami a rendszerváltás utáni nagy nemzetközi egymás karjába borulás eredményeként jöhetett létre, egyébként politikai okok miatt sem tartható fenn hosszú távon: az oroszok saját, nemzeti űrállomás építését tervezik, míg az USA és partnerei inkább a Hold körül keringő Átjáró űrállomás (Gateway) kialakítását tervezik – ez reálisan a következő évtized közepére valósulhat meg. 

A jelenlegi tervek szerint Oroszország 2028-ban, a többi együttműködő nemzet 2030-ban hagyja el a Nemzetközi Űrállomást, ami ezt követően indul utolsó útjára. Az állomást benavigálják a Föld légkörébe, ahol a hatalmas súrlódás következtében a szerkezet felhevül, és nagyobb része elég. Természetesen a több mint négyszáz tonnás szerkezet nem tud teljes egészében megsemmisülni a légkörben: ami megmarad belőle, az a Csendes-óceán közepén található Némó-pontba zuhan majd: ez az a hely, ami a lehető legtávolabb esik mindenféle lakott szárazföldtől, és a nagy méretű űreszközöket rendszeresen ide irányítják. Itt nyugszik a hullámsírban az orosz MIR űrállomás is, legalábbis ami megmaradt belőle. 

A csütörtökön bejelentett szerződés értelmében a Nemzetközi Űrállomást a SpaceX külön erre a célra kifejlesztett űreszköze téríti majd le a pályájáról – ehhez brutális tolóerő kifejtésére lesz szükségük. 

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Éleslátás ajándékba Éleslátás ajándékba A Szemeszter Optika elkötelezett az éleslátás mellett, már tizedik alkalommal segítették ajándék szemüveggel a rászoruló családokat egy jótékonysági program keretében. Idén kilenc szemüveget adtak át speciális láttásigényű személyeknek, akik közül a legfiatalabb kétéves. tegnap 13:40 Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar A Pannon Egyetem Humántudományi Karán péntek délelőtt tartották az idei diplomaátadó ünnepséget, amely kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen búcsút vettek a leköszönő rektortól, dr. Gelencsér Andrástól és a kar dékánjától, dr. Navracsics Judittól.   tegnap 14:44 Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Brusznyai 100: akit hőssé avatott az emlékezet Péntek délután a Városházán mutatták be Brusznyai Árpád születésének századik évfordulója alkalmából A mi hősünk című könyvet, mely a Brusznyai Árpád Alapítvány harmincöt évéről szól. Emlékezések, beszámolók, fotók színesítik az Imre Frigyesné és Szűts István Gergely által szerkesztett kötetet. 2024. június 28. 22:13 A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben A Balaton vonzotta a legtöbb magyar vendéget a második negyedévben Minden ötödik belföldi foglalás a Balaton térségébe szólt a második negyedévben a Szallas.hu adatai szerint. A magyar tenger környékén Siófok, Hévíz és Balatonfüred volt a legnépszerűbb, az országos összesítésben pedig Budapest, Siófok és Eger. Júliusban tovább élénkül a Balaton forgalma, az előfoglalások több mint harmada oda szól. 2024. június 28. 10:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.