Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Három tanács a friss diplomásoknak

2024. július 2. 15:32
Hétfő délelőtt megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Kara, amelyen kilenc év után először nem dr. Gelencsér Andrástól vehették át a hallgatók a diplomájukat, hanem utódjától, éppen a hétfőtől hivatalba lépett dr. Abonyi Jánostól, az egyetem új rektorától. Ő köszöntőbeszédében az értékek sokféleségéről beszélt, ezen kívül az egyetemisták három hasznos és egész életre szóló tanácsot is kaptak.

„Nagy válságok idején mindig felmerül az a közgazdaságtudományi kérdés, hogy mit nevezünk értéknek és ki állítja elő azokat. A neoklasszikus megközelítés szerint mindennek annyi az értéke, amit a piacon adnak érte. A diploma egy olyan használati érték, aminek köszönhetően munkájukat kiemelkedő jövedelemmel és elismeréssel díjazzák.” – Így kezdte dr. Abonyi János, a Pannon Egyetem most hivatalba lépett rektora a köszöntőbeszédét, amit hétfőn délelőtt tartott a Gazdaságtudományi Kar diplomaátadó ünnepségén.

Beszélt arról is, hogy olyan közgazdaságtudományra van szükség, ami azokat a tevékenységeket jutalmazza, ahol a társadalom számára hasznos értékeket állítanak elő. De hogyan lehet felismerni az ilyen értékeket? – tette fel a kérdést az új rektor.

Ehhez mindenképpen széleslátásra és kellő nyitottságra van szükség. A szülők támogatása, vagy éppen az oktatók fáradozása, amit egy fiatal egyetemi hallgató nevelésébe, tanításába fektetnek ugyanígy értékként van jelen a világban, még ha nem is számszerűsíthető, fogalmazott Abonyi János az egyetem aulájában, ami színültig megtelt a végzős hallgatókkal és családtagjaikkal, de a közönség soraiban ott voltak városi elöljárók, intézmények és az egyetem vezetői is, köztük a leköszönő rektor, Gelencsér András is.

A hallgatókkal Gyenes Ákos, a RESuWEB társalapítója és ügyvezetője osztotta meg gondolatait, aki maga is a Pannon Egyetemen végzett idegenforgalmi közgazdászként, majd sikeres karriert épített a turizmusban, egészen szállodaigazgatói posztig jutott. A szakmai sikerek ellenére bő tíz éve úgy döntött, hogy mégis elhagyja ezt a pályát és egy újonnan induló szoftverfejlesztő cégnek lett társalapítója, ami az ő vezetésével ma már ugyancsak megkerülhetetlen szereplője lett a szállodaipart kiszolgáló informatikai szolgáltató szektornak.

Gyenes Ákos saját tapasztalatain keresztül  három tanácsot fogalmazott meg a végzős hallgatóknak, amiket ő a legfontosabbnak tart az életben.

Az első, hogy legyenek nyitottak a világra, ne féljenek megismerni más kultúrákat és munkamódszereket, így több dimenzióban lesznek képesek szemlélni a dolgokat és jobban átlátják majd a folyamatokat.

A második tanácsa az volt, hogy merjenek kockáztatni és ne csak a pénz legyen az elsődleges motiváló erő, ha munkát keresnek. Keressék azt a munkát, amit örömmel és szenvedéllyel tudnak csinálni.

Végül pedig nyissanak a mesterséges intelligencia felé. Ne féljenek tőle, nem fogja elvenni a jövő nemzedékének a munkáját, inkább tökéletesíti azt.

Az üzletember tanácsai után dr. Fehérvölgyi Beáta, a Gazdaságtudományi Kar dékánja szólt a megjelentekhez, aki az éppen húsz éve működő kar nevében szintén egy fontos útravalót fogalmazott meg a végzett hallgatóknak. Eszerint ne fussanak el, ne futamodjanak meg a kínálkozó lehetőségek elől, hanem vegyék észre őket, még ha nincs is rájuk írva, hogy egy-egy feladatban mekkora lehetőség rejlik valójában. Ugyanígy ne fussanak el a problémák elől se, hiszen egy probléma megoldása egyben egy új lehetőség is, hogy fejlődjenek, fogalmazott a dékán.

Az ünnepségen a köszöntőbeszédek után a GTK részéről is elbúcsúztatták a leköszönő rektort, majd a hallgatók átvehették a Pannon Egyetemen megszerzett diplomájukat.

Hajas Bálint
Kovács Bálint
további cikkek
Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar Megtartotta diplomaátadó ünnepségét a Humántudományi Kar A Pannon Egyetem Humántudományi Karán péntek délelőtt tartották az idei diplomaátadó ünnepséget, amely kiemelt jelentőséggel bírt, hiszen búcsút vettek a leköszönő rektortól, dr. Gelencsér Andrástól és a kar dékánjától, dr. Navracsics Judittól.   2024. június 29. 14:44 Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Összefogás a tudomány népszerűsítéséért Tudománynépszerűsítő, kutatási, oktatási és képzési, fejlesztési célból kötött együttműködési megállapodást a Selye János Diáklabor pályázat kapcsán a Pannon Egyetem, a Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum és a Charles River Laboratories Hungary Kft – közölte az egyetem. 2024. június 25. 13:26 Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta Szép sikerekkel zárta a tanévet a Paszta A Komáromi Sándor vezette Pannon Színitanoda számos elismerést zsebelt be az elmúlt időszakban. Vezetője megkeresésünkre részletesen elmondta, pontosan milyen fesztiválokon jártak, de megtudtuk azt is, hogy Komáromi Sándor csapatához még most sem késő csatlakozni. 2024. június 20. 12:11 Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Can you make it? – A Pannon Egyetem három volt diákja telefon és pénz nélkül vágott át Európán Mi kell ahhoz, hogy készpénz, hitelkártya és mobiltelefon nélkül, egy tálca Red Bullt valutaként használva vágjunk át fél Európán? Ezt a kérdést válaszolta meg három volt diákja a Pannon Egyetemnek, Horváth Ádám, Csrepka Máté és Hutvágner Dániel, amikor részt vettek a Red Bull „Can You Make It?” kihívásban. A verseny során 1257 nevű csapatukkal Milánóból Berlinbe utaztak, összegyűjtve a legtöbb pontot a magyar csapatok közül. 2024. június 13. 14:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.