Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Veszprém a világ kreatív városai között

2024. július 4. 14:32
Július első hetében tartják a portugáliai Bragaban az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának éves közgyűlését, amelyen a kulturális világszervezet által odaítélt Zene Városa címet 2019 óta viselő Veszprém város polgármestere, Porga Gyula is részt vesz. Az ötnapos rendezvényre a világ 250 kreatív városából közel 700 nemzetközi kulturális szakember és városvezető érkezett, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózata (UCCN) 2004-ben jött létre annak érdekében, hogy elősegítse a városok közötti együttműködés annak érdekébe, hogy a kultúra és a kreatívipar a gazdasági fejlődésük meghatározó eleme legyen. A hálózat jelenleg több mint száz országban 350 városból áll, amelyek hét kreatív területet képviselnek: Kézművesség és Népművészet, Design, Film, Gasztronómia, Irodalom, Médiaművészetek és Zene.   

Az UNESCO Kreatív Városok polgármesterei a Polgármesterek Fórumán elfogadták a Braga-nyilatkozatot, amely a kultúra 2030 utáni nemzetközi fejlesztési tervekben betöltött kiemelt szerepéről és integrációjáról szól. A dokumentum aláírásával a Kreatív városok közös erőfeszítésekre szólítottak fel annak érdekében, hogy a 2030 utáni időszakban a kultúrát már a fenntartható fejlődés önálló eszközeként és céljaként ismerjék el. Ez a közös jövőkép azt is elismeri, hogy a városok kulcsszerepet játszanak az innovatív kulturális politikák támogatásában és a kultúra integrálásában, mint a jövőbeli városfejlesztési stratégiák alapvető pillérében. A UNESCO Kreatív Városok hálózatában Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa program sikeres lebonyolítása és az UNESCO Zene Városa cím viselése miatt élen jár.

A Braga-nyilatkozat aláírása után az esemény fontosságát hangsúlyozva Porga Gyula kiemelte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa sikere is megerősíti, hogy Veszprém jól döntött azzal, hogy a kultúrára kiemelt figyelmet fordít. „A világ sikeres kreatív városainak vezetőivel beszélve, az ő tapasztalataikat is megismerve, egyre biztosabb vagyok abban, hogy Veszprém jó úton jár, amikor a kultúrát, kreativitást is eszközként használjuk ahhoz, hogy a város 2030-ra Európa legélhetőbb városainak toplistáján az első húsz között szerepeljen.” – jelentette ki Veszprém polgármestere.

Az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának zenei klaszterében 75 város működik együtt, amelyek közül idén közel negyven város képviseltette magát Bragaban személyesen. Veszprémet Isola Anna, a Kreatív Városok hálózat kapcsolattartója, a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda veszprémi képviseletvezetője.

vehir.hu
további cikkek
Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Nagyné Borbás Mária vehette át a Hadnagy László-díjat Gyulafirátót városrész kulturális életének fellendítéséért, a gyulafirátóti közösségek formálásáért, fenntartásáért, a gyulafirátóti identitás erősítéséért, Gyulafirátót hírnevének öregbítéséért végzett példamutató tevékenysége elismeréseként Nagyné Borbás Mária részére Hadnagy László-díjat adományozott a közgyűlés. A díjat szombaton, a gyulafirátóti falunapon adták át.  tegnap 21:56 Közösségi ünnep a kerek templom alatt Közösségi ünnep a kerek templom alatt Frissítően hatott az Ösbő vezér parkon keresztül csordogáló patak hűs vize a szombati hőségben az ösküi falunapon. tegnap 17:28 Versengés és szórakozás Sólyon Versengés és szórakozás Sólyon Tizedik alkalommal rendeztek falunapot szombaton Sólyon. tegnap 16:05 Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét Jövő nyáron megnyitják a látogatók előtt a megújuló veszprémi várnegyed több épületét 2025 nyarán megnyitják a megújuló veszprémi várnegyed több épületét. A Veszprémbe látogatók jövőre olyan helyszíneket is bejárhatnak majd, amelyek korábban, a beruházás kezdete előtt nem voltak látogathatók, így a Körmendy-házat, ahol kiállítás várja majd az érdeklődőket, illetve több kert is nyitva áll majd a várnegyedbe érkezők előtt. A korábban ismert épületek pedig megújulva várják a látogatókat. Az érdeklődők megcsodálhatják majd a Szent Mihály-főszékesegyház altemplomát, valamint a város ékkövének számító Gizella-kápolnát, de látogatható lesz a Szent Imre- (piarista) templom is. tegnap 12:26

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.