Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nyolcvan éve hurcolták el a veszprémi zsidóságot Auschwitz-ba

2024. június 30. 12:08
Nyolcvan éve ürítették ki a veszprémi gettókat és hurcolták el a zsidó származású ártatlan embereket a haláltáborokba, ahonnan csak töredékük érkezett haza. A XX. század legtragikusabb eseményére vasárnap délelőtt emlékeztek Veszprémben is.

A mai Brusznyai Árpád utca mellett, a bankfiókkal szemben található az egykori „zsidó udvar” bejáratának díszes kapuja, ez ma emlékműként szolgál, felidézve, hogy a kockaépület egykor, az átalakítása előtt még a polgárosodó veszprémi zsidóság szellemi és vallási központja volt. Itt egészen a 30-as évekig, az első zsidótörvényekig aktívan formálták, gyarapították ők is Veszprém kulturális életét, majd jött a gettók korszaka, 1944. június 19-én pedig azokat kiürítve ezer zsidót hurcoltak el Auschwitz-ba, ahonnan alig néhány százan jöttek haza.

Ennél az emlékműnél tartotta a helyi hitközösség megemlékezését vasárnap délelőtt, ahol felszólalt a város képviseletében Brányi Mária alpolgármester is.

Ő felidézte az 1944-es eseményeket, valamint egy idős zsidó asszony, Kató néni történetét, akit gyerekként vittek el a haláltáborba, amit csodával határos módon túlélt, majd visszailleszkedett a társadalomba. Csupán a kezére tetovált számsor jelezte egy idő után, hogy valaha megjárta a földi poklot. Amikor kérdezték a tetoválásáról, nem válaszolt, csak annyit mondott, hogy „régen volt.”

Brányi Mária aláhúzta, hogy a mai kor emberének viszont beszélni kell a szörnyűségekről, emlékezni és emlékeztetni rá az utókort is, hogy soha többé ne történhessen meg hasonló sem.

Az ünnepségen számos megemlékező között a Hit Gyülekezetének tagjai is részt vettek, közülük négy fiatal zenés előadásával emelte az esemény rangját.

Brányi Mária után dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközösségek elnöke mondott megemlékező beszédet.

Ő szintén felidézte a történelmi eseményeket, hozzátéve, hogy a zsidók meghurcolása a lakosság nagyrészének közönye és kisebb csoportjának támogatása mellett zajlott le.

„A Holokauszt tragédiája az volt, hogy az emberéletre alapozott jövőt vesztettük el.” – fogalmazott, hozzátéve, hogy egyetlen ma élő magyar ember sem felelős elődeik tetteiért, ugyanakkor a bűnök felismerése és a gondolkodásmód, hogy ilyen többet ne történjen meg, az a ma élők felelőssége.

Megemlítette, hogy az antiszemitizmus manapság ismét erőre kelt, főleg a nyugati országokban, ezzel szemben Magyarországon továbbra is békében élhetnek és gyakorolhatják a hitüket a zsidók. Viszont most kell megmutatni, hogy a „soha többé” kijelentést valóban komolyan gondolta mindenki korábban és fel kell lépni a zsidóellenes hangok ellen.

Ezután a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet és elhelyezték az emlékezés köveit is.

vehir.hu
Vámosi Patrik
további cikkek
Ilyen egy igazi dzsembori! Ilyen egy igazi dzsembori! Úgy hullámzott a belváros péntek és szombat este, mint a Séd áradáskor, pedig az Utcazene még később lesz. Néhány helyi vállalkozó összefogásából létrehozott Dzsembori viszont bebizonyította azt, hogy működőképes mindaz, amit az EKF alatt nem lehetett letesztelni még: nem kell kulturális fővárosnak lenni ahhoz, hogy megtöltsék az emberek zenével, tánccal, jókedvvel a várost! 2024. június 30. 16:37 Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Hacacáré és csimbammbumm az idei Kabóciádén is Habakuk király és Boróka királyné újra megjelent Veszprémben, ez pedig azt jelenti, hogy idén is elkezdődött a Kabóciádé fesztivál, immáron harmincegyedik alkalommal. Ami a felnőtteknek a VeszprémFest, a kortalanoknak az Utcazene, az a gyermekeknek és családoknak a Kabóciádé, ráadásul idén új helyszínen. 2024. június 29. 11:06 Felvillanyozó lapszámmal jelentkezett a Veszprémi Szemle Felvillanyozó lapszámmal jelentkezett a Veszprémi Szemle A helytörténeti folyóiratból kiderül, mikor és hogyan kezdtek el a közvilágítás kiépítésének gondolatával foglalkozni Veszprémben. 2024. június 30. 3:22 Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Száz éve született Brusznyai Árpád, 1956 veszprémi mártírja Mécsesgyújtással emlékezett Brusznyai Árpádra születésének századik évfordulóján a Védegylet Veszprémért Egyesület a Megyeház téren. 2024. június 28. 16:22

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.